G4Media.ro

FOTO Un vizitator pe minut la expoziția de artă contemporană DIPLOMA. Cunoaște…

FOTO Un vizitator pe minut la expoziția de artă contemporană DIPLOMA. Cunoaște 4 dintre artistele din noua generație care au expus

  • S-a încheiat manifestul celor 10 zile de artă contemporană, de la Combinatul Fondului Plastic. Pavilionul dedicat modei, unul dintre cele mai îndrăgite de public.
  • 200 de persoane au lucrat, timp de 8 luni, pentru ca DIPLOMA să se desfășoare în cele mai sigure condiții.

DIPLOMA a ajuns la final. În medie, un vizitator pe minut a trecut pragul festivalului, în cele 10 zile de expoziție, la Combinatul Fondului Plastic. În perioada 8-17 octombrie, publicul s-a putut bucura de 92 de lucrări din 16 specializări, ale creatorilor din 9 orașe. DIPLOMA pune de 8 ani în lumina reflectoarelor generația nouă de artiști, designeri și arhitecți români.

„Deși contextul actual este dificil, mă bucur că ne-am ambiționat să organizăm această expoziție și anul acesta și pot să spun că suntem încântați de ce a ieșit. Cu toate impedimentele, imprevizibile sau nu, DIPLOMA 2021 este o ediție specială din toate punctele de vedere. S-a lucrat intens, timp de 8 luni de zile. Un efort și o muncă susținute pentru care țin să le mulțumesc colegilor, dar și partenerilor și sponsorilor și, nu în ultimul rând, publicului care a dorit să vadă expoziția în ciuda vremii neprietenoase. DIPLOMA e dovada că trebuie să ne menținem optimismul chiar și-n vremuri dificile și că avem nevoie de artă, de frumos, de normalitate”, a declarat Andrei Borțun, CEO The Institute.

Un spațiu expozițional de 1,500 mp și 6 pavilioane în care arta a îmbrăcat diverse forme, texturi și teme, așa cum le vede noua generație de creatori. Sustenabilitatea, reîntoarcerea către rădăcini, către rural și familie, introspecția, dezvoltarea personală sau emoțională au fost printre cele mai întâlnite teme din lucrările promoției 2021. Parte dintre acestea s-au regăsit și în activările, expozițiile sau proiecțiile sponsorilor și partenerilor ediției din acest an, dar și în workshop-ul dedicat reciclării și vieții sustenabile, desfășurat de ASAP România.

Amintim că expoziția DIPLOMA e un proiect marca The Institute, cu un record de înscrieri în acest an, de peste 500 de lucrări ale artiștilor din 9 orașe, București, Cluj și Iași fiind cel mai bine reprezentate.

Conform unei analize interne realizate în comunitatea DIPLOMA, pe un eșantion de 322 de absolvenți din ultimii 4 ani ai facultăților cu profil vocațional-creativ din întreaga țară, provocarea lor cea mai mare este găsirea primului loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit, cu mențiunea că 63% dintre cei chestionați și-ar fi dorit să aibă acces din facultate la noțiuni ce țin de antreprenoriatul creativ, aptitudini multidisciplinare, noțiuni legale, de marketing, respectiv chestiuni financiare, de branding și networking. 74% dintre membrii industriilor creative consideră că expozițiile sunt esențiale pentru dezvoltarea carierei, la început de drum.

G4media îți prezintă 4 dintre artiștii care au expus anul acesta lucrări în cadrul DIPLOMA.

Sînziana Coșoianu este absolventă a Universității Naționale de Arte București, licențiat și masterand în pictură.

Seria „MOOD” este compusă din 13 lucrări și surprinde exprimarea feminității în stilul propriu al autorului. Lucrarea reprezintă o introspecție a trăirilor fiind o metaforă urbană care face o legătură utopică dintre junglă și mare – elemente primordiale ce sugerează puterea sălbatică a feminității.

Diana Matilda Crișan țese în jurul unor mitologii personale. Filtrate prin propria percepție, lucrările reflectă teme precum identitatea de gen, orientarea sexuală, poziția femeii în lumea artei, subiecte de care se lovește în viața cotidiană atât în calitate de femeie artist, cât și ca individ.

Prin compozițiile sale, artista încearcă să rescrie reprezentările societății actuale despre erotic printr-o viziune feminină, în raport cu dihotomia masculin-feminin, jocul de rol, fantezii și tabuuri.

Octavia Chiru este o tânără designer vestimentar și proaspăt absolventă de master la Universitatea Națională de Arte din București, secția Strategii de Modă și Costum. Octavia este o iubitoare de culori și de nuanțe, de la soare, ploaie și natură, până la accentele și detaliile vieții responsabile și sustenabile.

Sursa principală de inspirație pentru realizarea colecției a fost îmbinarea artei cu natura. Octavia a transpus în piesele vestimentare nuanțe, forme organice și texturi din cele trei regnuri naturale – animal, vegetal și mineral.

Iulia Rădoescu, absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, începe să își descopere potențialul creativ sub coordonarea profesorului Șerban Nițulescu. După cei doi ani de master la UNATC, se vede iar la început de drum, un drum al scenografiei de teatru, locul în care își poate îndeplini mai multe curiozități.

Un prim pas este acela de a aduce actorul în lumea spectatorului, eliminând limita spațială dintre aceștia. Spațiul interpreților și cel al spectatorului devin unul singur și este utilizat în totalitate.

Sursă imagini: Diploma.

G4media este partener DIPLOMA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nici un/o artist/ă nu se mai preocupă de frumos ? Numai de propagandă?

  2. Feminism, feminism, vaginuri, funduri, sâni. Răsuflat, obosit, mai ceva ca pandemia noastră.
    Dacă eram în vest, garantat promovau artiști de culoare, pt ca black lives matters. Răsuflat rauuu de tot.