G4Media.ro

Fondul pentru o tranziție justă în valoare de 17,5 miliarde de euro,…

Foto: Facebook/ Parlamentul European

Fondul pentru o tranziție justă în valoare de 17,5 miliarde de euro, dezbătut în Parlamentul European / Europarlamentarii propun un „mecanism de recompensare ecologică”, țările care reușesc să reducă mai mult emisiile de gaze cu efect de seră să primească mai mulți bani

Parlamentul European discută luni după-amiază, în prima zi a sesiunii plenare, propunerea privind Fondul pentru o tranziție justă, cele 17,5 miliarde de euro urmând să fie destinate sprijinirii statelor membre UE în tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

La inițiativa Parlamentului, urmează să fie introdus un „mecanism de recompensare ecologică”, dacă resursele fondului vor fi majorate după 31 decembrie 2024.

Fondurile suplimentare ar urma să fie distribuite între statele membre, iar cele care reușesc să reducă mai mult emisiile industriale de gaze cu efect de seră vor primi mai mulți bani.

Potrivit amendamentului propus în Raportul PE, „mecanismul de recompensare ecologică” stabilește ca 18 % din fonduri să se aloce în conformitate cu ritmul în care statele membre își reduc emisiile de gaze cu efect de seră.

Citește amendamentele Parlamentului European privind Fondul pentru o tranziție justă.

Votul final este programat pentru marți.

Fondul pentru o tranziție justă va finanța sprijinul pentru căutarea de locuri de muncă, perfecționarea și recalificarea profesională, precum și incluziunea activă a lucrătorilor și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în economia în schimbare. De asemenea, fondul va sprijini microîntreprinderile, incubatoarele de afaceri și institutele de cercetare, precum și investițiile în noile tehnologii energetice, eficiența energetică și mobilitatea locală durabilă. Investițiile în combustibili fosili, incinerarea deșeurilor și dezafectarea sau construirea de centrale nucleare nu vor fi însă eligibile pentru granturi în cadrul fondului, precizează Parlamentul European într-o informare a agendei sesiunii de plen.

Ca parte a fondului, statele membre vor trebui să se concentreze asupra regiunilor și insulelor celor mai puțin dezvoltate și ultraperiferice ale UE.

Context

Fondul pentru o tranziție justă cuprinde 7.5 miliarde de euro din cadrul financiar multianual 2021-2027 și o sumă suplimentară de 10 miliarde de euro din instrumentul de redresare al UE.

Fondul este primul pilon al Mecanismului pentru o tranziție justă, un instrument-cheie pentru sprijinirea regiunilor, a industriilor și a lucrătorilor care se vor confrunta cu cele mai mari provocări legate de punerea în aplicare a Pactului verde european.

Sursa: Parlamentul European/ Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Daca se aproba, a ii -a zi de la egibilitate bucurestiul va deveni cea mai ecologica capitala din lue.

  2. Doar pentru mineri ar ajunge banii.
    Dupa 2030 vor fi vizati si muncitorii din industria petrolului, rafinarea si distributia produselor din petrol, posibil si gaz natural, siderurgie, constructii. UE va trebui sa continue sa aloce bani proportional cu numarul de joburi vizate.
    Sa presupunem ca ajung banii pentru salarii compensatorii si cursuri de recalificare. Tot nu reprezinta o garantie ca economia va ramane pe linia de plutire, daca nu sunt propuse alte activitati economice pentru care exista cerere pe piata.
    Daca UE se astepta ca minerii si constructorii sa se reprofileze pe IT, se insala. Vor fi necesare investitii in segmentul de productie industriala. Cine va face acele investitii?