G4Media.ro

Financial Times critică UE pentru ”lașitatea” în fața regimurilor autoritare: ”Societatea civilă…

Financial Times critică UE pentru ”lașitatea” în fața regimurilor autoritare: ”Societatea civilă din România și-ar dori un sprijin puternic din partea UE, însă blocul pare reticent”

Un editorial publicat de ziarul Financial Times critică atitudinea Uniunii Europene față de guvernele care încalcă drepturile omului și amintește într-un context mai larg lipsa de susținere manifestată de Bruxelles față de societatea civilă din România.

”În interiorul UE, dedicarea blocului european față de valori este cu jumătate de măsură. În weekend, zeci de mii de români au ieșit în stradă în capitala București pentru a protesta contra corupției și nepotismului care-și fac de cap. Societatea civilă și-ar dori un sprijin puternic din partea UE, însă blocul pare reticent să se ia la luptă cu acest flagel vechi de decenii, care a paralizat instituțiile statului român”, scrie într-un editorial publicat de Financial Times autoarea Judy Dempsey, colaboratoare la Carnegie Europe și redactor șef la Strategic Europe (traducerea – Rador).

Reamintim că un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a reacționat abia marți, 14 august, la violențele de vineri, 10 august, ale forțelor de ordine împotriva manifestanților din București. Reacția oficială a Comisiei a fost una extrem de slabă, care nu a condamnat represiunea soldată cu sute de răniți, ci doar a notat că ”Protestele pașnice s-au încheiat cu violențe. Violența nu poate fi niciodată o soluție în politică”.

Editorialul critică dur și poziția UE față de Ungaria: ”UE a fost rușinos de ineficientă. Iar Partidul Popular European, grupul conservator din Parlamentul European, refuză să expulzeze din rândurile sale partidul de dreapta FIDESZ al premierului Viktor Orban, de teamă că astfel nu va mai fi cel mai mare grup din parlament după alegerile de anul viitor”.

”Regimurile autoritare și liderii populiști din Europa își consolidează poziția din cauza lașității UE. Pe de altă parte, activiștii care încă mai privesc Europa ca pe un gardian al valorilor și al bunului simț nu sunt singurii perdanți. UE însăși își pune în pericol tocmai acele principii pe baza cărora a fost clădită”, își încheie autoarea articolul.

Foto: Jean-Claude Juncker împreună cu Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea (sursa: Senat)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. din pacate au dreptate…
    UE este EXTREM de blanda cu guvernele din ungaria, polinia si romania…
    in stilul asta ori o sa faca UE 2.0 FARA astfel de state, ori toata lumea o sa poata IGNORA legile UE (sa nu uitam de MCV) fara nici o problema… ceea ce o sa duca la destramarea UE..

  2. Adevărat au zis dar de ce sunt reticenti? Datorită faptului că e țara amanetata la ei și suntem ca o gâscă numai bună de muls. Un sistem cinstit și corect ar pune în pericol mulgerea. Deci muie și UE

  3. Cand au fost proteste in America, dupa ce a iesit Trump, iar protestatarii au fost batuti mai rau ca in Romania, n-am auzit vreo entitate din aceasta jurnalistica sa scrie ca America nu e o democratie. Sper ca ati aflat cat de mult conteaza votul intr-o democratie, asa legitimezi si dai jos un guvern, nu in piata, nu cu violente, nu cu proteste, la vot.

    • auzi bah GUNOI ANTIFA voi trolli PSD-ALDE platiti de Putin va veti odihni curand in sertarele frigorifice ale IML. Voi nu ati inteles ca pt Putin sunteti consumabile.

    • Auzi, ba, „doctore” cu nume croat: stânga e urâtă de către Puțin și suporterii lui și urăște la rândul ei pe Putin. Cei care l idolatrizează pe Putin sunt suporterii Trump, naționaliștii, anti gay și anti imigranți, într-un cuvânt fasciștii de peste tot, din lume(inclusiv marea majoritate a suporterilor PSD – ei nu suporta ideea de a trai fără un „tătic”)! Putin e noul Hitler, nicidecum noul Stalin!

