G4Media.ro

Florin Cîțu: Dacă nu alocăm mai mulți bani pentru investiții vom avea…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Florin Cîțu: Dacă nu alocăm mai mulți bani pentru investiții vom avea mari probleme în anii viitori/ Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultimii 100 de ani

Guvernul vrea să aloce mai mulţi bani pentru investiţii în cea de-a doua jumătate a anului, deoarece doar astfel vor putea fi crescute pensiile şi salariile în anii următori, a declarat, vineri seara, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

„Facem o evaluare a tuturor cheltuielilor pentru perioada a doua a anului şi vrem să alocăm mai mulţi bani pentru investiţii, pentru că numai aşa putem să plătim şi pensii şi salarii crescute şi în anii viitori. Dacă noi facem această greşeală şi anul acesta nu alocăm mai mulţi bani pentru investiţii şi mergem spre ceea ce vrea stânga – populism din acesta mizerabil – dacă mergem spre populism, vă garantez că vom avea mari probleme anii viitori. Eu am depus un jurământ ca ministru al Finanţelor Publice – rolul meu ca ministru al Finanţelor Publice este acela de a administra precaut, responsabil, finanţele publice ale României. Voi face propuneri, bineînţeles, pe aceste scenarii pe care le prezint (privind procentul cu care să crească pensiile la 1 septembrie, n.r.), decizia este una politică. Dar rolul meu este acela de a avertiza, de a prezenta aceste scenarii cu riscurile aferente, pentru că eu altfel nu mi-aş îndeplini jurământul faţă de români”, a afirmat Florin Cîţu, la B1 TV.

Tot pe subiectul creşterilor pensiilor de la 1 septembrie, ministrul Finanţelor a argumentat că românii trebuie să fie sinceri cu ei înşişi şi să înţeleagă că actuala criză economică este cea mai gravă din ultimii 100 de ani.

„Trebuie să fim foarte oneşti cu noi. Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultima sută de ani. În acelaşi timp, trebuie să avem toate datele pentru exerciţiul bugetar la 6 luni de zile. Datele sunt ok, am reuşit să evităm un dezastru pentru economie. Dar eu văd lucrurile puţin diferit: aş vrea să discutăm nu doar de pensii, ci să discutăm şi de investiţii, şi aş vrea să mă certe românii că nu dublez investiţiile. Deşi anul acesta, în primele 5 luni ale anului, au fost cheltuite 13,1 miliarde de lei pentru investiţii, ceea ce reprezintă cea mai mare sumă alocată investiţiilor în ultimii 10 ani de zile. Deci în plină criză am reuşit să alocăm aceste sume investiţiilor, şi aici a fost cheia succesului, dacă vreţi, faptul că am reuşit să avem totuşi o economie funcţională în această criză (se datorează, n.r.) faptului că am alocat mai mulţi bani investiţiilor”, a menţionat Florin Cîţu.

Conform legislaţiei în vigoare, Guvernul trebuie să majoreze cu 40% pensiile din 1 septembrie 2020.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Dragule cum adica „daca nu alocam”? Doar esti parte din guvernul lui si ai finantele in mana ,sa nu,….

    Acum 3 saptamani spuneai ca suntem ok si ca vom iesi mai puternici din criza:))

    Minciuni si povesti, nimic mai mult

  2. Ce sa investesti catule, cand banii merg in pensii speciale militare si justitie, precum si in salarii de bugetarinde lux? Cand tu te imprumuti pe 30 de ani pe pensii si salarii speciale !
    Ne-ai intrebat pe noi, cei ce rambursam, daca suntem de accord ?

    Sunteti niste inconstienti care traiti de la o luna la alta pe datorie! Hoti cu epoleti ce sunteti !

    • Pensiile speciale nu depind de Citu sau alt ministru, ci de parlamentari. Așadar, mergi la vot daca vrei niste oameni ok care sa decidă ce legi adoptă!

