G4Media.ro

Fugari timp de 3 decenii: Vânătoarea “pensionarilor” Baader Meinhof, banda teroristă de…

Foto: Wikipedia

Fugari timp de 3 decenii: Vânătoarea “pensionarilor” Baader Meinhof, banda teroristă de extrema stângă (reportaj Sunday Times)

Când unul dintre cei mai căutați teroriști germani a fost arestat luna trecută în locuința sa din Berlin, după mai mult de trei decenii de fugă, a cerut să folosească baia înainte de a fi luată de poliția puternic înarmată.

Închizând ușa în urma ei, Daniela Klette, în vârstă de 65 de ani, a trimis rapid un SMS de avertizare unui presupus complice, Burkhard Garweg, membru, ca și ea, al faimoasei grupări de extremă-stânga Facțiunea Armatei Roșii (RAF) – cunoscută și sub numele de banda Baader-Meinhof, după numele principalilor săi membri originali, Andreas Baader și Ulrike Meinhof.

Klette a scos apoi cartela sim din telefon și a aruncat-o în toaletă. Până când poliția a dat de ea, Garweg își închisese propriul telefon mobil și fugise.

În săptămânile care au trecut de atunci, Garweg, în vârstă de 55 de ani, a fost căutat de un număr mare de oameni, despre care se crede că locuia la câțiva kilometri distanță de capitala germană, într-o rulotă, împreună cu câinii săi, Lola și Anusch, într-o fostă zonă industrială.

De asemenea, poliția caută un al treilea membru al grupului, Ernst-Volker Staub, 69 de ani, care, la fel ca și ceilalți, este bănuit a fi în intrat în clandestinitate la începutul anilor 1990. Klette, între timp, este în arest preventiv în izolare strictă într-o închisoare din Vechta, în nord-vestul Germaniei.

„Suntem hotărâți să îi arestăm pe domnul Garweg și, de asemenea, pe domnul Staub”, a declarat Friedo de Vries, șeful Biroului de Investigații Penale al landului Saxonia Inferioară, care conduce vânătoarea. „Nu-mi pot imagina că cei doi își petrec zilele în liniște în acest moment”.

El a declarat pentru DPA, agenția națională germană de știri, că anchetatorii „răbdători și perseverenți” se pregătesc pentru o vânătoare mai lungă, posibil în străinătate.

Garweg – „Omul cu două fețe”

Garweg, care își spunea Martin împreună cu o varietate de nume de familie diferite, era un om „cu două fețe”, a spus de Vries.

Deși era acuzat de jafuri brutale și tentativă de omor, el fusese cunoscut ca „simpaticul Martin” de către cei care l-au cunoscut în timp ce locuia în rulotă, în cartierul Friedrichshain din oraș. De asemenea, se pare că obișnuia să facă cumpărături pentru o femeie în vârstă care locuia în apropiere.

Autoritățile au declarat săptămâna trecută că au primit 760 de indicii din partea publicului cu privire la cei doi bărbați și au publicat o serie de afișe și fotografii cu persoane căutate. Printre acestea din urmă se număra una care îl arată pe Garweg stând pe o canapea în ceea ce părea a fi apartamentul lui Klette, ținând în mână o farfurie cu mâncare, flancat de cei doi câini ai săi.

Au apărut speranțe că arestarea lui Klette ar putea face lumină în mai multe cazuri nerezolvate atribuite grupului, printre care se numără în primul rând uciderea lui Detlev Karsten Rohwedder în locuința sa din Dusseldorf, în aprilie 1991. Asasinatul a fost subiectul serialului Netflix din 2020, O crimă perfectă.

În fotografia făcută publică în cadrul unui apel la informații, Garweg părea să se afle în apartamentul lui Klette. În fotografia făcută publică în cadrul unui apel la informații, Garweg părea să se afle în apartamentul lui Klette

Rohwedder a fost șeful Treuhandanstalt, trustul care a privatizat întreprinderile de stat din fosta Germanie de Est după căderea Zidului Berlinului. Se bănuiește că Klette a fost o apropiată a unuia dintre principalii suspecți, Wolfgang Grams, un coleg membru al RAF, care a fost împușcat de poliție în iunie 1993.

Klette ar putea avea, de asemenea, informații despre asasinarea lui Alfred Herrhausen, șeful Deutsche Bank, care a fost ucis de o bombă la marginea drumului în timp ce se îndrepta spre serviciu în noiembrie 1989 în Mercedesul său blindat.

Stefan Aust, un expert în acest grup, se îndoiește că va vorbi de teama represaliilor. „Dacă cineva face o mărturisire, atunci, bineînțeles, trebuie să spună cine a fost implicat”, a declarat Aust, autorul cărții de succes „Complexul Baader Meinhof”, pentru televiziunea Stern. „Nu-mi pot imagina pe nimeni făcând asta. Practic, este un pic ca mafia și omertà, legea tăcerii”.

Cazul „pensionarilor RAF” a readus în memorie modul în care crimele grupului au zguduit Germania de Vest în urmă cu jumătate de secol.

