G4Media.ro

Grecii şi românii, în topul țărilor UE care nu-și permit să meargă…

Grecii şi românii, în topul țărilor UE care nu-și permit să meargă în vacanța de vară timp de o săptămână din cauza sărăciei/ Urmează croații, ciprioții și slovacii

Aproximativ 28% dintre cetăţenii Uniunii Europene, sau 35 milioane de persoane, nu îşi permit să meargă într-o vacanţă de vară timp de o săptămână, o cifră care creşte la 59,5% pentru persoanele cu venituri sub rata riscului de sărăcie, arată un studiu publicat luni de Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES), informează AFP, citată de Agepres.

În rândul persoanelor care trăiesc în risc de sărăcie, adică cu mai puţin de 60% din venitul mediu, Grecia este în cea mai proastă situaţie, în condiţiile în care 88,9% din persoanele ameninţate de sărăcie nu îşi permit să plece o săptămână în vacanţă. Urmează, în ordine, România (86,8%), Croaţia (84,7%), Cipru (79,2%) şi Slovacia (76,1%), a precizat CES.

În cifre absolute, cel mai mare număr de persoane în această categorie se regăseşte în Italia – 7 milioane de persoane, Spania – 4,7 milioane, Germania – 4,3 milioane, Franţa – 3,6 milioane, Polonia – 3,1 milioane şi România – 3,077 milioane de persoane.

Mulţi dintre europenii cu venituri mai mici de 60% din medie sunt şomeri sau pensionari, dar acest grup include şi milioane de muncitori plătiţi cu salarii mici, în special cei care câştigă salariu minim legal.

O analiză a datelor Eurostat arată că inegalităţile în materie de concedii între cei mai săraci muncitori şi ceilalţi au crescut în 16 state membre pe parcursul ultimului deceniu. De exemplu, în România, 86,8% dintre cei care sunt supuşi riscului sărăciei nu pot să plece în vacanţă, comparativ cu 46,7% pentru cei cu venituri de peste 60% din medie. Acest decalaj de 40,1 puncte procentuale a crescut cu 17,1 puncte procentuale începând din 2010. Este vorba de cea mai mare creştere a decalajului înregistrată în ultimul deceniu în rândul statelor membre.

„Creşterea inegalităţii în materie de vacanţe arată că beneficiile creşterii economice în Europa de-a lungul ultimului deceniu nu au fost împărţite corect”, a declarat Secretarul General Adjunct al CES, Esther Lynch.

Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) militează pentru întărirea unei propuneri de directivă europeană cu privire la salariile minime adecvate, care ar urma să fie examinată de Parlamentul European după vacanţa de vară. Confederaţia sindicală pledează pentru introducerea unui „prag decent” care ar garanta că salariile minime legale nu vor putea fi mai mici de 60% din salariul mediu şi 50% din salariul mediu al oricărui stat membru.

În prezent, 17 state membre UE au un salariu minim legal mai mic de 60% din salariul mediu naţional, subliniază Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES).

Propunerea de directivă europeană prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state UE care au deja un salariu minim pentru a favoriza creşterea lor, dar nu fixează un prag minim uniform la nivel european. De asemenea, nu obligă introducerea unui salariu minim în cele şase state care nu dispun de aşa ceva (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. De asta sunt pline statiunile si litoralul grecesc,turcesc si romanesc .

    • Măcar să mergem câteva zile în România cu mașina, trenul, bicicleta, etc.
      Vizităm obiective turistice, trasee montane sau doar stăm la plajă.

  2. Sunt multe de vizitat în România.

  3. G4media, acorduri, acorduri, acorduri – „Grecii şi românii, în topul țărilor UE care nu-și permit să meargă în vacanța de vară timp de o săptămână din cauza sărăciei”… Nu stiam ca tarile pot sa mearga in vacanta! Poate ati vrut sa ziceti „grecii si romanii, in topul cetatenilor UE care nu-si permit…” Eh, ce ziceti? Nu-i asa ca suna mai bine?

  4. De ce ar pleca grecii in vacanta cand vacanta e la ea acasa in Grecia?

  5. dar bucurestenii demosntreaza ca vacanta e mai importanta

  6. Mesajul important din articol este :
    introducerea unui „prag decent” care ar garanta că salariile minime legale nu vor putea fi mai mici de 60% din salariul mediu şi 50% din salariul mediu al oricărui stat membru

  7. 200,000 pe litoralul românesc reprezintă 1% din populația țării.

  8. Merg in vacanta dar nu accesez serviciile HoReCa . Din partea mea astia pot sa moara de foame . Comportamentul lor de atita amar de vreme ma determina . In plus , guvernul da tilhari al acestei tari le ofera bani publici pe sprinceana . Vreau sa platesc din rodul muncii mele ceea ce consider eu . Guvernul sa dea pomeni din banii personali ai membrilor sai .