G4Media.ro

GRAFIC În 4 ani salariile nete din învățământ au crescut cu 84%.…

Foto: Pexels.com

GRAFIC În 4 ani salariile nete din învățământ au crescut cu 84%. Inflația a fost de 4,85% între 2014 și 2018

Salariul mediu net din Educație a fost, în noiembrie 2018, de 2.877 de lei, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică. În urmă cu exact 4 ani, în luna noiembrie 2014, potrivit datelor publicate atunci de INS, salariul mediu net în Învățământ era de 1.567 de lei. Între cele două momente salariul a crescut cu 84%, iar inflația a erodat 4,85% din această creștere, potrivit datelor transmise de INS la solicitarea Edupedu.ro.

Creșterea cu 1.313 lei a salariului mediu net din Învățământ, din luna noiembrie 2014 până în noiembrie 2018, înseamnă aproape o dublare a acestor venituri. Cu toate acestea, potrivit datelor Eurydice, profesorii din România sunt în continuare printre cei cu salariile cele mai mici din Uniunea Europeana, lefurile acestora reprezentând, în anul școlar 2016-2017, o treime din media salariilor din UE. La momentul respectiv doar profesorii din Bulgaria erau mai slab plătiți.

 

Foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Acesta se numește știre adusă în fața publicului de către un jurnalist: cifre seci, comparații la fel de seci cu situația din alte țări. După aceea poate urma și amprenta personală, ce este și ce nu este bine și de ce, eventual cum ar trebui să fie bine. Un jurnalist „trompetist” se recunoaște după expresiile „se aude că, se spune că, dacă se adeverește zvonul, un dezastru, etc. ” care nu au nici o susținere în realitate.

  2. „Inflația a fost de 4,85% între 2014 și 2018”? Interesant. Presupun ca nu este inclus efectiv si anul 2018 in acest calcul al inflatiei, nu? Informativ, daca INS foloseste inflatia medie, atunci sa foloseasca si media salariilor pe 12 luni. Altfel comparatia este inutila.

  3. 1. Prezentati salariile medii, ceea ce deja este o manipulare grozava. Ar fi fost bine sa prezentati salariul net al unui profesor care dupa 5 ani de facultate ( licenta si master), daca nu are dirigentie este in jur de 1791 de lei. Care absolvent de facultate bine platit vine pentru atati bani ? Iar acel salariu mediu este al profesorului cu gradul 1 si peste 22 de ani vechime. In primii 10 ani de vechime salariul este sub 2175, chiar daca profesorul are deja gradul I ! Atentie, nu toti profesorii au ditrigentie, care mai adauga intre 100 si 200 lei la salariu , si mai putini au gradatie de merit (5% din profesori), se spune ca multi ar lua-o politic sau doar pe gartii goale de continut !
    2. Masurile de artagere ale tinerilor sunt poate doar de domeniu local, nu o politica nationala.
    3. Sistemul, programele, materiile sunt total neadaprate nevoilor actuale.
    4. Sistemul este politizat, in majoritatea scolilor interesul pentru calitate scade in fata pilelor politice si a promovarilor de partid.
    5. Se poate continua, dar ideea este ca nu poti sa faci o schimbare si calitate in cel mai dinamic si complex sistem de care depinde viitorul unei natii folosind oameni vechi, mentalitati vechi si numiri politice !

  4. De vreo 2 ani organizam la servici un fel de tombola de sarbatori. In fiecare an am cumparat acelasi cadou, o vaza de cristal de 28 cm.
    Ce sa vezi?
    Anul acesta a fost cu 1, 23 mai scumpa fata de anul trecut, cand a fost cu 1.18 fata de acum doi ani…
    Va las pe voi sa faceti inmultirea dar mie mi rezultă o scumpire de aproape 50 la suta.
    Voi prezentati o inflatie de sub 5 . Ati fost de curand in magazine ?