G4Media.ro

Fostul premier britanic Gordon Brown: Regatul Unit „se îndreaptă ca un somnambul…

Fostul premier britanic Gordon Brown: Regatul Unit „se îndreaptă ca un somnambul către uitare”

Fostul premier britanic Gordon Brown a declarat că Regatul Unit, care în trecut a fost admirat în întreaga lume pentru toleranţa şi deschiderea sa spre exterior, prezintă în prezent o altă faţă, cea a divizării, intoleranţei şi a obsesiei faţă de propriile trăiri interioare, informează duminică agenţia Press Association, preluată de Agerpres.

Într-un editorial publicat de The Observer, Brown a scris că, la nici trei săptămâni de la venirea la putere ca premier a lui Boris Johnson, „naţionalismul englez este în ascensiune, Partidul Conservator şi Unionist s-a reîncarnat în Partid Conservator şi al Brexitului, iar de unionism pare să nu mai rămână nici urmă”.

El a adăugat că Regatul Unit a sacrificat bunul simţ pentru a urmări o abandonare dogmatică a propriilor sale interese.

Brown, care a fost premier între 2007 şi 2010, a mai spus că naţionalismul dezmembrează Regatul Unit, împingându-l către „o calamitate economică fără precedent, precipitată de o ieşire fără acord din Uniunea Europeană”.

Fostul premier laburist mai scrie că vizitele recente ale lui Johnson în diverse zone din Regatul Unit nu au contribuit cu nimic la schimbarea impresiei potrivit căreia, sub conducerea lui, statul multinaţional cel mai de succes din lume „este lipsit de un scop unificator suficient de puternic pentru a-l menţine unit şi pentru a ţine deoparte cele patru naţionalisme – scoţian, irlandez, englez, dar şi naţionalismul galez, în ascensiune”.

Brown, care este scoţian, a acuzat Partidul Naţional Scoţian (SNP, proindependenţă) că promovează un naţionalism scoţian despre care susţine că este progresist şi proeuropean, ignorând totodată ceea ce Brown numeşte riscul pierderii a sute de mii de locuri de muncă în cazul în care Scoţia iese din Regatul Unit.

Politicianul britanic încheie prin a spune că idealurile caracterului britanic incluziv şi deschis către exterior „nu vor putea supravieţui divizării şi haosului unui Brexit fără acord”. Pentru a preveni ascensiunea naţionalismului disfuncţional, „primul pas este stoparea din faşă a unui Brexit fără acord”, a mai apreciat fostul premier britanic.

Foto: Fostul premier britanic Gordon Brown / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Foarte bine, d-le Brown, mergeti mai departe cu analiza si cereti anularea brexitului, pentru ca UE nu va renegocia acordul, asadar alta iesire nu aveti : ori brexit fara acord, ori anularea brexitului. Bineinteles, Putin si Trump vor fi foarte suparati daca o faceti, pentru ca ei se bucura pentru orice poate subrezi UE.

  2. Nu sunt nationalistii scotieni de vina ca sunt numai ticalosi la Whitehall, gata oricand sa-si distruga tara la comanda unor bogatani lacomi, care nu mai vor sa plateasca taxe.

    „Vreti sa spargeti UK, de ticalosi ce sunteti? Bine. Atunci iesim din UK si intram in UE.” spun scotienii.

    • Permite-mi o completare : si luam cu noi si Irlanda de Nord.

    • Cum le stiu romanii pe toate de pe WC-ul din spatele curtii :)) Nimeni nu va renunta la UK pentru UE! Habar n-aveti ce inseamna sa fii SUVERAN cu mentalitate de SUVERAN!

    • Guvernul UK cumpara frigidere si doze de insulina si nu stie pe unde sa scoata camasa cu planuri de desfasurare a armatei pe strazi la 1 noiembrie si decimarea septelului care o sa moara de foame cu granitele blocate (ambele masuri fiind preconizate sa fie mega populare in zona granitei din Irlanda de Nord unde fostii paramilitari se inarmeaza deja).
      Postacul din balon: Qu’ils mangent de la souveraineté!