Banda Baader-Meinhof

Facțiunea Armatei Roșii și-a avut originile printre elementele radicale ale mișcării de protest din anii 1960. Membrii săi – în principal tineri și din clasa de mijloc – condamnau Statele Unite, pe atunci profund implicate în Vietnam, ca fiind o putere imperialistă și vedeau în guvernul țării lor o reîncarnare a celui de-al Treilea Reich.

Susținuți prin jafuri bancare (și, după cum s-a dovedit ulterior, cu bani din Germania de Est, comunistă), aceștia au organizat atacuri incendiare și atentate teroriste împotriva marilor companii și a instalațiilor militare din Germania de Vest și din SUA. Au răpit personalități importante și au ucis peste 30 de persoane.

Unul dintre momentele definitorii ale RAF a avut loc în mai 1970, când lui Baader, care ispășea o a doua condamnare la închisoare, i s-a permis să se întâlnească cu Meinhof, un jurnalist radical, într-o sală de lectură a Universității Libere din Berlin. Trei complici li s-au alăturat și, după ce unul dintre ei a împușcat-o și a rănit-o pe bibliotecară, ea și Baader au sărit pe o fereastră de la etajul 1 și au fugit cu un Alfa Romeo furat.

Cu toate acestea, nu a existat nicio scăpare atunci când cei doi au fost arestați din nou în iunie 1972 și trimiși la Stammheim, o închisoare „supermax” de la periferia nordică a orașului Stuttgart, care a devenit sinonimă cu grupul. Meinhof a fost găsită în mai 1976 spânzurată de fereastra celulei sale.

În anul următor, teroriști palestinieni aliați cu grupul au deturnat un avion Lufthansa care zbura de la Mallorca la Frankfurt, într-o încercare eșuată de a forța eliberarea lui Baader și a altora.

La 18 octombrie 1977, comandourile germane au luat cu asalt avionul pe aeroportul Mogadishu din Somalia, eliberând ostaticii și punând capăt unei odisee îngrozitoare de cinci zile care a inclus escale la Roma, Cipru și Bahrain. În aceeași noapte, Baader și alți doi membri ai grupului au fost găsiți morți în celulele lor, într-un aparent pact sinucigaș.

Grupul s-a răzbunat prin uciderea lui Hanns Martin Schleyer, un important industriaș – și fost ofițer SS – care fusese răpit cu șase săptămâni mai devreme. RAF a continuat să jefuiască și să ucidă și s-a desființat oficial abia în 1998.

A treia generație de teroriști

Klette și complicii săi făceau parte din a treia generație a grupului, care se crede că a inclus 25 de membri activi și sute de susținători.

Cel mai îndrăzneț act al trioului a avut loc în martie 1993, când au aruncat în aer o închisoare recent finalizată – dar încă goală – din Weiterstadt, în apropiere de Frankfurt. De asemenea, poliția susține că au comis cel puțin 13 jafuri armate care le-au adus 2 milioane de euro.

ADN-ul celor trei a fost găsit în urma unor atacuri eșuate asupra unor dube blindate care transportau bani și obiecte de valoare în iunie 2015 lângă Bremen și în decembrie același an la Wolfsburg. Din motive care nu sunt clare, ei nu au părut să mai facă alte atacuri.

Ulterior, Klette s-a stabilit într-un apartament modest într-o clădire cu opt etaje, în apropiere de locul unde se afla cândva Zidul Berlinului. Cu un pașaport italian fals pe numele Claudia Ivone – unul dintre mai multe pseudonime italiene – părea a fi un cetățean model care a ajutat la meditații pentru copiii din zonă și a fost un membru entuziast al unei societăți afro-braziliene.

Perchezițiile efectuate în apartamentul ei au scos la iveală nu doar Sim-ul aruncat, ci și automate Kalașnikov, o bazooka și un pistol, precum și 1,2 kg de aur și 40 000 de euro în numerar. Ea a fost acuzată de două tentative de omor, atacuri cu bombă și jaf armat.

Fotografia de pe canapea sugerează că Garweg fusese un vizitator frecvent al apartamentului. În timpul unei percheziții în rulota sa, a fost găsit echipament pentru falsificarea de documente pentru diferitele pseudonime sub care a trăit.

Se știu mai puține lucruri despre Staub, deși urmele de ADN găsite în locuința lui Klette sugerează că și el a stat acolo.

În ultimele săptămâni au avut loc demonstrații în favoarea trio-ului, inclusiv una de 600 de persoane în cartierul Kreuzberg din Berlin, unde locuia Klette, sub sloganul: „Opriți terorismul de stat – solidaritate cu cei care se ascund și cu prizonierii”.

Wolfgang Kraushaar, politolog și expert în terorismul RAF, a declarat că probabil au evitat capturarea lor atât de mult timp datorită sprijinului celor cu vederi de extremă stângă care s-au stabilit într-un cartier al capitalei, cândva sărăcăcios, dar care acum se îmburghezește rapid.

El a declarat cotidianului Die Welt: „Când 600 de persoane demonstrează împotriva „terorismului de stat” la 26 de ani de la desființarea RAF, este un număr care mă face să mă ridic și să iau aminte”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează