G4Media.ro

Geoană, despre Consiliul NATO-Rusia: ”Nu am anticipat şi nu am asistat din…

Sursa foto: NATO.int

Geoană, despre Consiliul NATO-Rusia: ”Nu am anticipat şi nu am asistat din partea Moscovei la vreun element de surpriză” / ”Încurajăm Federaţia Rusă să continuăm acest dialog”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat miercuri, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia, că Alianţa nu a anticipat şi nu a asistat la vreun element de surpriză din partea delegaţiei Moscovei la discuţiile de peste patru ore, dar apreciază că întâlnirea a fost totuşi un lucru pozitiv şi discuţiile trebuie continuate.

Întrebat în cadrul unui briefing online cu jurnalişti români dacă i s-a părut că partea rusă este într-adevăr dispusă să negocieze, Geoană a afirmat că „în mod evident partea rusă a rămas astăzi (miercuri – n.r.) pe partea de scenariu şi de talking points pe care le-a avut şi înainte de întâlnirea cu noi. Deci nu am anticipat şi nu am asistat la vreun element de surpriză în această direcţie.”

Secretarul general adjunct al NATO susţine însă că întâlnirea a fost un lucru pozitiv.

„Faptul că am avut de ambele părţi răbdarea şi deschiderea să ascultăm poziţiile fiecăruia este un lucru pozitiv. Faptul că noi am propus continuarea acestui dialog este un lucru pozitiv. Rămâne ca Federaţia Rusă să analizeze aceste discuţii, probabil că aşteaptă şi încheierea acestei suite de întâlniri – Geneva, Bruxelles şi Viena, mâine (joi – n.r.), la OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) – pentru a putea lua o decizie. Noi sperăm şi încurajăm Federaţia Rusă să continuăm acest dialog, pentru că, cu cât situaţia este mai complicată, cu atât nevoia de dialog este mai mare”, a spus Mircea Geoană.

Înaltul oficial NATO a spus că speră ca Federaţia Rusă să răspundă pozitiv la invitaţia Alianţei de a continua discuţiile şi ca acest lucru „să se întâmple la o dată cât mai apropiată şi cu teme, acolo unde cădem de acord să discutăm”.

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, există dorinţa ca discuţiile să continue şi la nivel militar, cu şeful statului major rus, generalul Valeri Gherasimov, iar între timp joi se vor reuni şefii de stat major din statele membre, iar în februarie va avea loc reuniunea miniştrilor apărării.

Întrebat dacă şi România a cerut, ca Estonia, o întărire a prezenţei NATO în ţara noastră, Geoană a spus că „aliaţii din flancul estic au în continuare un interes legitim pentru a putea vedea întărită dimensiunea de apărare şi descurajare”.

El a spus că acest lucru este în atenţia Alianţei „şi la Marea Neagră, şi în zona Baltică dar în acelaşi timp vrem să dăm mereu o şansă dialogului şi sperăm ca acest dialog de astăzi cu Federaţia Rusă să nu fie doar un eveniment singular, ci să permită o evoluţie şi discuţii care să ducă la rezultate concrete.”

El a adăugat că politica NATO faţă de Federaţia Rusă este extrem de clară şi reuniunea Consiliului NATO-Rusia a fost expresia unei dimensiuni a acestei relaţii – dialogul.

„O altă dimensiune la fel de importantă este cea de apărare şi descurajare. Şi vreau să fac o precizare: NATO nu a avut o prezenţă militară pe teritoriul noilor aliaţi admişi în NATO după 1997 până în 2014, când Rusia a ocupat ilegal şi anexat Crimeea şi a început tensiunea din estul Ucrainei. Deci postură de apărare şi descurajare, lucru pe care îl facem şi vom continua să-l facem, în paralel cu un dialog pe care l-am reînceput astăzi şi care sperăm să conducă către rezultate”, a mai spus Geoană, referindu-se la una dintre propunerile Rusiei din decembrie privind garanţiile de securitate pe care le doreşte.

