G4Media.ro

Fostul președinte al Consiliului Fiscal, despre efectele Legii pensiilor: ”Așa ceva nu…

Fostul președinte al Consiliului Fiscal, despre efectele Legii pensiilor: ”Așa ceva nu încape în buget, cu taxele din prezent și colectarea proastă”

Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal, a declarat, la Digi24, că aplicarea integrală a prevederilor Legii pensiilor până în  anul 2022 va reprezenta un efort bugetar suplimentar de 5% din PIB, fapt ce ”nu încape”  în condițiile nivelului actual al fiscalității și al colectării reduse.

”Avem un efort suplimentar pe buget de 5% din PIB. Orice economist ar spune că așa ceva nu încape în buget cu taxele și impozitele din prezent, cu colectarea proastă și cheltuielile pe care le avem”, a afirmat Ionuț Dumitru.

Astfel, efortul bugetar pentru pensii va crește de la 9%, cât este în prezent, la 14% din PIB în 2022. ”Se prevede nu numai recalcularea punctului de pensie, ci și a punctajului ceea ce înseamnă că vom avea o presiune dublă pe sistemul de pensii”, a menționat Dumitru.

O altă problemă majoră a economiei este faptul gradul de colectare al taxelor și impozitelor rămâne încă foarte redus.

În ce privește situația politică, el a apreciat că mediul economic ar socoti mai avantajoasă organizarea de alegeri anticipate, prin care să fie clarificat  cine va conduce un guvern care să stea patru ani la gfuvernare și să își permită să ia măsuri chiar nepopulare la începutul mandatului.

Dumitru s-a arătat contrariat de faptul că încă se mai vorbește și acum de reduceri de taxe în contextul în care presiunea asupra bugetului  este din ce în ce mai mare, iar România are un nivel redus al fiscalității în comparație cu celelalte țări din Uniunea Europeană.

Foto: Ionuț Dumitru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. mai intereseaza pe cineva ce se poatd si ce nu, ne imprumutam pentru cheltuieli pana nu se mai poate apoi stingem lumina „dupa mine potopul”

    • Pamflet
      Pnl e blat cu psd ca sa se sparga oalele in capul peneleului si psd sa iasa basma curata, iar peste un an psd sa castige iar alegerile si sa guverneze vreo 8 ani. Sefii penelistilor obtin contracte si functii ajutati de psd. Toti cei care au disrus acum 4 ani pnlul acum sunt iar in frunte, direct sau prin interpusi: crin antonescu prin adina valean, madam ghorghiu, gigel stirbu si vezi lista de ministri propusi si cine e in spatele lor. S-a mai intamplat si acum 4 ani.
      Iar pe iohannis nu-l intereseaza decat un nou mandat ca sa plecede repede in vacanta in calitate de presedinre. L-am votat acum 5 ani si n-a facut nimic. Amintiti-va ca acum 5 ani spunea ca romania tv (a lui ghita) e postul lui tv preferat. Apoi a plecat in florida si a numit ca sefi de guvern un sir lung de idioti de la psd. Iar acum sustine un guvern de idioti de la pnl.
      RUSINE KLAUS IOHANNIS!
      RUSINE PNL!

    • @ABC:
      Sa stii ca nu se prinde nimeni ca tu faci propaganda la usr-plus. Pe plus i-am vazut la guvernare, stim ce pot. O guvernare mediocra, cu cativa ministri care erau de-a dreptul vai de cozonacul lor. Abia asteptam sa o vedem pe sora lui Barna ministru de finante, sau ministrul dezvoltarii, sau la energie – prin locuri de-astea cu mult caimac, pe care familia Barna se pricepe sa il ia in interes propriu!

  2. Cati economisti mai trebuie sa iasa si sa spuna ca legea pensiilor publice este o aberatie si o anomalie economica si ca trebuie musai amendata pentru 2020 si 2021?! Eu am spus-o de cum a fost aprobata in Parlament si apoi promulgata de intaiul om in stat, care stie sa vegheze…nu stiu la ce!
    In ultimele 2-3 luni au inceput sa iasa si somitatile: Croitoru, Daianu, Ionut Dumitru, etc.
    Si totusi, pe nimeni nu intereseaza deocamdata!