  3. Cîțule, sunteți varză. Veorica II. Pensiile speciale se dau, voucherele se dau, haitele se pensionează și pe mai departe la 40 de ani, bugetarii s-au înmulțit, da, da, cu 7.000, pe vreme de gripă ȘI INVESTIȚII IOC!!!
    ORI POMENI, ORI INVESTIȚII!!! ȘI VOI AȚI ALES: POMENI!
    Vă așteptăm la alegeri, Cîțule!

  4. Am avut o situaţie similară în 2010. Regimul Băsescu-Boc a decis atunci, pentru că România nu mai era finanţabilă, să reducă salariile cu 25% şi pensiile cu 15%. CCR s-a opus reducerii pensiilor, prin decizia nr. 872, din 25 iunie 2010. Aceeaşi decizie este valabilă şi astăzi, mărirea pensiilor prin lege cu 40% este un drept câştigat, iar faptul că nu a intrat încă în plată nu este relevant pentru aplicarea legii de la 1 septembrie.

    • NU guvernul Basescu-Boc a decis ca Romania nu mai era finantabila, ci PIATA financiara!
      Dobanzuile la care ajunsese sa se imprumute Romania erau deja uriase iar riscul ca Romania sa NU mai primeasca BANI de pe Piata financiara externa din imprumuturi Externe(Emisiuni de Eurobonduri pe termen mediu si lung!) era urias!!
      Increderea investitorilor straini in Economia Romaniei era MINIMA, iar RISCUL de a NUgasi BANI de Imprumut de pe Pietele externe era urias!
      Imprumutul de la FMI a avut scopul de a REDA INCREDERE Investitorilor straini, ca DACA vor Imprumuta Romania, prin CUMPARARE de Eurobonduri, EXISTA posibilitatea de a-si PRIMI Banii inapoi!
      Asta e PIATA financiara care decide, NU un guvern oarecare!
      Boc a explicat ca nu se poate FINANTA Deficitul cata vreme criza a INRAUTATIT conditiile de finantare de pe pietele externe pentru tarile europene.
      Exemplele lui sunt Spania, care NU a mai gasit bani cu ocazia ultimei Emisiuni de euroobligatiuni, Portugalia, care din 5 miliarde de euro cat viza s-a putut imprumuta doar cu 500 de milioane si Grecia, nevoita sa apeleze la finantarea FMI si a UE. Cat despre imprumuturile de pe piata interna, Boc afirma ca nivelul de expunere a bancilor prezente in Romania se apropie deja de maximul permis de 20%.

      Uite cum situatia de ACUM e FIX precum cea din 2010, cu o CRESTERE uriasa a Numarului bugetari(TOTAL Angajati platiti de la Stat, cu Servici si MAI si MAPN = PESTE 1,7 Milioane!) si mai ales a Salariilor lor exorbitante, cu o Criza mondiala care nu ocoleste nici Romania, cu O Economie subreda, care desi VINE dupa Ani de „duduiala”, Guvernele PSDragnea NU numai ca au facut An de An Imprumuturi aproape zilnice, crescand Datoria Romaniei, pentru a asigura Cheltuielile Curente: Salariile bugetarilor si pensiile si Scadentele la Imprumuturile anterioare ale Romaniei, dar NU a pus nici 1 BAN deoparte!
      CUM e posibil ca Economia sa „duduie”, in timp ce Guvernul se imprumuta aproape ZILNIC Exclusiv pentru Cheltuieli curente si nici sa NU puna un BAN deoparte?!
      Nu mai spun ca PSdeii au crescut Pensiile cu pipeta, desi Economia duduia, in general cresteri de SUB 10% ale Punctului de pensie!
      Boc si Basescu efectiv riscau sa NU mai gaseasca BANI de IMPRUMUTAT pentru Plata salariilor si a Pensiilor, DOAR la Dobanzi din ce in ce mai MARI, Romania se IMPRUMUTA atunci, ca si AZI, ca si in cei 3 ANI de guvernare PSDragnea, la cele mai MARI Dobanzi din UE!
      In 2010, cand efectele Crizei financiare mondiale inca nu trecusera, Emil Boc a justificat necesitatea reducerii pensiilor si a salariilor prin faptul ca in lipsa lor, statul ar trebui sa se imprumute in 2010 cu 11 miliarde de euro, pentru a acoperi un Deficit bugetar de 9,1% din PIB, in loc de 6,8% din PIB, cat si-a asumat Guvernul pentru 2010.
      A-propos, la momentul respectiv Presa scria: „Dobanda anuala la imprumutul FMI ar fi in acest moment de 3,5%, „o dobanda REZONABILA, un cost relativ modest comparativ cu cel la care Romania se poate imprumuta de pe Pietele Externe”.
      O Tara care isi permite sa imprumute BANI la infinit la Dobanzi uriase, doar pentru a plati salarii si pensii, ajunge fix ca GRECIA, in faliment!
      https://www.businessmagazin.ro/actualitate/afaceri/emil-boc-daca-nu-taiem-salariile-si-pensiile-ar-trebui-sa-ne-imprumutam-cu-11-miliarde-de-euro-6311418

