G4Media.ro

Gazprom avertizează Europa că preţurile gazelor ar putea creşte cu 60% în…

sursa foto: Facebook/ Gazprom

Gazprom avertizează Europa că preţurile gazelor ar putea creşte cu 60% în iarnă, la peste 4.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi

Compania de stat rusă de gaze Gazprom a declarat marţi că preţurile gazelor europene ar putea creşte în această iarnă cu 60%, până la peste 4.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, deoarece exporturile şi producţia proprie ale companiei continuă să scadă, pe fondul sancţiunilor occidentale, transmite Reuters, citată de News.ro

Livrările de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, sunt reduse în acest an, după ce o rută a fost închisă când Moscova a trimis trupe în Ucraina în februarie şi după ce sancţiunile au declanşat o dispută cu privire la echipamentele conductei Nord Stream 1.

Preţurile gazelor au crescut în consecinţă.

„Preţurile spot ale gazelor în Europa au ajuns la 2.500 de dolari (pentru 1.000 de metri cubi). Potrivit estimărilor conservatoare, dacă o astfel de tendinţă va persista, preţurile vor depăşi 4.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în această iarnă”, a spus Gazprom.

Preţurile angro ale gazelor din Olanda au atins în primăvară un maxim istoric de aproape 335 de euro pe megawat oră (MWh). De atunci, acestea au scăzut marţi la aproximativ 226 euro pe MWh, dar rămân cu mult mai mari decât acum un an, când erau de aproximativ 46 de euro pe MWh.

Kievul a închis una dintre rutele Gazprom pentru exporturi către Europa, în timp ce Gazprom a redus livrările la doar 20% din capacitatea conductei Nord Stream 1 către Germania, pe fondul disputei privind echipamentele.

În ansamblu, exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, până la 78,5 miliarde de metri cubi între 1 ianuarie şi 15 august, iar producţia a scăzut cu 13,2%, până la 274,8 miliarde de metri cubi, comparativ cu un an în urmă, se arată într-un comunicat.

Producţia Gazprom a scăzut cu 32,2% în august, faţă de o scădere de 35,8% în iulie, în termeni anuali, a declarat Evgeni Suvorov, economist la CentroCreditBank, pe canalul său Telegram MMI, adăugând că exporturile au scăzut cu 59%, faţă de un declin de 58,4% luna trecută.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Prețul de 4000 de euro va fi plătit de cetățenii simpli europeni.
    Așadar, de ce ne pasa de cetățenii simpli rusi care nu vor mai avea viza sa se plimbe prin concedii în UE?
    Sa stea în cotineata lor!

    • Wow ce comparație, se vede ca ești troll rus!

    • Dacă vom plăti dublu gazele, în timp ce rusii se vor plimba nestingheriți prin UE, cu siguranță garnitura sholz – macrou, etc, etc va fi trasa oe dreapta.
      Nu poți sa ignori cu totul cetățenii UE în timp ce vrei sa protejezi la maxim cetățenii rusi.
      E o inepție ca vor fi afectați opozanții rusi. Cu cât sunt mai mulți în Rusia, cu atât mai nasol pt regim. Asa… opoziție de la distanta nu funcționează.

    • Eu zic sa mai inveti democratie. Nu tragi pe dreapta pe cine vrei tu cand ai chef. Au fost alesi? Pa. Pana la urmatoarele alegeri acolo raman. Nu o sa vezi rascoala ca se mai plba rusi prin ue. Iar la 4000 gazul nu o sa il cumpere nimeni. Si o sa stea cu el.

  2. Nu cred. Arunca si Gazprom cu intoxicarea ca asa stie.
    Ar putea, s-ar putea, ….sunt ca stirile de la ProTv cu moartea lui Salam.

  3. Acum 3-4 luni spuneau rusii ca daca se renunta la petrolul rusesc se duce barilul in 400$. Uite ca se duce spre 80$.
    Centralele pot merge si cu pacura.
    Tot ce vine de la rusi e caterinca.
    Cresterea pretului astazi nu reprezinta decat niste speculatii la bursa.

  4. A cam intrat morcovul la ei! dacă au dat mai mult gaz decât era convenit!cine o să îl cumpere și cu ce? dacă nu era China și India deja erau leșinați până acum!