G4Media.ro

Frans Timmermans: Sper că România va veni în curând cu un plan…

Foto: Frans Timmermans. Sursa: InquamPhotos / Octav Ganea

Frans Timmermans: Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune. Această resursă nu are niciun viitor

România ar trebui să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie, întrucât această resursă nu are niciun viitor, a declarat, marţi, Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

„Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui”, a arătat oficialul european.

Dar există un viitor pentru oamenii care lucrează acum în această industrie, a continuat el.

„Trebuie să spunem clar acest lucru şi să mobilizăm mecanismul de tranziţie justă pentru a fi siguri că regiunile miniere se redefinesc, că vor exista noi posibilităţi acolo”, a precizat Timmermans.

„Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune şi modul cum să facă asta şi vă asigur că noi, la Comisia Europeană, vom fi de partea României pentru a putea face ca acest lucru să se întâmple”, a completat el.

Potrivit acestuia, în unele state membre, printre care şi România, să treci de la situaţia actuală, când cărbunele şi lemnul predomină ca resurse de producere a energiei, la o situaţie bazată pe surse regenerabile, este nevoie de gaze naturale ca resursă de tranziţie.

„Dar este vorba doar de o tranziţie, nu de o situaţie definitivă. Deci cum puteţi face ca infrastructura de gaze să fie potrivită şi pentru perioada de după? Prin orientarea către alte surse, precum hidrogenul, care poate folosi infrastructura de gaze existentă şi modificată. Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru România”, a arătat Timmermans.

El a recomandat României să utilizeze Fondul de Recuperare pentru a investi masiv în energia regenerabilă.

„Oricum, România are o capacitate foarte mare de energie eoliană terestră şi un mare potenţial eolian offshore, la fel şi în energia solară. Cred că este foarte important să investiţi în aceste direcţii. Iar gazul să fie de tranziţie, nu o situaţie permanentă”, a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Întrebat modelul cărei ţări ar putea să-l urmeze România în privinţa renunţării la cărbune, el a indicat Grecia.

„Grecia s-a mişcat cel mai repede. Are mine de lignit şi va renunţa la ele în următorii ani, deci foarte repede. Noi vom fi alături de Grecia, care va investi în regenerabile. La fel, Germania are un plan bun de renunţare la cărbune, cel mai târziu în 2038. Aş sugera oficialilor români să se uite pe acordurile agreate în Germania, pentru că nu implică doar autorităţile publice şi industria cărbunelui, ci şi asociaţiile comerciale şi alţi jucători, autorităţi locale, pentru a crea un plan realistic de renunţare la cărbune, cu planuri sociale pentru companii şi cu planuri de reprofilare a regiunilor”, a precizat oficialul european, la conferinţa ZF Power Summit.

Sursa: Agerpres

Foto: Frans Timmermans. Sursa: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

45 comentarii

  1. Din pacate foarte accesibila. Din pacate in abundenta. Are viitor dar nu in ochii elitei.

    • ati bel…-o minerilor, timermans v-a pus gand rau
      mai bine nici nu iesiti din mina, ca va da salarii, ca nu

    • Pe tine te incanta ideea ca Romania sa stagneze undeva in anii 80-90 dpdv economic in timp ce alte state se gandesc la surse alternative de energie, inteligenta artificiala, roboti automatizati, servicii digitale samd ? Chiar asa bine tin de foame discursurile patriotarde ?

    • catre @CloudFlare. Care elita ?. Frans Timmermans la tine e elita ?.
      Faptul ca Frans Timmermans s-a cocotat intr-un de post de conducere in Comisia Europeana n-are nici o legatura cu elitele.
      Frans Timmermans face parte din familile iudaice venite in Olanda dupa 1600. Atunci Olanda a renuntat la Catolicism si a trecut la Religia Protestanta.
      Pe timpul ala protestantii erau mai toleranti cu Religia Mozaica a iudeilor. De aia iudeii au si dat navala dupa 1600 in Olanda. Au fost atrasi si de zona comerciala a gurilor Rinului.
      SI dupa 400 de ani vine Reprezentantul lor Timmermans sa dea sfaturi sa renunte Romania la exploatarea carbunelui. Desi nici un iudeu din Olanda in acesti ani nu a pus niciodata mana pe un tarnacop sa scoata carbune dintr- o mina.
      Iudeii lui Timmermans au un principiu: Nu pun mama sa se murdareasca de carbune, ci pun mana numai pe diamante, care tot ,,Carbon” sunt. Industria prelucrarii diamantelor pentru bijuterii din Olanda fiind in mainile lor.

    • Frans Timmerman=PSOE(partidul socialistilor europeni) Hai saluti propaganda neo bolsevica,neo securista si retrograda de la vuvuzeaua fugarului Ghitza&co rtv ….

