G4Media.ro

Gheorghiţă: Este perioadă de acalmie dintre valuri / Tulpina Delta este una…

sursa foto: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

Gheorghiţă: Este perioadă de acalmie dintre valuri / Tulpina Delta este una dintre cele mai adaptate din toate variantele circulante până la acest moment

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat, marţi seară, că la acest moment ne aflăm într-o perioadă de acalmie, între valurile pandemiei de coronavirus, dar că avem şi un număr important de persoane care s-au vaccinat deja cu cel puţin o doză. Gheorghiţă a vorbit şi de tulpina Delta a coronavirusului, despre care a precizat că este una dintre cele mai adaptate de până acum.

”Eu cred că atunci când vorbim de măsuri de relaxare trebuie să ne uităm la mai multe criterii, nu doar la procentul de persoane vaccinate, şi cel mai important lucru este legat de evoluţia epidemiologică. Din fericire, evoluţia epidemiologică în România este una foarte bună.

Suntem într-un scenariu verde, chiar Centrul European de Control al Bolilor ne situează pe harta Europei din acest punct de vedere ca fiind într-o situaţie foarte bună din punct de vedere epidemiologic”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la B1 TV, citat de News.ro

Cei puţin 4,6 milioane de români au fost vacinaţi cu cel puţin o doză împotriva COVID-19, a declarat Gheorghiţă.

”Pe de o parte, trebuie să recunoaştem, este evoluţia naturală, firească a pandemiei de a reduce nivelul circulaţiei virusului în această perioadă. Este perioadă de acalmie dintre valuri. Pe de altă parte, avem, totuşi, un număr important, 4.650.000 de persoane, care au primit cel puţin o doză de vaccin, aproape 4,4 milioane de persoane sunt complet imunizate în acest moment şi, sigur, avem cu precădere persoane imunizate în mediul urban, acolo unde interacţiunea fizică dintre oameni este mai mare, mult mai mare comparativ cu ce se întâmplă în rural.

Caracteristicile demografice ale populaţiei noastre, peste 50% populaţie, în mediul rural, care este răspândită pe o arie geografică mare, care nu interacţionează foarte mult, are o mobilitate redusă, toate aceste lucruri fac şi au făcut posibil ca, asigurând un procent de vaccinare de 30%, 35%, chiar 40% şi peste, cum e în Municipiul Bucureşti, să avem un control bun din punct de vedere epidemiologic acolo unde se generau marea majoritate a cazurilor”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a mai vorbit şi de ulpina Delta a noului coronavirus despre care a spus că este o variantă adaptată.

”Din păcate, lucrurile sunt cât se poate de clare. Tulpina Delta, această variantă indiană, este una dintre cele mai adaptate din toate variantele circulante până la acest moment, are o capacitate de a se transmite cu uşurinţă de la o persoană, la alta, are o rată de atac crescut în ceea ce priveşte procentul celor care se îmbolnăvesc. E o variantă adaptată, evoluată”, a declarat Gheorghiţă.

El a mai subliniat că se adevereşte ceea ce s-a prevăzut în urmă cu câteva luni şi anume apariţia unor variante virale, mai contagioase ale virusului.

”Din păcate, ceea ce se estima în urmă cu câteva luni, şi anume posibilitatea selectării unor variante virale mult mai contagioase, se adevereşte şi problema e că lucrurile trebuie să înţelegem că sunt în dinamică şi nu se opresc aici. Atât timp cât încă avem la nivel global foarte multe persoane receptive, susceptibile la boală, care zilnic se îmbolnăvesc, probabilitatea de selectare a noii mutaţii este în continuare crescută şi sperăm să nu se selecteze acele mutaţii care să combine contagiozitatea crescută cu agresivitatea, cu virulenţa.

Pentru că trebuie să înţelegem, dacă vorbim şi ne uităm în urmă, ce s-a întâmplat la infecţia cu SARS-CoV-1, aveam o mortalitate de 10% din numărul de cazuri confirmate. Dacă ne uităm la infecţia cu MERS, care este tot un coronavirus, mortalitatea era de 30%. În momentul de faţă vorbim de o mortalitate de sub 1%, ceea ce este foarte bine, însă este un proces dinamic.

Extinderea la nivel populaţional este foarte mare şi tocmai acest pasaj repetat al virusului de la o persoană, la alta îi dă posibilitatea să selecteze, să se adapteze şi să devină mult mai persistent în rândul populaţiei”, a mai declarat Gheorghiţă.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. …gheorghita vorbește despre pandemie ca despre o ființa vie… el vrea sa spună de fapt ca “baaaaa ne expira vaccinurile in plm! Marș la vaccinare, plebeilor!”

  2. Mai degraba perioada de incubatie comunitara.

  3. Ma phish pe tulpina ta

  4. Si indienii s-au pishat pe ea si apoi i-au dat foc…cu tot cu cadavre.

    • Nu se agita inutil, pentru ca daca vine iar un val urat la toamna o sa inceapa iar distractia cu masti si carantina, inclusiv pentru cei vaccinati. Si eu unul as prefera o toamna normala.

  5. Propaganda! Pentru asta este angajat! Sa vaccineze, indiferent de riscuri!
    Uriasa masinarie!

  6. Desi m-am vaccinat nu suport toata propaganda asta facuta de media si altii platiti. Si nu suport faptul ca se folosesc termeni ca razboi, tulpina alpha, delta ..termeni folositi in armata. Dar nimeni nu face nimic de capul lui, trebuie sa se respecte agenda.

