G4Media.ro

Forbes: NATO are mare nevoie de apărare antiaeriană în prima linie. Vechile…

Foto: MApN

Forbes: NATO are mare nevoie de apărare antiaeriană în prima linie. Vechile vehicule Gepard din România sunt tot ce are mai bun

În 2017, NATO a înființat un nou grup de luptă pentru a consolida apărarea fragilă aflată de-a lungul frontierei de est a Alianței. Grupul de luptă al NATO pentru prezența avansată sporită din Polonia – cunoscut pe scară largă ca „Grupul de luptă din Polonia” – ar putea fi una dintre primele unități mecanizate care să meargă în luptă în cazul în care Rusia ar ataca statele baltice, arată publicația americană Forbes într-o analiză preluată de Rador.

Grupul de luptă din Polonia este o forță impresionantă, cu aproximativ o mie de soldați și zeci de vehicule blindate. Dar este, de asemenea, o atenţionare privind o lacună serioasă în structura forțelor NATO. În mod incredibil, grupul de luptă monopolizează aproape toate vehiculele de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune ale Alianţei de 30 de țări.

Mai exact, vehiculele Gepard cu două tunuri ale armatei române. Relicve ale Războiului rece, care, odată cu resurgenţa Rusiei, dintr-o dată sunt cu adevărat importante din nou.

Patru țări furnizează trupe Grupului de luptă din Polonia, care se antrenează pentru a lupta alături de o brigadă a armatei poloneze. Armata SUA trimite un escadron de aproximativ 50 de vehicule de luptă Stryker cu tunuri de 30 de milimetri. Americanii trimit, de asemenea, artilerie tractată de 155 milimetri.

Armata britanică asigură o trupă de cercetaşi în camioane Jackal. Armata croată trimite lansatoare de rachete de 122 milimetri. Dar contribuția armatei române face ca grupul de luptă să fie cu adevărat special.

Românii trimit câteva dintre cele aproximativ 40 de vehicule Gepard pe care le-au achiziționat de la armata germană, când aceasta din urmă a donat sisteme de apărare aeriană de rază scurtă de acțiune, cu un deceniu în urmă. Acele vehicule Gepard – care combină șasiul tancurilor Leopard cu radare cu rază scurtă de acțiune și perechi de tunuri de 35 de milimetri – sunt unele dintre singurele sisteme SHORAD rămase în NATO.

E o problemă. S-ar putea să fi existat o perioadă în anii care au urmat prăbușirii Uniunii Sovietice, când NATO nu avea nevoie de sisteme de apărare antiaeriană pe distanțe scurte. Duse au fost sutele de elicoptere de atac și avioane de sprijin aerian care amenințau să împovăreze formațiunile NATO aflate de-a lungul liniei frontului.

Acum Rusia se reînarmează. Nu numai cu „elicoptere și avioane de atac noi și actualizate, ci și cu drone înarmate. Până la jumătatea ultimului deceniu, eroziunea SHORAD a fost o criză deplină. SHORAD „este o capacitate foarte redusă”, a spus generalul de brigadă al armatei germane, Markus Laubenthal.

Mai multe țări NATO dezvoltă noi sisteme SHORAD sau, în cazul Poloniei, cu cele câteva sisteme ZSU-23-4 sovietice, le scoate de la naftalină pe cele vechi. Statele Unite s-au mişcat cel mai repede, pentru a produce ceva nou.

Armata SUA a lansat în 2016 un program de 1,2 miliarde de dolari pentru a înarma rapid o sută de vehicule de luptă Stryker cu echipament de apărare antiaeriană, inclusiv un radar, un tun de 30 de milimetri, o serie de patru rachete Stinger și un lansator dublu de rachete Hellfire.

Primul dintre aceste vehicule de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune a început să sosească în Europa în această primăvară și ar trebui să fie pregătit pentru luptă în toamnă. Între timp, românii și-au folosit vehiculele Gepard din anii 1980 pentru a proteja Grupul de luptă din Polonia.

„Vehiculele Gepard aduc o capacitate uimitoare Grupului de luptă”, a declarat locotenent-colonelul armatei americane Jason Adler, comandant al escadronului Stryker. În timpul unui exercițiu din această primăvară, echipele americane de mortiere au aruncat proiectile de iluminare pentru a ajuta unităţile românești de pe vehiculele Gepard să practice tragerea pe timp de noapte.

Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate, un grup de reflecție din Estonia, a recomandat NATO desfășurarea de apărări aeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune în țările baltice. Alianța „ar trebui să încurajeze forțele care se desfășoară în regiune să includă sistemele VSHORAD / SHORAD în inventarele lor”, a recomandat think-tank-ul.

Foto: MApN

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Acesta este fondul licitației internaționale de la fabrica de armament?

  2. Mandru ca sunt … Gepard! Jawohl!

  3. „Grupul de luptă din Polonia este o forță impresionantă, cu aproximativ o mie de soldați și zeci de vehicule blindate.” Impresionanta pentru o bataie de strada intre doua gasti, poate.