Sursa foto: NATO.int

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Elementul surpriză vine la sfîrșit, la sfîrșit de tot.

  2. Dialogul este bun si uneori eficace dar deocamdata ne pare ca doar dialogul nu poate schimba situatia din teren .Rusia isi continua nestingherita programul militar la granita cu Ucraina si cu Belarus .Punind in balanta cistigurile si pierderile Rusia lui Putin doreste ai fi recunoscuta puterea si maretia .Poate oferi NATO . SUA si UE toate acestea Rusiei ?Nu cred ca poate . Daca Rusia isi continua jocul militar de razboi cu Ucraina atunci NATO si aliatii sai (de razboi cu NATO nu poate fi vorba )isi vor concentra trupele si intregul arsenal militar la granitele Ucrainei si Belarusului iar la nivel politic cetatenii UE vor trece in corpore de partea NATO si vor oferi rapid decizia politica la virf centrelor de putere de la Bruxelles . O integrare mult mai rapida va fi viitorul .Rusia nu are nimic de cistigat daca declanseaza invazia .Poate doar conducatorul ei sa aiba de cistigat o imagine ce tine de istorie dar daca conflictul in Ucraina degenereaza (Ucraina riposteza si moare lume multa de o parte si de alta )invazia nu isi mai regaseste sensul istoric . Una este sa ramai in instorie ca un conducator luminat si alta este sa ramai ca un satrap .Nu cred ca Putin va ataca si va lasa in urma imaginea unui infern chiar in rindul populatiei pe care el o numeste frate .

    • Din toata afacerea UE iese intarita si toti ne vom stringe in jurul UE si NATO spre a impiedica Rusia lui Putin sa isi faca de cap .

    • Doar sa ne gindim ce vor vota ungurii si polonezii daca Rusia ataca Ucraina .

  3. Dialogul este bun si uneori eficace dar deocamdata ne pare ca doar dialogul nu poate schimba situatia din teren .Rusia isi continua nestingherita programul militar la granita cu Ucraina si cu Belarus .Punind in balanta cistigurile si pierderile Rusia lui Putin doreste ai fi recunoscuta puterea si maretia .Poate oferi NATO . SUA si UE toate acestea Rusiei ?Nu cred ca poate . Daca Rusia isi continua jocul militar de razboi cu Ucraina atunci NATO si aliatii sai (de razboi cu NATO nu poate fi vorba )isi vor concentra trupele si intregul arsenal militar la granitele Ucrainei si Belarusului iar la nivel politic cetatenii UE vor trece in corpore de partea NATO si vor oferi rapid decizia politica la virf centrelor de putere de la Bruxelles . O integrare mult mai rapida va fi viitorul .Rusia nu are nimic de cistigat daca declanseaza invazia .Poate doar conducatorul ei sa aiba de cistigat o imagine ce tine de istorie dar daca conflictul in Ucraina degenereaza (Ucraina riposteza si moare lume multa de o parte si de alta )invazia nu isi mai regaseste sensul istoric . Una este sa ramai in istorie ca un conducator luminat si alta este sa ramai ca un satrap .Nu cred ca Putin va ataca si va lasa in urma imaginea unui infern chiar in rindul populatiei pe care el o numeste frate .

  4. Nici un element de surpriza? Adica noi am facut sex cu ai vostri si voi cu ai nostri?

  5. Dacă scriu ceva despre Germania, că se opune unor sancțiuni dure asupra rușilor, mi se cenzurează mesajul.

  6. Cam…da !!!…

  7. Doar OMS Si banca mondiala au lipsit de la discuții. NATO își demonstrează incapacitatea de a lua decizii în numele tuturor aliaților, iar america nu poate sa joace pe două fronturi si cu china.
    Geoană ca de obicei, timpul trece, leafa merge, noi ne facem ca muncim.