G4Media.ro

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit la Chișinău, nu va primi azil…

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, în fața Universității de Stat din Moldova. Sursa/Facebook

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit la Chișinău, nu va primi azil politic în Moldova, a decis definitiv justiția din această țară / Rizea a fost condamnat la 4 ani de închisoare în România

Cristian Mihai Rizea, fost deputat în Parlamentul României, dat în urmărire internaţională, căruia Igor Dodon i-a retras, în noiembrie 2020, cetăţenia Republicii Moldova, iar ulterior i-a respins cererea de acordare a azilului politic, pierde procesul în care a cerut anularea unui decret invocat la respingerea cererii de acordare a azilului politic. Decizia irevocabilă a fost luată de Curtea Supremă de Justiție de la Chișinău, relatează zdg.md.

La 4 mai 2022, Cristian Rizea a depus cerere de chemare în judecată împotriva președintelui R. Moldova cu privire la anularea unui act administrativ cu caracter normativ, invocat în respingerea cererii sale de acordare a azilului politic.

În motivarea acțiunii, Rizea a indicat că, la 4 noiembrie 2020, s-a adresat fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, cu o cerere de acordare a azilului politic, iar prin răspunsul semnat de către Nicolae Posturusu, fostul secretar general al fostului preşedinte, i s-a comunicat că cererea adresată şefului statului, privind solicitarea azilului politic, a fost respinsă, în temeiul Regulamentului privind acordarea azilului politic de către președintele R. Moldova, aprobat printr-un decret din 31 octombrie 2003.

Astfel, Rizea a cerut anularea decretului din 2003.

Prin hotărârea din 21 noiembrie 2022 a Curții de Apel Chișinău, s-a respins cererea de chemare în judecată.

La 22 decembrie 2022, avocatul lui Rizea a depus recurs împotriva hotărârii din 21 noiembrie 2022 a Curții de Apel Chișinău, solicitând casarea actului judecătoresc, cu emiterea unei decizii de admitere a cererii de chemare în judecată.

Prin referința din 25 ianuarie 2023, președintele R. Moldova a solicitat respingerea cererii de recurs, „deoarece instanța de fond a stabilit corect că actul administrativ cu caracter normativ a fost emis în strictă conformitate cu exigențele legii”. Astfel, printr-o încheiere dictată la 15 februarie 2023, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul lui Cristian Rizea, încheierea fiind irevocabilă.

Rizea are probleme cu legea și în Republica Moldova, acolo unde autoritățile competente i-au deschis deja și al doilea dosar de urmărire penală.

Rizea este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova. Dosarul se află în gestiunea Judecătoriei Chişinău.

Publicitate electorală

Rizea mai are pe rol în instanţele moldoveneşti cel puţin 20 de dosare civile. În cele mai multe dintre ele, acesta este reclamat pentru lezarea cinstei, onoarei şi reputaţiei profesionale.

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Rizeo, la portiță te așteaptă Ghiță !

  2. Păi se poate refugia în Rusia…