      Nu mai repetati manipularea ordinara a PSD, aia cu 40%, va intreb si chiar va rog sa-mi raspundeti: daca pentru 1 Septembrie 2020, PSD a pus 40% crestere la Punctul de pensie, CUM explicati ca TOATE celelalte MARIRI ale Punctului de pensie in cei 3 ANI PSDragnea au fost asa; de 2 ori SUB 10%, 1 data de 10% si ultima data de 15%, in Septembrie 2019?!
      Desi Economia „duduia”, de ce NU au marit ei Punctul de pensie dintr-o data in Septembrie 2019 cu 40%!???

      Astept CIFRE!!!

    • Uite cum a evoluat Punctul de pensie in mareata guvernare PSD, cand Economia DUDUIA, iar PSDeii le dadeau pensionarilor cu pipeta cativa lei la Pensie:
      – 2016 – 871,7 Lei!
      – 2017 – Ianuarie: 917,5 Lei(o „gramada” mica de BANI de la Dragnea, SUB 10%!)
      – Iulie – 1000 Lei(inca o „gramada” mica-mica de SUB 10%!)
      – 2018 – Iulie – 1100 lei(inca 10% de la Dragnea!)
      – 2019 – In Septembrie abia! – 1265 Lei(inca 15% de la Dragnea!)
      Adica, PSDeii le-au „dat” cu pipeta in fiecare An, desi Economia Romaniei DUDUIA ca nici o alta in UE, dar acum guvernul liberal TREBUIE sa le DEA 40%,(cat nicaieri in lume!), acum cand Economia mondiala e in CRIZA uriasa, in timp ce Dragnea DADEA SUB 10% cand Economia Romaniei DUDUIA ca nicaieri in Lume!
      Iar cu BANII din duduiala aia, nici Salariile si pensiile amarate NU puteau fi platite, din acest motiv, Imprumuturile guvernarilor PSDragnea erau aproape ZILNICE!!!
      Si nici vreun Km de Autostrada NU au facut, nici o caramida NU au pus la vreunul dintre alea 9(NOUA!) Spitale marete si moderne PROMISE, ba nici NU mai au pe Site-ul Partidului acel slogan mincinos INDRAZNESTE SA CREZI IN PSD si nici mincinosul Program de guvernare cu care au castigat alegerile in 2016!
      INTREBARE: De ce NU a marit PSD in Septembrie 2019 punctul de pensie cu 40%, cand economia „duduia” ca nici o alta in UE?!?!
      Sau: de ce NU au DUBLAT Pensiile in 2018 sau 2019, asa cum au facut cu Salariile Bugetarilor in 2018?!

  5. Guvernul PNL (PDL) , dupa ce va castiga alegerile anul aceste , o sa va serveasca cu de toate dragi INDIGENI ai minunatei colonii periferice -Romanica .
    Va doresc sa le ingurgitati cu placere , dar nu cumva sa uitati , sa aparati CLOACA numita JUSTITIE , si bineinteles statul de drept din Romanica ..