G4Media.ro

Gafa care putea costa viața mai multor afgani: Un jurnalist de la…

Gafa care putea costa viața mai multor afgani: Un jurnalist de la Times a găsit documente despre colaboratori afgani abandonate de personalul diplomatic de la ambasada Marii Britanii din Kabul

Comitetul pentru Afaceri Externe din Marea Britanie va începe o anchetă după ce un jurnalist de la The Times a găsit documentele care conțin date de contact despre colaboratorii afgani ai Regatului Unit, abandonate pe podeaua din incinta ambasadei britanice la Kabul, potrivit The Guardian.

Oficiul pentru Dezvoltare și Comunitate Exterioară (FCDO) a recunoscut aparenta eroare, dar a spus că personalul a încercat să distrugă materialul sensibil înainte de a părăsi ambasada.

„Am muncit neobosit pentru a asigura siguranța celor care au lucrat pentru noi, inclusiv pentru a aduce în siguranță trei familii”, a spus un purtător de cuvânt al FCDO. „În timpul retragerii ambasadei noastre s-au depus toate eforturile pentru a distruge materialul sensibil”.

Secretarul apărării Ben Wallace a recunoscut că „în mod clar nu este bine” că documentele care identifică lucrătorii afgani și solicitanții de locuri de muncă au fost găsite la ambasada Marii Britanii din Kabul.

El a spus că premierul Boris Johnson „va pune câteva întrebări” despre modul în care documentele au fost lăsate nesecurizate.

Jurnalistul de la The Times a găsit documentele ce conțin date de contact despre șapte afgani în timp ce se afla marți pe teren prin cartierul diplomatic abandonat din Kabul, însoțit de un taliban.

Pe fondul temerilor legate de represaliile talibanilor împotriva afganilor care au ajutat statele occidentale în Afganistan, documentele includeau numele și adresa unui membru superior al personalului ambasadei, alți angajați și datele de contact ale acestora, precum și CV-urile și adresele solicitanților de locuri de muncă ca interpreți. Unii solicitanți au enumerat locurile de muncă pe care le-au avut pentru țările occidentale în trecut.

Times a spus că a sunat la numerele enumerate și a constatat că unii dintre membrii personalului au fost deja evacuați în Marea Britanie, dar că alții au fost lăsați în urmă.

Printre aceștia se aflau trei angajați afgani și opt membri ai familiei, inclusiv cinci copii, care au fost prinși în mulțimile de pe aeroportul din Kabul care nu au putut accesa secțiunea controlată de britanici a facilității. Cu toate acestea, în cele din urmă au fost găsiți și salvați.

Rămâne necunoscută soarta a cel puțin doi solicitanți de locuri de muncă ale căror detalii au fost abandonate la ambasadă.

Gafa a fost aparent făcută în timp ce personalul a părăsit în grabă ambasada atunci când talibanii au recuperat Kabul și au ignorat protocoalele de evacuare privind distrugerea tuturor datelor care ar putea compromite colaboratorii afgani.

Sursa foto: Twitter/ German Foreign Office

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Treaba-i simplă, au fugit ca șobolanii (așa este toată existența lor), fără să le mai pese de cei care i-au ajutat, bine că scapă ei gunoaiele.

  2. Tot pe hârtie lucrează si ăștia?

  3. Este o rușine fără margini, de neînchipuit, cum puteri militare de talia UK sau SUA au fugit ca iepurii, deavalma, abandonând documente secrete și oameni care au crezut în ele. Va fi o învățătură de minte pentru toți cei care cred necondiționat in democrațiile occidentale și promisiunile lor.

  4. Probabil ca sunt și alte poptiroase uitate, oricum sunt câțiva low rank care au copii cu datele colaboratorilor și pentru prețul potrivit ii vor servi oe talibani