
Fosile, păduri și orhidee sălbatice: o experiență unică pe stâncile albe din Danemarca
O scurtă porțiune de stânci de cretă de pe insula Møn ar putea deveni în curând patrimoniu mondial datorită ecologiei sale unice de orhidee sălbatice și geologiei sale cu fosile vechi de 30 de milioane de ani, scrie The Guardian.
La o plimbare pe potecile împădurite scăldate de soare, un ghid local avizat explică turiștilor legăturile dintre geologia și flora locală. Frunzele de un verde deschis neobișnuit de luminos ale fagilor? „Asta se datorează lipsei de magneziu din solul calcaros.” Cele 18 specii de orhidee sălbatice care cresc aici? „Asta se datorează conținutului ridicat de calciu. Vedeți? Totul este conectat.”
Aceasta este o frază care poate fi auzită în repetate rânduri la Møns Klint, pe insula daneză Møn. Această întindere de 6 km de stânci calcaroase și dealuri acoperite de o pădure de 700 de hectare a fost modelată de ghețari uriași în timpul ultimei ere glaciare, creând un peisaj unic. În 2026, un comitet UNESCO va decide dacă Møns Klint („stâncile din Møn”) ar trebui să primească statutul de patrimoniu mondial, protejându-l pentru generațiile viitoare.
Există un serviciu eficient de autobuze atât de la gara Vordingborg la Møn (peste un pod impresionant), cât și pe insulă, dar, pentru o flexibilitate maximă, am închiriat biciclete electrice în Stege. La aproximativ 19 km de Møns Klint, Stege este principalul oraș al insulei Møn încă din Evul Mediu timpuriu. Cu ziduri vechi impresionante și un muzeu micuț, este un loc bun pentru a face provizii, deoarece majoritatea magazinelor insulei se află pe strada principală sinuoasă.
După o plimbare cu bicicleta asistată de vânt și baterie până la Møns Klint, ghidul local te poate conduce pe plajă, locul unde se produc prăbușiri de stânci atât de mari încât resturile formează uneori peninsule care se întind pe o distanță de un sfert de milă în mare. Pe lângă faptul că este coșmarul cartografilor, creta care se dizolvă încet transformă apa de la mal într-o culoare alb-lăptoasă, conferindu-i un aspect distinct mediteranean. Aproape fiecare piatră pe care o ridicam era un fel de fosilă veche de 30 de milioane de ani – pot fi identificate calamari, bureți de mare, arici de mare și stridii.
În altă zi, te poți plimba pe Klintekongens Rige, cea mai lungă dintre cele nouă poteci marcate din Møns Klint. Traseul circular de 14 km ne-a dus în sus și în jos, în sus și în jos prin pădure; în „grădinile romantice” din secolul al XVIII-lea din Liselund, unde croiala gravă a broaștelor strălucitoare contrasta cu soprana păunilor; și în jos, pe o plajă lungă, pentru o mini aventură, cățărându-ne peste copaci căzuți și mormane de pietre, în timp ce Marea Baltică se spărgea aproape de stânci.
Mai pot fi explorate traseele de mountain bike din zonă. Se pot vedea pe parcurs splendide expoziții de orhidee, apoi ajungi brusc în afara pădurii, pe vârful celui de-al optulea cel mai înalt munte din Danemarca. Aborrebjerg are o înălțime modestă de 143 m, dar oferă totuși o panoramă asupra insulei Møn și a mării strălucitoare. Se mai poate ieșit pe apă într-o excursie cu paddleboard-ul din satul Klintholm Havn apreciind măreția stâncilor de cretă dintr-un alt unghi.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.