G4Media.ro

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la 3 ani de…

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la 3 ani de închisoare, din care unul cu executare. Decizia tribunalului poate fi atacată cu recurs

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat, luni, la 3 ani de închisoare pentru corupție, din care unul cu executare. Decizia tribunalului poate fi atacată cu recurs, scrie Le Figaro.

Parchetul naţional financiar ceruse patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, împotriva fostului preşedinte al Franței, acuzat de corupție și trafic de influență.

Este pentru prima dată un fost președinte al Franței este condamnat cu executare pentru corupție. Înaintea lui, un alt fost preşedinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat – şi condamnat în anul 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare – pentru angajări fictive la primăria Parisului făcute pe vremea când fusese edilul capitalei franceze.

Condamnarea vine în așa-numitul „dosarul interceptărilor Paul Bismuth”, care îşi are originea într-un alt dosar judiciar care-l ameninţă pe Sarkozy, acela legat de suspiciunile privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007 cu bani primiţi de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

În luna martie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document din care reiese că, în anul 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro. Un an mai târziu, când Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justiţia franceză a decis să înceapă investigarea acestui caz.

În cadrul investigaţiilor privind ancheta libiană, procurorii au stabilit în septembrie 2013 să intercepteze convorbirile lui Sarkozy, descoperind astfel la începutul anului următor că el folosea o linie telefonică secretă, cu o cartelă prepay achiziţionată sub numele „Paul Bismuth”, pentru a comunica cu avocatul său Thierry Herzog.

Conform rechizitoriului Parchetului Naţional Financiar (PNF), în timpul mandatului său prezidenţial Sarkozy a încercat, ajutat de avocatul Thierry Herzog, să obţină unele informaţii secrete de la un înalt magistrat, Gilbert Azibert, privind o investigaţie care îl viza în ‘afacerea Bettencourt’, în schimbul promisiunii unui post de prestigiu la Monaco pentru acesta din urmă, post pe care în final Azibert nu l-a mai obţinut.

După ce la sfârşitul lui 2013 a fost achitat în dosarul ”Bettencourt” – în care fusese suspectat că Liliane Bettencourt, moştenitoarea imperiului de cosmetice L’Oréal, i-ar fi finanţat ilegal campania din 2012 – Sarkozy a sesizat Curtea de Casaţie pentru a obţine anularea confiscării agendelor sale prezidenţiale, el temându-se că informaţiile conţinute de acestea ar putea fi folosite împotriva sa în alte anchete. În timpul procedurii legate de această sesizare Sarkozy ar fi încercat în 2014 să obţină respectivele informaţii secrete de la Gilbert Azibert, la acea vreme judecător la Curtea de Casaţie.

Validarea interceptărilor, în martie 2016, de către cea mai înaltă instanţă a Franţei a fost o înfrângere majoră pentru fostul preşedinte, care a susţinut că transcrierea discuţiilor între un avocat şi clientul său este ilegală.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Wow! Nu-mi revin!
    Au ajuns francezii la nivelul justiției noastre, condamna greii din politica.
    Vine sfârșitul lumii…

  2. Moah…
    Au fost in schimb de experienta la CSM.
    Adica omul a vandut armament lui Gaddafi…
    Si a luat 3 ani. Din care executa 1 .

  3. saracul cat a mai negociat pacea din Georgia si Ucraina 🙂 asta i spectacolul pacii 🙂 ….unii negociaza conducte de gaze naturale iar altii ctr – felii de cash 🙂

  4. pai daca nu e cu fonduri europene Codruta nu are treaba cu ea.

  5. Talentati francezii – ei au 2 presedinti cu prbl., nu doar un biet prim-ministru. Ma rog, au avut 2, unul saracul nu mai e.

    Altfel e plin la ei de primari si consilieri corupti dar abia de ceva anisori incepu si PNA-ul lor sa faca treaba mai cu curaj. Rezultatetele sunt spectuaculoase deoarece se pare ca e sport national acolo coruptia alesilor, in special locali. Dezamagitor.

  6. Culmea e ca cei din partidul lui au inceput sa declare ca e o condamnare politica.