  4. Gheparzii se cumpara din Germania si se trimit in Polonia, pentru ca saracutii de polonezi nu au bani. Se mai preda Sobieski si romanii, sau acum toata scoala e pe baza de Dughin?

  5. Corect !Forța asta ar rezista câteva ore….timp in care nu ai putea nici să faci o ședință NATO la nivel înalt sa decizi ceva coerent darmite sa mai și desfășori ceva consistent in zona.
    Ăștia ,cu tot cu decidenti,zici că că sunt adunați de pe câmp ,cum făceam armatele din țărani cu coase pe vremuri…Pe flancul de Est ar trebui minim trei forțe de interv rapida cu min 5000 de oameni fiecare ,avioane ,elicoptere și drone(câteva zeci din fiecare).Ce sa faci cu una,doua drone care pot pica imediat ?(distruse de adversar).Sa nu mai zic că pt a fi rapide și a avea autonomie mare câteva vor fi doar pt observare, strângere de date și coordonare.Echipa aia de intervenție rapidă ar trebui să posede si nave că sa se poată deplasa rapid de-a lungul țărmului….in caz de atac multiplicat cu trupe de asalt pe mare.Nu te poți baza doar pe elicoptere !Aviația e foarte importanta pt a dubla apărarea atât la sol cât și pe mare.Ce scoli de armata au făcut ăștia că eu sunt un amarat se subofițer TR in rezerva ,fara cursuri grele de tactica și știu că mia aia de oameni e vb ta,pt lupte de strada cu clanurile …Marele NATO cu asta se lauda după ani și ani la rând de huliganisme ale rușilor și decenii de înarmare ?

    • De fapt retorica asta este despre cum se pot justifica creșteri ale bugetelor pe apărare.
      Apărare în fața unui „inamic” care tocmai a primit undă verde pentru Nordstream 2 și care în caz de conflict total ar folosi nuclearele pentru intimidare, nu niște trupe.
      Cu trupe și tehnică clasică NATO și rușii nu au fost în stare să supună Afganistanul, deci să nu exagerăm cu frica de dușmanii sufletului 😉

  6. Terminati cu vechiturile si fabricati mii de drone, in licenta turceasca, daca nu ati fost in stare sa construiti unele romanesti.

  7. N-au apărut cei care ne spun sa nu ne vaccinăm sa ne explice ca mai bine băgăm banii in pensii si spitale in loc să-l băgăm in tancuri, ca Rusia e un stat prietenesc, ca daca ne luăm tancuri de apărare vor îndrepta rachetele nucleare spre România, că Rusia mereu ne-a ajutat in istorie?
    Că suntem frații ortodocși, bla, bla bla?

    • Rusia le-a luat, nu? din cauza Rusiei nu se mai intorc la Romanica!

  8. „Românii trimit câteva dintre cele aproximativ 40 de vehicule Gepard pe care le-au achiziționat de la armata germană, când aceasta din urmă a donat sisteme de apărare aeriană de rază scurtă de acțiune, cu un deceniu în urmă. ”
    Băăă, adică nemții le-au DONAT si noi le-am ACHIZITIONAT?!?!?!?!?!

    • Au vrut sa ni le dea gratis, dar nu puteau face baietii destepti bani din treaba asta. Asa ca ni le-au dat pe bani.

  9. Sa fin serioși. România este complet descoperita la acest capitol, atât dpdv al mijloacelor bazate la sol, cât și al aviației. Ghepardul e o vechitura luata de guvernarea lui Ne-a Milișăuți, în speranța că primim ok-ul ptr accesul în NATO, dovedindu-se a fi una din nările păcăleli postdecembriste.

  10. Sa nu uitam razboiul din IRAK in care avioanele A10 faceau varza toate tancurile irakiene pe timp de noapte…. Se predau tanchisti cu mainile pe cap in fata A10..

  11. S. U. provoacă, duc la extrem provocările militare iar dacă li se răspunde în același mod, consideră asta o agresiune și motiv de invadare a țărilor est europene, sub pretextul apărării granițelor nato.În același timp S. U. câștigă contracte prețioase pentru în armare, la fel cu celelalte țări dominante din Europa. Teritorii românești avem la toți vecinii de jur împrejur, cedate de către churchil și cu acordul aliaților. Așa că să nu mai vedem numai în Rusia un dușman. Nimeni nu ne iubește dar toți ne vor banii și bunurile.

    • De acord partial cu cateva afirmatii, dar nu S.U.A. e maestra in provocari aici. Provocarea in continua desfasurare este anexarea Crimeei si destabilizarea Donbasului. Sa se puna toata lumea acum cu botul pe labe ar insemna sa accepte de facto legitimitatea actiunilor Rusiei, cu mesajul tacit: faceti ce vreti rusilor, preferam sa fie pace.
      Da SUA are de castigat din toata treaba asta. Ar fi prosti sa nu o faca. Dar nu e prost cine cere. Romanii sunt dispusi sa plateasca, cand ar putea investi si ei 1,2 miliarde de EURO in cercetare si sa dezvolte armamentul propriu, in loc sa dea banii aia pe produse finite. Dar pentru asta ar fi nevoie de conducatori gospodari, nu carieristi si politruci.