    • Viitorul e clar ori carbune ori oameni Planeta nu suporta ambele Poate alegerea buna ar fi carbunele

    • In februrarie 2021, oamenii saraci din Texas mor de frig.

      Du-te tu in Germania, la 19 grade in capitalele europene, si lasa-i pe prostii astia poluanti.

  2. Germania e un mare model, cu conducta ei de gaz pe sub Baltica cu tot.

  3. si colonia va executa ordinul. c-asa-i in marea „famiglie” europeana, in care cei mici sunt „ajutati”.

  4. Cele spuse de domnul Timmermans, sunt corecte în teorie, cu toate că nu am nici în clin și nici în mânecă, cu această industrie, dar consider că ar fi corect ca Romanica, să beneficieze de aceleași condiții, precum Polonia, Germania. Dar am presimțirea, că în realitate lucrurile se vor petrece, așa cum s-a întâmplat cu foarte multe ramuri economice ale coloniei Romanica, adică distrugere totală, fără a se pune ceva în loc.

    • carbunele asigura chiar si 50% din consumul tari de energie atunci cand nu bate vantul si este seceta
      asa ca sant obligati sa puna ceva in locul lui
      eu as prefera energia geotermala ca islanda

    • Si vina ar fi a cui ? tot a statului, ca Romania are responsabilitatea politicilor de conversie economica si sociala a unei comunicati – nu cum se inflameaza pe aici alti sosoci suferinzi de mania persecutiei europene/americane.

    • @stann – N-ai conditii ca in Islanda pentru energia geotermala (diferenta de temperatura nu justifica investitia)

  5. PRIMUL PAS AR FI CONDAMNAREA SEFULUI MINERILOR ION ILIESCU LA INCHISOARE PENTRU CRIMELE COMISE !

    • Nu cred, că condamnarea lui Iliescu, rezolvă problema acelor oameni din Valea Jiului. Oricum eu vă respect opinia.

  6. Domnu’! Domnu’! Ne scuzati ca întrebam, dacă luam exemplu Germaniei sa ne spună onor comisia pe unde tragem conducta aia de gaze rusești? Pe la marea neagră sau ne lasă merkela sa ne înțepam și noi in nordstream2? Moka, bineînțeles ca doar suntem ue, ce mama dracu’! Aa, și când sa tragem țeava, după ce termina dumnealor nordstreamu’ și termina putin cu “rezistentul la noviciok” navalni sau sa facem o cerere zilele astea?

    • Conducta de gaz – foarte putin poluant- permite renuntarea la carbune – extrem de poluant

    • daca Merkel si elita politica din Germania sunt penibili si se afla in buzunarul lui Putin nu inseamna ca si Romania trebue sa-i urmeze calea

  7. Presimtirea ta e corecta,totul se rezuma la distrugerea productiei proprii si transformarea tarilor mici in importatori( in afara de lemn acolo suntem mari exportatori pe preturi de nimic).La fel a fost si cu finantarea autostrazilor cu conditia sa fie pe suprafata stratificata si nu pe suport de beton( romania produce ciment si ramaneau banii aici). Germania cea care ne exporta pietricelele are in schimb autostrazi pe structura de beton.

  8. Da, știm că minele sunt găuri negre în care salariile minerilor sunt nesemnificative, în timp ce administratorii se îmbogățesc din contracte cu statul.

    Știam de mult timp că viitorul e fără cărbune, nu trebuie să vină o fosilă care a preferat să se uite în altă parte atunci când i-am zis să excludă PSD-ul din familia socialiștilor europeni. Mulți români protestau împotriva modificării legilor justiției, iar Timmermans urmărea cu atenție și îngrijorare. Efectele negative ale MCV-ului (inclusiv neintrarea în Schengen) sunt resimțite de cetățenii de rând, în timp ce șmecherii pe care i-a iertat că eliberau infractori au pașaport diplomatic și îi doare la patină.

    Probabil l-a luat careva la întrebări de ce pe sectorul care e în responsabilitatea lui (green deal) nu s-au observat îmbunătățiri, și acum se face că muncește.

    La vârsta de 60 de ani brusc l-a luat cheful de declarații ecologiste, până acum n-a făcut nimic cu rezultate vizibile, deși toată viața a deținut funcții politice de top. Păi acum trebuia să vină cu marea listă de realizări a carierei, nu să vină cu texte de tip „să fie bine ca să nu fie rău”. Să mă scutească.

  9. Alo Nenea Frans,
    Decat sa ne dai exemplu pe Grecia mai bine ne spuneai ca grecotei au fist obligați sa distrugă mineritul.
    Conditie pentru viitoarele împrumuturi!
    Si cred ca statul roman face ca vrea cu minele sale!
    Te bagi in seama si indembi la experimente!
    Te rog sa faci un schimb de experienta cu Madam Şoşoaca pe tema inchiderii minelor!

