G4Media.ro

Franţa şi Germania vor „o contribuţie europeană” a grupurilor energetice care obţin…

Sursa foto: Kay Nietfeld / POOL / AFP

Franţa şi Germania vor „o contribuţie europeană” a grupurilor energetice care obţin profituri foarte mari

Franţa şi Germania vor ca Uniunea Europeană să stabilească „o contribuţie” pe care ar trebui să o plătească operatorii din sectorul energiei care obţin profituri mult superioare costurilor de producţie şi care ulterior se va repartiza între ţările membre, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a apărat luni, la o conferinţă de presă, „solidaritatea europeană” în domeniul energiei, la finalul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german, Olaf Scholz, în cadrul căreia cei doi lideri au convenit asupra poziţiei lor, în aşteptarea negocierilor în cadrul UE, în următoarele săptămâni.

Macron a afirmat că este în favoarea reformării pieţei europene de electricitate pentru ca preţurile să fie fixate „într-o manieră coerentă” şi în concordanţă cu preţurile de producţie şi să nu fie stabilite doar în funcţie de cotaţia gazelor naturale, care s-a înmulţit cu cinci sau şase pe parcursul actualei crize.

De asemenea, a spus că Franţa este de acord cu achiziţiile comune de gaze la nivel european pentru a obţine tarife „mai interesante” şi cu fixarea unor plafoane pentru gazele ruseşti exportate în Europa prin gazoducte.

El a spus că Parisul şi Berlinul vor susţine în faţa celorlalţi parteneri comunitari un nou impozit pentru companiile energetice care au costuri de producţie mult sub preţurile pe care le obţin acum de pe piaţă.

În opinia sa, ar fi bun un consens european, pentru „a evita distorsionările” în cadrul pieţei unice, dar, dacă asta nu se va putea, dezbaterea pe această taxare a profiturilor excepţionale va reveni pe plan naţional.

Macron şi Scholz au stabilit, de asemenea, un mecanism de coordonare bilateral pentru a face faţă crizei energetice din iarna ce vine, pornind de la constatarea că „Germania are nevoie de gazele noastre şi noi avem nevoie de electricitatea produsă în toată Europa şi, în particular, în Germania”, deoarece mai mult de jumătate din centralele nucleare franceze sunt în prezent oprite.

Concret, Franţa va majora în următoarele săptămâni capacităţile de export al gazelor prin gazoduct în Germania prin o serie de lucrări care „vor fi gata pentru la iarnă”.

În paralel, Germania s-a angajat să producă mai multă electricitate şi să aprovizioneze Franţa în cazul vârfurilor de consum, care ar putea fi problematice în contextul opririi actuale a centralelor nucleare (31 din cele 56 din parcul nuclear francez), care în mod normal generează 70% din energia Franţei, oprire care o obligă acum să importe din ţările vecine.

Pe plan intern, Macron a reiterat mesajul ca toţi francezii să facă eforturi pentru a economisi 10% din energie, astfel încât să fie evitat riscul unor întreruperi sau raţionalizarea furnizării în timpul iernii şi a cerut, în primul rând, cât mai este cald temperatura la aparatele de climatizare să fie crescută şi când va veni iarna temperatura pentru încălzire să nu treacă de 19 grade.

Preşedintele francez a subliniat că în următoarele săptămâni se va evalua dacă populaţia aplică voluntar aceste măsuri de economisire, deoarece, în caz contrar, există posibilitatea de a se impune obligaţii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Bunnn, si cu ce am progresat fata de anii ’80, se pare ca impuscatu a fost un vizionar!!!!
    „Obligativitate”, pare ca a devenit un termen la indemana pt progresisti!!
    Nu mai bine va retrageti voi frumos si lasati pe altii care au solutii inteligente!!! Asta ca sa nu fiti”obligati”😁

    • Asadar cand nu-i pun sa plateasca, sunt mana in mana cu marile companii si le ajuta sa faca profituri gigantice pe spinarea poporului, iar cand vor sa-i taxeze in plus, iarasi nu este bine, ca ii obliga…

      Bag de seama ca varianta corecta ar fi sa avem un putlerist corupt alaturi de clica lui la putere, in timp ce 99,99% din oameni duc un trai cam prost… mda, suna bine..

    • Buey scoabă sovietică, o herghelie întreagă de cai verzi pe pereți mișună în dovleacul tău! :)))))

    • Comparația cu regimul comunist din Romania este pertinenta.
      Astia de acuma sunt neo-marxiști, deci in esența aceeași doctrina doar cu o fata mai spălata.
      Iar Împușcatul nu a fost un vizionar, doar un d o b i t o c genetic.

  2. In traducere, bravo băieți, buna jupuiala, dar vrem si noi partea noastră.
    Niste lideri adevărați ar cere ca aceste companii monopoliste sa fie sparte si obligate sa concureze intre ele, spre beneficiul consumatorilor. Dar de unde?

  3. Nu au definit ce înseamnă profituri foarte mari, semn că încă se negociază comisioane. O altă observație, Franța cere economii de 10% în timp ce CE a spus 15%. Pribabil s-au referit la căței.

  4. adica sa-i taxam pe romani ca sunt producatori de gaz