G4Media.ro

Fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, și fostul senator PSD, Valer…

sursa foto: presasm.ro

Fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, și fostul senator PSD, Valer Marian, achitați definitiv în dosarul de șantaj după ce probele obținute pe mandat de siguranță națională au fost eliminate

Judecătorii Ovidiu Musta şi Florin Filimon de la Curtea de Apel Oradea i-au achitat definitiv pe fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, pe fostul senator PSD, Valer Marian, și pe omul de afaceri Mirel Vlas de la firma Tehnic Asist din Botoșani, cel care aducea Lumina sfântă de la Ierusalim cu avionul, potrivit portalului instanței.

Decizia vine după ce, în decembrie 2019, Tribunalul Satu Mare l-a condamnat pe Mircea Govor la doi ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj.

Ceilalți 2 inculpați, fostul senator PSD, Valer Marian și omul de afaceri Mirel Vlas de la firma Tehnic Asist, au fost achitați și la Tribunalul Satu Mare.

În acest caz, în decembrie 2015, fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, a fost arestat preventiv timp de o lună de judecătorii Înaltei Curți, Marius Foitoș și Simona Encean.

În procedura de cameră preliminară însă, judecătoarele ÎCCJ, Ioana Bogdan, Luciana Mera și Tatiana Lucia Rog au eliminat probele obținute pe mandat de siguranță națională (MSN) după ce șeful structurii de securitate a Înaltei Curți de la acea vreme, Ionuț Matei, nu ar fi declasificat motivarea deciziilor prin care a emis mandatele. Matei ar fi invocat motive ce țin de securitatea națională, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.

Mircea Govor, Valer Marian și Mirel Vlas au fost trimiși în judecată în aprilie 2016 de procurorul DNA Oradea Cristi Ardelean, iar rechizitoriul a fost contrasemnat de șeful de atunci al acestuia, Ciprian Man.

Govor este acuzat de trei fapte de șantaj, iar ceilalți doi de complicitate la șantaj. Fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, este acuzat pentru că ar fi șantajat un avocat care avea contracte de asistență juridică cu instituții publice. Govor l-ar fi amenințat pe avocat că îl atacă în presa locală dacă instituțiile publice pe care le consilia juridic nu îi dau contracte lui Mirel Vlas de la firma Tehnic Asist.

Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de inculpatul Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți comerciale care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpat. Acest fapt a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului”, arată DNA în comunicatul de presă din aprilie 2016.

O altă faptă de șantaj se referă la un primar de comună, amenințat tot cu atacuri în presa locală.

Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație, cu privire la o lucrare finanțată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de inculpatul Vlas Mirel”, arată DNA.

A treia faptă de șantaj cu privire la Mircea Govor se referă la faptul că ar fi amenințat un inspector șef interimar al ITM Satu Mare cu destituirea, cu atacuri în presa locală și cu controale de la centru dacă inspectorii acestuia controlează primarii PSD din județ.

În acest dosar, foștii lideri PSD, Victor Ponta și Liviu Dragnea, au fost audiați ca martor.

În octombrie anul trecut, procuroarea Adina Florea de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut Curții de Apel Oradea dosarul în care erau judecați pentru șantaj fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, și fostul senator PSD, Valer Marian, potrivit unei adrese trimise de SIIJ Curții de Apel Oradea și publicate de bihorjust.ro.

Adina Florea a făcut solicitarea în cadrul dosarului SIIJ 1911/P/2020 în care sunt vizați anchetatorii lui Govor și Marian, foștii procurori DNA Oradea, Ciprian Man și Cristi Ardelean.

sursa fotos: presasm.ro/ Mircea Govor (centru)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. SINGURUL PROIECT PENTRU romania:
    „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM „LUAT” SI FACEM LEGI SA NU PUTEM FI PEDEPSITI.”

  2. „judecătoarele ÎCCJ … au eliminat probele obținute pe mandat de siguranță națională (MSN) după ce șeful structurii de securitate a Înaltei Curți de la acea vreme, Ionuț Matei, nu ar fi declasificat motivarea deciziilor prin care a emis mandatele. Matei ar fi invocat motive ce țin de securitatea națională” – oare ce-ar putea tine de securitatea națională in emiterea unor decizii de eliberare a unor mandate de ascultare (sau cum s-or numi). Deci judecătoarele n-au vazut deciziile de motivare a respectivelor mandate, probele respective le-or fi vazut? G4media stie in ce constau acele probe? Banuiesc ca nu, din moment ce intotdeauna spune ca au fost respinse, dar nu spune in ce constau acele probe. Cam multa secretomanie, nu vi se pare?
    Interesant este si unul din motivele pt. care sunt acuzati respectivii – atacul in presa?! Hm, oare presa poate fi folosita pt. asa ceva? Oare articolele de genul „dar cine este cutarica” sau „cine sunt acesti…”, sunt articole de genul asta?

    • Sigur dumneata crezi ca siguranta unei tari este asigurata doar de cainii de la poarta. Sa ai gasti de politicieni corupti si care fura din banii tarii, sunt chestii normale. Probabil esti un psd-ist obisnuit cu furaciunile, din cei care sunt acum la CCR.

    • Pt. Andrei 2
      Nu domnule, nu sunt psd-ist, si n-am furat in viata mea nimic. Daca respectivii au furat, sau au facut fapte pt. care meritau sa fie condamnati, au scapat pt. ca judecaturul Ionut Matei nu a prezentat niste amarate de motivari ale unor decizii. Doresc ca justitia sa fie corecta, sa se faca pe baza de dovezi. Nu doresc ca justitia sa fie un instrument de care sa se foloseasca unii si altii pt. „a-l face” pe unul sau pe altul.
      Chestia cu „cainii de la poarta”, imi scapa…

  3. Deci e adevărat că SRI s-a băgat strategic un justiție. Prostovanul de ministru al justiției i-ar vrea din nou Măi Stelică nu-ți face de lucru cu ei, ieri le-au înscenat ălora, mâine îți vor înscena ție

    • Uite că comentează și Elena Udrea înțeleg că nu e la pușcărie după toate furaciunile pe care le-a făcut.

  4. Deci aveau probe să ii condamne pe jegoși. Doar că au fost eliminate deoarece jegoși au avut grija sa schimbe legea că sa nu fie valide aceste probe.

    • Da, aveau probe, dar erau secrete, prin urmare nimeni nu le-a vazut, nici macar G4media, altfel le-ar fi facut publice, daca nu din considerente civice, macar din motive de audienta…

    • @liviu
      Probele nu sunt secrete, ele sunt atașate la dosar. Ceea ce nu a fost declasificat(si, implicit, nu este atasat la dosar) este încheierea Înaltei Curți prin care a fost admisă cererea Parchetului General (formulată la propunerea SRI) de autorizare a interceptarii comunicațiilor. În respectivul document sunt o serie de date care nu au relevanță pentru dosarul penal (cum ar fi unitatea SRI care a formulat propunerea, informațiile deținute despre persoanele care fac obiectul cererii si motivele de fapt pentru care se solicită autorizarea, măsurile care se solicită a fi autorizate și persoanele vizate etc), dar care sunt foarte interesante pentru persoanele cercetate. De aceea avocații insistă să obțină aceste documente, iar Inalta Curte a refuzat de clasificare.

  5. ce poza buna de pus in abecedarul de coruptie

  6. Romania e pe moarte, sufocata de coruptie.