    • Un politolog american zicea in ’91(nu i mai știu numele): „Mi e teama, că acum, când comunismul a căzut, Europa de Est se va întoarce la prima sa dragoste – fascismul”. Se pare că(uită te in jur – Rusia, Polonia, Turcia, Ungaria, Romania, Cehia) avea dreptate. Toți nu stiu decât să urască pe oricine nu i ca ei! Daca ai uitat, asta au făcut și nemții in anii ’30! Ăla de mai sus e doar un pesedist, atât! Doar nu ai crede că un membru Antifa ar zice „nu se rezolva nimic în piață”!

    • auzi Ciprian ai o bila alba TOTI MA FACEAU SARB si facultate ! Nu uita RUSIA / PUTIN este CEL MAI MARE DUSMAN AL ROMANIEI! IAR IMBECILUL Costin este sigur un GUNOI BOLSEVIC ! Atentie la simbolul care vrea sa-l reprezinte! Urasc Rusia! Bunicii mei au luptat in armate diferite la Stalingrad. Sper ca nu esti vre-un refuzat la Med.Gen sau Stoma! Numai ei erau deranjati de cuvantul doctor. Daca ai cumva ceva impotriva Croatiei mergi pana acolo si la intoarcere treci prin Serbia! Daca esti cumva sarb ca prea mi-ai citit numele bine iti transmit un calduros Srbe na vrbe! Hrvat sam bio i Hrvat ću biti..Ustaška se vojska diže! =U=

    • Aceeasi propaganda putinista ! La vot dai jos un guvern care nu si-a respectat promisiunile electorale, dar a fost de buna credinta. In cazul unui govern care abuzeaza sistematic de puterea care I-a fost incredinatata, intr-o democratie normala ai dreptul sa-i ceri demiterea inainte de incheierea mandatului. Daca nu esti spalat complet pe creier, uita-te la ce se intampla in tarile cu democratie consolidata in care guvernele au fost demise sau au demisionat inainte de expirarea mandatului in urma unor proteste populare

  4. Nici nu ma mira , din moment ce Merkel se întâlnește cu Putin sambata . Socialismul domina in Europa iar coruptie găsim si in Germania, doar ca la alt nivel. Interesul UE este ca fostele state comuniste sa reintre in sfera de influenta a Rusiei, Uniunea „spalandu-se pe maini” de noi si nemaiavînd nici un interes in alocarea de fonduri pentru state ca Romania. Deja bugetul ZE va fi comasat cu cel al Uniunii, semn ca se contureaza prima treapta de viteza UE de care vorbea Junker.

    • Spre deosebire de Trump, care „nu” se întâlnește cu Putin(că el nu-i socialist, nu? E capitalist care pierde banii lu’ tacsu si mai nou ai Americii) și n-a mancat usturoi și nici gura nu-i miroase, nu-i așa?! :)))) Lol

  5. M-a durut dar din pacate cam asa simt si eu.

    Discutia la rece ar trebui sa o purtam legat de limitele interferentei in politicile nationale. Nu poti avea in acelasi timp o uniune de state totusi libere dar care este capabila sa intervina in probleme interne care nu tin de drepturi comune. Ce preferam mai mult? O alianta economica a unor state independente sau o federatie de state care tinde spre omogenizare in privinta chestiunilor importante? Americanii ne imping catre a doua solutie. Parerea mea ca decizia ar trebui sa fie luata explicit de catre europeni. Oricare ar fi solutia aleasa, ar trebui asumata.

  6. Carnegie centre interesant, Soros lucrează din greu, atât cu trompetele din România cât și cu cele externe!

    • Am pamant la tara si nu am cu cine sa l lucrez? Interesat? Oricum, e mai demn si mai curat decat meseria de kko pe care o ai acum. Nu crezi!

    • Vaii, nu pot sa cred !!! Le-au spus astia trolilor de Carnegie dar ei habar n-au ce e aia, Probabil ca pudila crede ca e o marca de cereale;))))

  7. UE este o hazna comunista. Principiul e furam niste bani multi de la cetateni, ii facem praf cu proiecte fara scop si la fiecare intalnire singura idee e patrarea status quo-ului – dormiti linistiti, nimeni nu vegheaza, dar beneficiile se vireaza nestingherit 🙂

  8. TARICEANU, cEL MAI BUN PESEDIST!