  10. Nici Timmermans nu are vreun viitor in UE. A ratat ocazia de a tacea.

  11. Din majoritatea comentariilor imi dau seama ca prostii si lenesii sunt asa din cauza altora. Repede dam vina pe Germania,pe bogatasii pt ca noi ca natie nu suntem in stare sa aducem gazele alea la mal si sa investim in infrastructura. Ne complacem in prostia noastra si.i invinovatim pe altii.

    • Foarte corect Mai ales prostia cu carbunele Romanesc prilej de mandrie pentru tot felul de politicieni inepti. Daca mai sunt zone de utilizare reziduale – Romania are resurse energetice de calitate buna si mult mai putin poluante – in special zona de gaz ce trebuie dezvoltata- atunci e mult mai ieftin sa importi un timp pana se vor inchide. A pastra o masa de manevra politica in mineri e iresponsabil

  12. Hallo, Timmy, Hallo Greta!
    Pas alert, se incalzeste planeta: au inghetat mucii texanilor!!!

  13. Exemplu nostru sunt Germania și Polonia. Au angajamente pana în 2050. La fel vom face și noi.Ok?

    • Nope poate nu toti vor sa fie poluati

    • Mai, avramuta, hotarati-va voi, postacii, pana cand au aranjamente Germania si Polonia, 2035 sau 2050?

    • T si Kafka cat de eco e o masina electrica? Substantele alea nu pica din cer sunt scoase din tari din Africa/America Latina si in curand din Romania daca nu mai au asa ceva in tarile bananiere din afara EU.
      Ati auzit de criza semiconductorilor care a stopat productia de masini?
      Maine sar putea sa nu mai ai nici telefon cu touch sau tablete.
      Centrala noastra rezista oare la un cutremur?
      Dar viitoarele centrale pe hidrogen? preferi una poluanta pe carbune sau o eoliana?
      Sau nimic ca e si mai ecologic.Balega de cal e cea mai buna am auzit.

  14. Tu denoti o inteligenta iesita din comun,si esti pe deasupra rupt rau de realitate.Germania a distrus orice economie concurenta(Grecia,Polonia). Orice finantare de la UE pentru statele mici este acordata cu conditia da cheltui banii pe ce vor ei. Cand a fost marea criza in Grecia au primit finantare de la UE cu conditia sa faca orice mare proiect prin Bosch-Siemens la costuri triple fata de firmele grecesti.Nu mai scrie lozinci ca esti total pe langa subiect.

  15. A reusit Angela ce n-a reusit Adolf. Hai sa ne luam dupa geniile de g4 si sa ne inchinam la icoana Germania

    • Compara nivelul de trai si de civilizatie din Germania cu cel din satra ta si vei vedea ca nu e ceva rau sa luam model de la ei

  16. Trimiteti greci sau nemti sa FACA astfel de Planuri, incompetentii de la Bucuresti NU au nici o sansa!
    Astia NU stiu sa faca mai nimic, de 31 de ANI asta vedem, asta avem, NIMIC in cei 31 de ANI!
    Singura lor „stiinta”(!) e sa promita, sa minta si sa faca averi, pentru ei si ai lor!!!
    Altfel, Valea Jiului va deveni Valea plangerii!

    • Politicienii Romani sunt asa cum spui pentru ca noi vrem sa fie asa. Ca doar nu vrei sa fie ca cei din Elvetia sau Suedia sa ne puna la munca ca la patron sa ne ia spururile noastre de stat la stat si sa ne inchida afacerile negre si pensiile speciale. Avem ce ne dorim si ce votam.

    • @T – La un momenta dat, acum vreo 20 de ani, eram sigur ca Romania a fost acaparata de un grup de oameni corupti si hoti. Acum, treptat, mi-am schimbat parerea. Foarte multi, dar foarte multi sun croiti dupa acelasi tipar. Foarte multi romani sunt chititi pe furt, trai individual mai bun, chiul etc. Refuz sa cred ca au disparut oamenii buni din Romania, dar recunosc ca ii vad din ce in ce mai rar.

  17. și nici nu se mai plictisesc instituțiile guvernanțatoare cu grevele minerilor…

  18. Doar Polonia și Ungaria mai au voie până 2070, minerii români sunt buni la sparanghel

  19. Am inteles cu carbunele, dar cu biomasa – adica lemn – cand o sa faca UE ceva?… ca se taie in draci si daca nu ii spui lemn ci biomasa, poate chiar parea ca esti eco.

  20. Acuma minerii sa plece in Bruxels sa protesteze in fata cabinetului lui Timmermans, bilete de avion sa ceara de la Iliescu

  21. Carbunele asigura constanta energetica in Romania, restul completeaza varfurile.
    https://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national