  7. Pregatiti spitalele pentru ca urmează!
    Paturi, echipamente, medicamente!

    Se vad rezultatele campaniei de vaccinare!
    7% la tara in medie
    25% la orasin medie.

    Întreb pentru un prieten:
    Cat personal medical s-a vaccinat?
    Dar parlamentari-găozari?
    Sau prefecți, subprefecti, Primari, viceprimari?
    Mai Nimic!
    Mai încet cu pianul pe scări!

  8. Un personaj jenant, un fel de propagandist juvenil, de la organizatia de tineret a „institutiilor”. Asta nu-i impiedica sa se dea ditamai medicul specialist in tulpini de corona, desi el a fost impins in fata sa dea cu gura, nu sa analizeze el tulpinile sau sa se dea competent.

    Vedem competenta armatei la institutul Cantcuzino. Pana si cubanezii si-au tras vaccin propriu, ai nostri nu gasesc cuva cu tulpini ca praf ar face lumea medicala daca n-ar avea autorizatia GMP suspendata. Doar se stie, romanii au echipa cea mai buna:

    In poarta Raed Arafat
    Fundasi centrali: Alexandru Rafila si Streinu-Cercel; inchizator Beatrice Mahler, maturator Nelu Tataru
    La mijloc: col. Gheorghita, Virgil Musta, Emilian Popovici, Alexandru Chereches
    In atac: varf de atac, Alice Grasu si varf retras Lucian Bode
    Antrenor principal: KWI, secund Florin Citu
    Antrenor de portari: Helvig

  9. Au fost , sunt și vor fi alte variante mereu. Dar ghici ce ? Nu m-am îmbolnăvit de niciuna și nici nu sunt vaccinata , așa că vă puteți vaccina voi ăștia speriați de moarte care la cea mai mică tăietură , va panicați ca și cum gata , e sfârșitul lumii

    • Noi, spre deosebire de tine, avem familie, job, copii, parinti. Avem motive pentru care sa vrem sa traim. Nu are nimic daca esti urata si singura, mai bine nu te vaccina, nu sufera nimeni daca patesti ceva.

    • Zi-le nea Mirela ca astia se sperie de orice.
      Nici eu nu sunt vaccinata si sunt bine mersi, nici nu exist.

      Ce mai face Nicu de la cfr? Mai da din cand in cand prin comentariile de la G4 sau iti lasa tie toata munca de trolleala? E ok poti sa imi spui, vorbim ca intre fete.

  10. Ce campanie coordonează acest domn?
    De vaccinare? Serios? Care vaccinare?
    Romanika e pe penultimul loc, insurubata bine acolo, media UE era acum 7 zile de 40, 1%, Romanika fiind dată la 23%.
    Vestea bună e că nu pierdem penultimul loc, vestea proastă e că domnul colonel si cu domnul chilotar(ginerele lu’securici pesederist Bădulescu Laurian) nu au ce să mai coordoneze, pentru că nu mai există vaccinare în țara mioritică.
    Ăștia cred că am uitat de Etapa a 2 a când cetățenii români sănătoși intre 18 si 65 de ani au fost împărțiți de citulici în esentiali, adică toate lauretele, toti badalaii si toti ciutacii neamului plus haitele de consilieri si demnitari, și neesentiali, fraierii care muncesc de rup în mediul privat.
    Pe-atunci, cei doi, colonica si chilotica erau toata ziulica călare pe televizor, in loc să facă strategii pentru împotmoliri de acest gen.

  11. Bine zigzagule, cu comentariul tău ai demonstrat cat creier ai 🙂

  12. D-asta n-am eu încredere nici că virusul ăsta ar fi extraordinar de periculos, nici că ar trebui să-mi fac vaccinul:
    1/ Gheorghiță: „[…] ceea ce se estima în urmă cu câteva luni, şi anume posibilitatea selectării unor variante virale mult mai contagioase, se adevereşte”. Nu, domnu’ colonel, chestia asta nu se estima în urmă cu câteva luni, ci se știe de ani de zile. Coronavirusurile sunt mult mai instabile decât virusurile celelalte (cum ar fi cel de gripă). Din aceeași cauză nu s-a investit în crearea unui vaccin împotriva răcelii, de exemplu. Pentru că riști să nu termini producția de vaccin (deci nu cercetarea, ci numai producția) și deja în lume să circule alte tulpini.
    2/ Gheorghiță: „Atât timp cât încă avem la nivel global foarte multe persoane receptive, susceptibile la boală, care zilnic se îmbolnăvesc, probabilitatea de selectare a noii mutaţii este în continuare crescută”. Păi virusul ăsta nu ne-a venit de la lilieci, cum zice toată lumea bună a cercetătorilor?? Noi ne vaccinăm toți și dup-aia, un chinez pofticios bagă la oală un liliac și ce facem, o luăm de la început? Sau vaccinăm și liliecii?
    3/ Gheorghiță: „aveam o mortalitate de 10% din numărul de cazuri confirmate”. Unde aveați, mă, 10%, pe strada voastră? Că în România au fost 1.080.323 de cazuri, dintre care au murit 32.465 (cu tot cu comorbidități!). Care înseamnă 3,005%.
    Și zici că vaccinul e sigur și eficient, nu doare, nu pișcă?

  13. Bai nea trece fitty, stai calm că oricum lumea nu se vaccinează că vreți voi sau pot fi influențați cumva de cele ca mine .Puteți crapa de ciuda daca nu crapati de la vaccin , că oricum lumea se va vaccina doar daca va vrea . Din partea mea pot fi restricții toată viața , nu îmi pasă :))