G4Media.ro

Gafele săptămânii la nivel înalt

Gafele săptămânii la nivel înalt

Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis și Liviu Dragnea au reușit, într-o atmosferă politică încordată, să comită erori de exprimare sau, printr-o prestație publică slabă, să mute atenția de pe fondul problemei pe formă. Contează în primul rând ce spunem, dar și cum o spunem, dovadă că aceste greșeli au stârnit indignare sau hohote de râs, după caz.

În plin conflict cu Guvernul Dăncilă pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, Klaus Iohannis a taxat vizita liderului PSD în Israel alături de premierul Dăncilă: ”Nu ştiu care sunt dedesubturile acestei abordări, cine ştie ce înţelegeri secrete face dl Dragnea acolo cu evrei. Sper ca după revenire să aibă bunul-simţ să explice ce au făcut acolo”.

Declarația le-a permis adversarilor săi să iasă din defensivă și să treacă din nou la atac, șeful statului fiind acuzat că utilizează retorica antisemită. N-a mai contat că președintele Iohannis și-a cerut imediat scuze, toata dezbaterea publică s-a mutat pentru o vreme pe această formulare nefericită.

Publicitate electorală

Deliciul presei l-a făcut însă premierul Dăncilă. Încă din timpul vizitei în Israel s-a remarcat printr-o prestație presărată cu reacții și gesturi stângace. Premierul Netanyahu o întâmpină afirmând, într-o engleză impecabilă: Pleasure to see you iar Dăncila răspunde: He, he, he. (Vezi video, secunda 15)

Nici în română nu s-a descurcat foarte bine la revenirea în țară, unde a comis gafe una dupa alta într-o intervenție televizată. Premierul Dăncilă l-a criticat, vineri seară, pe Klaus Iohannis la România TV afirmând că “Nu suntem la şcoală ca să vină domnul profesor şi să ia elevii de urechi. Dacă a făcut-o o dată, asta nu înseamnă că trebuie să se repete”.

A venit prompt reacția unei asociații de elevi din Constanța, care i-au reproșat premierului Dăncilă că ”promovează public atitudini care ne aduc aminte de vremurile de mult apuse” și i-au cerut să-și ceară scuze, cu precizarea că “atât timp cât persoanele de la conducerea țării fac afirmații de genul acesta, considerându-le normalități, nu ne putem aștepta la o schimbare a paradigmei în educație”.

A doua gafă comisă tot în timpul intervenției de la România TV i-a atras ironii din partea actriței Oana Pellea. Premierul Dăncilă a declarat: “După cum ştiţi, am fost plecată în Israel. Când m-am întors din Israel, am văzut declaraţiile domnului preşedinte, am văzut modul în care domnul preşedinte dădea impresia că mă cheamă ca la şcoală, ca pe un elev care nu şi-a făcut lecţia şi trebuie certat. Sunt prim-ministrul României şi nu pot accepta acest lucru”.

”Nici eu”, i-a răspuns actrița într-o postare pe Facebook care s-a viralizat rapid. “Viorica are dreptate: <Sunt prim-ministrul României și nu pot accepta acest lucru>. Adica nu poate accepta ca este prim-ministru. Nici eu” , a scris actrița.

O figură cu totul specială a făcut și Liviu Dragnea în timpul întâlnirii cu premierul Netanyahu. Nu limba română l-a pus într-o situație ridicolă pe liderul PSD, ci o simplă replică rostită în engleză.

Premierul Netanyahu i-a mulțumit liderului PSD pentru tot ce face pentru a întări ”prietenia noastră” iar Liviu Dragnea i-a răspuns: I thank you the same.

Potrivit unor explicații de pe enghlishforums, „Thank you the same” is not English. The idiom is „Thank you all the same” or „Thank you just the same.” It means „I thank you even though you didn’t give me anything.” The idea is he is thanking you the same as he would if you had given him something.

În mod evident, mult mai grav decât toate aceste momente ridicole este fondul problemei: prin mutarea ambasadei la Ierusalim, România riscă să fie prima țară care pune în pericol solidaritatea UE pe o temă delicată. Că lucrurile stau așa ne-o arată poziția șefei diplomației UE, Federica Mogherini.

Niciun stat membru al Uniunii Europene nu-şi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, l-ar fi asigurat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, pe ambasadorul palestinian pe lângă UE.

Pe lângă gravitatea problemei pe fond, am văzut în acțiune doi lideri provinciali, gafând din cauza pregătirii lor precare. Par gafe minore, până la urmă toți greșim dar nu e așa. La acest nivel sunt inacceptabile astfel de replici stupide și ele spun ceva despre calitatea politicienilor români.

Publicul intern râde pe bună dreptate, se amuză de stângăciile celor doi, însă prestigiul și imaginea României în lume coboară încă o treaptă după astfel de episoade.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Cred ca a-i statea la Fedrica capu numa la Yasir cand vorbeste, sau Obama sau isis, tot aia… prieteni ei! Fac pe ea frica sa nu o fi suparat PSD pe doamna!

  2. Sa nu uit, ca am memore scurta, ma bucur f tare cand actori sunt de acord sau nu, pentru ca se stie de la Holyuud ca se prikep la orice… mai putin sa citeasca constitutie!

    • Probabil „memora” scurta te face sa scrii de parca ai traduce din rusa cu google translate. Sau poate…

  3. Cred ca ati vrut sa ziceti ‘trei lideri provinciali’ …

    • Cred ca in final a numarat bine: „doi lideri provinciali”. Pe la inceput s-a incurcat putin, pentru ca democratie, pentru ca trend in a-i da la gioale lui Iohhanis, pentru ca. Eu sper ca dl Tapalaga isi va reveni in curand, nu de alta, dar trebuie.