G4Media.ro

Frica va salva UE:  Partidele pro-europene se pot folosi de neliniștile alegătorilor…

Foto: Sediul Parlamentului European de la Strasbourg / Sursa: Facebook

Frica va salva UE:  Partidele pro-europene se pot folosi de neliniștile alegătorilor pentru a câștiga alegerile

Alegătorii europeni sunt confuzi și temători – iar acest fapt ar putea însemna vești bune pentru UE, se arată într-o analiză publicată de Politico.

Un nou sondaj arată că susținerea pentru apartenența la UE se situează la cel mai înalt nivel atins după 1983. Dar a constatat totodată că un mare număr de alegători de pe tot cuprinsul blocului se tem că UE s-ar putea prăbuși în următoarele decenii. Unii cred chiar că aceasta ar fi putea fi ultima dată când mai votează la niște alegeri pentru un Parlament European (PE).

Lucru care nu pare a fi îmbucurător. Însă pentru politicienii pro-UE ai Europei el deschide o oportunitate importantă.

Frica este o motivare puternică. Populiștii au avut succes în a exploata temerile alegătorilor – de imigranți, de schimbare și altele – astfel încât să le preschimbe în voturi. Acum e vremea ca pro-europenii să se folosească de neliniștea continentului și să vină cu niște soluții convingătoare.

Ei nu vor începe de la zero. Există încă o bază pro-europeană puternică pe continent: două treimi dintre europeni au sentimente pozitive în privința UE, conform sondajului, organizat de European Council on Foreign Relations și YouGov.

O proporție semnificativă a electoratului s-a declarat „optimistă” în Germania (32%), Polonia (31%), Spania (29%), Austria (38%) și România (46%). În Danemarca și Suedia oamenii s-au declarat mai degrabă fericiți, în proporție de 37%, respectiv 35%.

Aceștia sunt alegătorii vizați de partidele consacrate în campania electorală: cei mai receptivi la mesajele pro-europene tradiționale.

Însă mai există o parte a electoratului, care nu ar trebui trecută cu vederea de aceste partide: alegătorii îngrijorați în privința viitorului UE.

În 11 dintre cele 14 țări analizate o majoritate – între care Franța (58%), Germania (51%), Italia (58%), Olanda (52%), Polonia (58%), România (58%) și Slovacia (66%) – cred că UE va intra în colaps în următorii 20 de ani. Spania e printre statele cu scor mai mic, 40% temându-se de dezintegrare.

Minorități mari de alegători din Franța (36%), Cehia (35%) și Slovacia (31%) admit că resimt teamă în privința viitorului UE. În state cu volatilitate politică și o economie fragilă precum Grecia și Italia, între 30 și 50% dintre respondenți s-au declarat „stresați”.

Colapsul UE nu e un lucru pe care o vastă majoritate l-ar saluta: nouă din 10 respondenți consideră că ar duce-o mai rău dacă UE s-ar destrăma.

Întrebați ce le-ar lipsi cel mai mult, oamenii au identificat liberul schimb (38%), libera circulație a persoanelor (37%) și traiul și munca liberă oriunde în UE (35%) – la nivelul întregii UE. Ei s-au declarat totodată îngrijorați de lipsa cooperării în materie de securitate și apărare (28%) și dispariția contraponderii reprezentate de bloc la superputeri precum SUA și China (25%). Doar 8% au declarat că nu cred că ar pierde prea mult dacă UE ar înceta să mai existe.

Datele rezultate din sondaj trasează o hartă emoțională a Europei, una tulburătoare, dar totodată curioasă. Din mai multe privințe, alegerile pentru PE vor fi un scrutin ca un ecran împărțit în două – cu alegătorii optimiști văzând UE ca o sferă a cooperării și cu cei pesimiști temându-se că va intra în colaps ori se va destrăma printr-un conflict.

Partidele consacrate au acum o șansă de a canaliza această neliniște larg răspândită, de a ajunge și dincolo de baza lor electorală și de a le demonstra acestor europeni nesiguri că ele înțeleg noul peisaj politic.

Încă nu este prea târziu pentru a se proceda astfel – cum electoratul european este unul volatil, există până la 97 de milioane de alegători care mai pot fi convinși încă să voteze pentru un alt partid.

După cum dovedesc remușcările alegătorilor care au cuprins unele părți ale Regatului Unit după referendumul pentru Brexit, oamenii tind să nu dea o prea mare importanță UE până când nu sunt confruntați cu perspectiva pierderii ei. Fapt valabil și în alte părți ale blocului. În vreme ce dincolo de Canalul Mânecii se desfășoară un haos politic, alegătorii europeni vor să le fie date motive pentru a continua să creadă în UE.

Alegerile europene de anul acesta reprezintă momentul în care facțiunea pro-UE trebuie să mobilizeze majoritatea europeană tăcută și să se asigure că nu numai partidele anti-establishment vor avea un cuvânt de spus pe 26 mai.

Articol de Mark Leonard (director al European Council on Foreign Relations) / Traducere: Andrei Suba, Rador

Un proiect G4Media.ro – Fundația Konrad Adenauer
#MonitorizareEuroparlamentare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. normal ca mi-e frica ca o sa fie mai multi „danicile” sa ne reprezinte, „rovane” sau „avrame” sau „norice-nepotica” sau ailalalt iradiata cu romgleza .. ca-mi scapa, de ne face de ras constant .. de fura voturile … de al’de blaga (sa nu uitam si de la ceilalti)

    binenteles „dancilele” sunt fruntase, dar macar sa trimitem cat mai putine

  2. „SUE first” si M’UE psd-alde pe 26.

  3. Votati: SUEDIA, SUEDIA, SUEDIA!!!