  3. Incercarea de a media o situatie , negocierea ce trebuie sa aiba loc, in astfel de cazuri , prezinta un anume tipar , o anume modalitate in desfasurarea ei si niste pasi precisi , ce trebuiesc urmati . Pina si in filmele ce prezinta NEGOCIATORI , ce rezolva diverse situatii punctuale , apare aceasta nevoie de stiinta a negocierii . Sa vii sa ceri ,nu numai sa spui, indiferent de ce vor altii ,ca se numesc UE sau popoare ce compun Marea Britanie ,-Noi iesim si gata- este o mare greseala si in acelasi timp o mare neintelegere personala a dorintelor partenerilor tai din interior si exterior( cerut de tine, nu de cei pe care vrei sa ii parasesti) . Modalitatea de a parasi UE, iti apartine in totalitate ,nu personal ca premier ,ci in mod democratic , prin cererea ce esti obligat sa o adresezi intregului, numit Marea Britanie . Nu poti decide tu modalitatea de iesire -deal or no deal – in numele tuturor . Intrebarea in sine, este de o importanta epocala si daca vrem sa intelegem asta , o natiune asa de mare si glorioasa, nu poate lua o hotarire , decit de comun acord , cu toti membrii societatii sau macar cu acceptarea retragerii din Uniune, admisa cu o majoritate , de cel putin 2 treimi ,din numarul total al populatiei .Situatia nu este de natura sa permita o majoritate simpla in postura de decident ,incarcatura politica, sociala, economica , este atit de mare si rezultatele sunt atit de decisive , pentru o intreaga natiune, incit un premier aproape interimar , ce detine practic functia pe o perioda scurta de timp ,pina la alegrile parlamentare , nu are puterea ,nici politica , nici emotionala de a-si impune o vointa proprie oarecare , ce nu are o baza clara si unanim acceptata . Sa nu uitam ca referndumul nu a aprobat decit BREXIT , modalitatea in acest caz trebuie supusa unui nou referendum , ce sa capaciteze un vot majoritar . Fortarea unei despartiri , finalizata printr-un -no deal – pune intreaga natiune in impas si antagonizeza mari categorii de cetateni . Urmarile unei astfel de antagonizari, sunt in mod clar anticipate si cunoscute .In acelasi timp urmarile de orisice fel, de la economice – la cele sociale dela , cele militare -la cele interstatale, sunt partial verificabile . Necunoscutul este cuvintul de ordine, ce poate cuprinde MB.O natiune nu poate fi pusa intr-o astfel de situatie si nici nu poate fi obligata sa accepte asa ceva . Normalitatea , ar fi iesirea din UE , ca obligatie de punere in aplicare a referendumului, concomitent cu iesirea printr-o intelegere , ce deja a fost negociata timp de trei ani . Sa speram ca asa va fi .

    • Foarte bune observatii, Quovadis! Realizezi ca un referendum cu 2 treimi pentru brexit nu ar trece, dar pentru asta ar trebui sa modifice in parlament legea referendumului, ceea ce ma indoiesc ca vor face, si-asa tot in coada de peste stau, cum balteste de-altfel UK de 3 ani.

    • Decizia luata in acest caz , este una ce afecteaza soarta unui popor timp de 100 de ani , daca nu mai mult . Nu este o decizie luata , pentru o oarecare intrebare , ce modifica vreo lege sau vreo decizie arbitrara intimplator apăruta ca lege ,ci este o decizie majora , ce nu poate fi lasata la discretia unui singur om .Riscurile sunt imense , daca se accepta asta .

  4. In curind cineva o sa inteleaga ,ce poate si ce nu poate face .

  5. Asta nu e premierul britanic ce a pus „boborul” sa aleaga Brexit? Culmea ipocriziei!

    • Nu e ala. Asta e baiatul care a distrus partidul laburist :))