G4Media.ro

Franța a înregistrat o creștere economică de 2,6% în 2022

Sursa foto: Pexels / Chris Molloy

Franța a înregistrat o creștere economică de 2,6% în 2022

Creșterea activității economice franceze a ajuns la 2,6% în 2022, marcată însă de o încetinire în trimestrul al patrulea (+0,1%) din cauza unei scăderi puternice a consumului gospodăriilor într-un context de inflație ridicată, a anunțat marți INSEE, citat de Le Figaro.

În 2022, produsul intern brut (PIB) a beneficiat în primul rând de revenirea activității în a doua parte a anului 2021, „odată cu încheierea crizei din domeniul sănătății”, a explicat institutul de statistică. Creșterea trimestrială „a fost apoi în mod clar mai puțin dinamică”. Totuși, cifrele sunt mai bune decât se aștepta, în condițiile în care INSEE se aștepta ca PIB-ul să crească cu 2,5% și să se contracte cu 0,2% în trimestrul al patrulea.

Această creștere „atestă redresarea puternică a economiei noastre după șocul Covid și rezistența sa în fața crizei energetice”, a reacționat Bruno Le Maire. Potrivit ministrului Economiei, „fundamentele economiei noastre sunt solide: companiile noastre continuă să investească și să creeze locuri de muncă”. „Vom avea o creștere pozitivă și în acest an: reziliența antreprenorilor și a angajaților noștri este excepțională. Să mergem mai departe”, a conchis el.

Scădere accentuată a consumului gospodăriilor în trimestrul al patrulea

După ce economia a crescut cu 0,2% în trimestrul al treilea, ultimele trei luni ale anului au fost marcate de o scădere bruscă a consumului gospodăriilor, penalizată de un declin al achizițiilor de alimente, care se confruntă cu o creștere de două cifre a prețurilor. Consumul de energie a scăzut și în trimestrul al patrulea, datorită unei toamne foarte blânde, dar și eforturilor de reducere a consumului de energie.

În perioada octombrie-decembrie, producția de bunuri și servicii a încetinit, afectată de grevele din toamnă din rafinării și, în comerț, de scăderea consumului casnic. În sectorul energetic, acesta a rămas „scăzut”, potrivit INSEE, perturbat de întreținerea reactoarelor nucleare. În schimb, comerțul exterior a avut o contribuție pozitivă la creșterea PIB, importurile scăzând mai mult decât exporturile. Deși au continuat să progreseze, investițiile au pierdut din avânt (0,8%, după 2,3% în trimestrul al treilea).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează