G4Media.ro

Gabriela Scutea despre amendamentul potrivit căruia un judecător poate fi procuror general:…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Gabriela Scutea despre amendamentul potrivit căruia un judecător poate fi procuror general: O astfel de modificare ridică semne de întrebare cu privire la întregul proiect de lege în ceea ce privește conformitatea cu prevederile constituționale

Procurorul general Gabriela Scutea a emis un punct de vedere, pentru g4media, după ce Comisia specială parlamentară a adoptat un amendament la legile justiției privind numirea procurorilor de rang înalt. Scutea arată că amendamentul propus și acceptat de comisia parlamentară deschide posibilitatea ca în funcția de procuror general să fie numit un judecător.

„Practic, amendamentul înlocuiește sintagma „dintre procurorii care au o vechime …” cu sintagma „dintre magistrații care au o vechime…”, sensul diferit al termenilor fiind neechivoc – a explicat Gabriela Scutea.

Aceasta mai arată că:

  • Constituția în art.131 alin.2 prevede în mod expres că Ministerul Public își exercită atribuțiile prin procurori constituți în parchete, o astfel de modificare ridicând semne de întrebare cu privire la întregul proiect de lege în ceea ce privește conformitatea cu prevederile constituționale. 
  • Lucrările Comisiei, specifice dezbaterii parlamentare, au fost într-o atmosferă de lucru pozitivă, în ansamblul lor. Dar discutarea acestor amendamente s-a amânat succesiv din ziua 1 până în ziua 3 a dezbaterilor (pe legea privind statutul judecătorilor și procurorilor), iar astăzi autorul amendamentelor nu s-a prezentat, solicitând Comisiei ca amendamentele să fie examinate în acest fel.
  • Votul s-a dat fără o prezentare a rațiunii amendamentului. Tocmai în cazul unei legi care privește justiția, imperativul elaborării de politici evidence-based a fost ignorat. 
  • În privința fondului modificării aduse, deși din 2018 pentru judecători și procurori s-a consacrat principiul separării carierelor, acestuia nu i s-a mai dat relevanță de către parlamentari. 
  • La nivelul acestei funcții, nu este importantă doar pregătirea teoretică solidă, pe care nu o negăm pentru colegii judecători. Procurorul general trebuie să facă parte din cultura instituțională a Ministerului Public, să fie în măsură să dea orientări coerente în raport de activitatea parchetului și să aibă acea experiență care să îi permită să depisteze și să îndrepte practici neconforme rolului și misiunii MP. 
  • Întrucât proiectul a fost în dezbatere publică din 2020 și au fost organizate adunări generale pentru consultarea judecătorilor și procurorilor, în acest moment consider că este necesar ca adunările generale să își exprime punctul de vedere asupra acestor prevederi, de maximă importanță pentru Ministerul Public. 
  • Să avem în vedere că Procurorul General reprezintă Ministerul Public, face parte din cultura instituțională a acestuia și este cel care coordonează și stabilește politici pentru întrega instituție. 
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Mai traieste babuta asta ?

  2. E PSDNL, n-are cum să producă ceva bun pentru țară, ci numai răutăți și dezastre.

    • Lasati ca si Predoiu si Maus au produs-o pe Scutea. Normal ca trebuie legea schimbata. Cum poti sa scapi de o asa aparitie?

  3. Avem rugamintea sa respectati legea salarizarii unitare si art 16 din Constitutie coroborat cu art 5 din codul muncii.

  4. Daca un procuror poate fi numit judecator ( si nu oriunde , ci ditamai la CC ) , cu atit mai mult un judecator este indreptatit sa ocupe o functie de procuror !

  5. Scutea nu poate fi schimbată decât după ce finalizează dosarul lui Putin 🤪