  3. Senatul pregateste NOI Cresteri de Pensii, uite:

    „Veşti bune pentru mii de români! Aceste pensii vor creşte de anul viitor.
    2 noiembrie 2019
    Vin veşti bune pentru mii de români!
    Potrivit unui proiect de modificare a Legii nr.223/2015, anumite pensii vor fi majorate începând de anul viitor şi vor fi recalculate începând cu luna octombrie 2022.
    Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care au lucrat în penitenciare ar putea creşte, în urma unui proiect de lege aflat în dezbatere în Senatul României, care prevede că aceste pensii vor fi corectate la începutul lui 2020 şi recalculate începând cu luna octombrie 2022.
    Este vorba despre un proiect de lege care modifică Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
    Proiectul prevede o corecţie a pensiilor militare de stat, corecţie care se va realiza cu ajutorul unui indice calculat în funcţie de momentul ieşirii la pensie.Valorile acestui indice sunt:

    1,00, pentru cei ieşiti la pensie în perioada 1 ianuarie 2010 – 14 septembrie 2017
    1,15, pentru perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2009
    1,20, pentru cei ieşiţi la pensie după 14 septembrie 2017
    1,25, pentru perioada 1 ianuarie 1995 – 31 decembrie 1999
    1,30, pentru cei ieşiţi la pensie înainte de 31 decembrie 1994
    1,35, pentru perioada 1 ianuarie 2000 – 31 decembrie 2004

    În plus, începând cu luna octombrie 2022, pensiile militare de stat vor fi recalculate din oficiu. Baza de calcul va fi media soldelor sau salariilro lunare brute aferente funcţiei utilizate la stabilirea sau recalcularea pensiilor până la finele lui 2021. Potrivit proiectului de lege, recalcularea ar trebui să fie realizată până în luna decembrie 2024.
    https://www.capital.ro/vesti-bune-pentru-mii-de-romani-aceste-pensii-vor-creste-de-anul-viitor.html

  4. Voi ati ales PSD, fie si prin neprezentare la vot, e vina voastra.

    PSD nu pica din cer, e ales de prostime.

  5. Iar Bugetul.ro zice si mai si:
    „Vești uriașe! Pensiile acestor persoane vor suferi modificări începând din 2020
    Începând cu anul 2020 pensiile unei categorii de români vor fi corectate și se vor recalcula din octombrie 2022. Este ceea ce prevede un proiect legislativ intrat recent în dezbaterea senatorilor.
    Potrivit documentului, pensiile persoanelor care s-au retras din activitate până la jumătatea lunii septembrie 2017 vor fi corectate prin aplicarea, o singură dată, a unui indice calculat în funcție de data ieșirii la pensie.

    – pentru cei ieșiți la pensie până la 31.12.1994 – indice de corecție de 1,30;

    – pentru cei ieșiți la pensie între 01.01.1995 și 31.12.1999 – indice de corecție 1,25;

    – pentru cei ieșiți la pensie între 01.01.2000 și 31.12.2004 – indice de corecție 1,35;

    – pentru cei ieșiți la pensie între 01.01.2005 și 31.12.2009 – indice de corecție 1,15;

    – pentru cei ieșiți la pensie între 01.01.2010 și 14.09.2017 – indice de corecție 1,00.

    Totuși, de această corectare vor beneficia inclusiv cei care au ieșit la pensie după data de 14.09.2017, pentru care se va aplica, la valoarea brută a pensiei, un indice de 1,20.

    Suplimentar, începând cu octombrie 2022, pensiile militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare care vor fi în plată la sfârșitul anului 2021 se vor recalcula din oficiu. Baza de calcul va fi media soldelor sau salariilor lunare brute aferente funcției utilizate la stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie până la sfârșitul anului 2021.
    https://www.bugetul.ro/vesti-uriase-pensiile-acestor-persoane-vor-suferi-modificari-incepand-din-2020/