
Germania, criticată de ţările vecine pentru sporirea controalelor şi măsurilor anti-migraţie la graniţe
Poliţia germană a intensificat controalele la graniţe, stârnind critici din partea ţărilor vecine, toate membre în spaţiul european de liberă circulaţie Schengen, după ce guvernul noului cancelar federal Friedrich Merz a decis imediat după învestire implementarea unor măsuri de combatere a migraţiei ilegale, relatează agenţia de știri DPA, citată de Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Un purtător de cuvânt al poliţiei germane din landul sudic Bavaria a confirmat joi că verificări sporite sunt deja desfăşurate la graniţele cu Austria şi Republica Cehă. „Acţionăm în aşa fel încât perturbările să fie cât mai reduse posibil. Dar desfăşurăm mai multe controale, iar acest lucru va fi vizibil pentru călători”, a spus acest purtător de cuvânt.
Controale sporite au fost anunţate şi la frontierele vestice ale Germaniei, cu Belgia şi Ţările de Jos (Olanda), deşi de obicei migranţii clandestini vin dinspre sud şi est.
Noul ministru german de interne Alexander Dobrindt a anunţat miercuri că a ordonat poliţiei de frontieră să respingă la graniţe migranţii clandestini, „cu excepţia grupurilor vulnerabile, precum copiii şi femeile gravide”.
Obiectivul acestei măsuri este reducerea migraţiei ilegale, a explicat ministrul la o conferinţă de presă la Berlin. El a precizat că a anulat instrucţiunile verbale date poliţiei de frontieră în timpul valului migrator masiv din 2015 – când fosta şefă a guvernului, Angela Merkel, a deschis graniţele Germaniei pentru refugiaţi – şi care nu au fost niciodată revocate de atunci, instrucţiuni care împiedicau poliţia de frontieră să returneze solicitanţii de azil.
Chestiunea migraţiei a provocat cele mai multe divergenţe la negocierile dintre noii parteneri de guvernare de la Berlin, creştin-democraţii cancelarului Friedrich Merz şi social-democraţii fostului cancelar Olaf Scholz, primii pledând pentru măsuri ferme de combatere a migraţiei, mai ales în contextul seriei de atacuri comise de refugiaţi.
Din declaraţiile date joi de reprezentanţi ai poliţiei germane nu este clar dacă există deja cazuri de migranţi respinşi la frontierele Germaniei în urma dispoziţiilor noului ministru de interne german.
Criticii măsurilor anti-migraţie decise de noul guvern federal german susţin că acestea contravin valorilor şi normelor Uniunii Europene. Este de pildă cazul partidului Verzilor germani, lidera acestora, Franziska Brantner, criticând lipsa cooperării cu ţările vecine „într-un moment în care avem nevoie de mai multă Europă”.
În acest timp, guvernul din Austria vecină a transmis că susţine o abordare mai strictă în privinţa migraţiei, dar a cerut Germaniei să respecte regulile UE. „Austria în general salută eforturile Germaniei de a combate mafia traficanţilor şi migraţia ilegală”, a menţionat joi într-un comunicat Ministerul austriac de Interne. „Ne exprimăm speranţa că autorităţile germane vor respecta ordinea legală europeană în toate măsurile întreprinse”, se mai arată în text.
Un mesaj mai categoric a venit din partea Ministerului de Interne elveţian, care a afirmat că „respingerile sistematice la frontiere sunt ilegale” şi a ameninţat Germania cu contramăsuri.
Şi premierul polonez Donald Tusk şi-a exprimat nemulţumirea faţă de noile măsuri luate de Germania la graniţe, vorbind chiar alături de Merz la o conferinţă de presă în timpul unei vizite a acestuia din urmă la Varşovia.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.