G4Media.ro

Finalizarea primei etape BRUA. Klaus Iohannis: Este cel mai ambițios proiect din…

Finalizarea primei etape BRUA. Klaus Iohannis: Este cel mai ambițios proiect din domeniul energiei. România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața de gaze/ Orban: România și-a îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni

Preşedintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au participat, alături de ministerul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, și ministerul de Interne, Marcel Vela, la inaugurarea primei faze BRUA la Staţia de comprimare gaze naturale Jupa din județul Caraș-Severin.

Klaus Iohannis a felicitat Transgaz pentru rezultatele în cadrul proiectului BRUA și a transmis că este o etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a securității Mării Negre:

  • ”În primul rând, felicitări! Felicit compania Transgaz și conducerea acesteia pentru finalizarea primei faze a celui mai ambițios proiect din domeniul energiei – atenție, cel mai ambițios proiect din domeniul energiei – Gazoductul BRUA, proiect realizat în bună măsură și cu fonduri europene. Este o realizare deosebită, cu o încărcătură simbolică și prin faptul că marchează, în pragul Zilei Naționale, îndeplinirea unui obiectiv extrem de important pentru România. Anul trecut, cu ocazia inaugurării unei alte stații de comprimare din cadrul proiectului BRUA, am decorat compania Transgaz pentru rezultatele sale. Vizita de astăzi reprezintă încă o confirmare a ceea ce am spus anul trecut, și anume că Transgaz este o companie matură, aflată pe drumul dezvoltării la scară regională și capabilă de rezultate valoroase. BRUA nu este însă singurul proiect de dezvoltare finalizat în decursul acestui an de către Transgaz. Doresc să menționez și gazoductul Ungheni-Chișinău, un alt proiect major de investiții, strategic pentru România și pentru Republica Moldova, proiect prin care ne bucurăm să fim încă o dată aproape de românii de peste Prut. Iată că România își dovedește capacitatea de a valorifica în mod corect poziția geostrategică, mixul energetic diversificat și resursa umană calificată. Vă felicit, domnule director, pe dumneavoastră și întreaga echipă a Transgaz, vă doresc mult succes în continuare și aștept vești la fel de bune și despre alte inițiative care să apropie România de statutul de hub energetic regional. Doamnelor și domnilor, Dezvoltarea Sistemului Național de Transport de gaze pe coridorul BRUA este o etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene, dar și a securității energetice în regiunea Mării Negre. Astfel, prin interconectarea BRUA pe Coridorul Vertical, prin materializarea exploatărilor off-shore din Marea Neagră – care sperăm să debuteze cât mai curând – România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Prezent la eveniment, premierul Ludovic Orban a declarat că România și-a îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni:

  • ”Mă bucur că putem să marcăm finalizarea unei investiții extrem de importante nu numai pentru România, ci pentru Europa. Se știe că proiectul gazoductului BRUA (Bulgaria, România, Ungaria, Austria), are rolul de aproviziona sursele naturale cu gaz natural al UE, în principal cu conducta care aduce gaz din Azerbaidjan. De asemenea, BRUA este extrem de important și pentru fructificarea optimă a zăcămintelor de gaz natural de care dispune România. Este o investiție mare, s-a văzut ce înseamnă procedurile de achiziție și un management foarte bun. Acest proiect a beneficiat de finanțare europeană nerambursabilă, restul finanțărilor fiind asigurate de Transgaz prin niște finanțări foarte bune. Aceasta este prima fază a BRUA, ne-am îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni. Pentru finalizare mai sunt necesare câteva lucruri care nu depind de noi, ci de partenerii bulgari și ungari”, a declarat Ludovic Orban.

Context

Faza I a proiectului BRUA a fost finalizată, atât conducta, cât şi staţiile de comprimare, ceea ce va duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze a României, a anunţat, luni, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est.

Faza I asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria.

Proiectul a fost declarat de Comisia Europeană ca fiind de importanţă strategică.

Tronsonul românesc al conductei ar fi trebuit finalizat în decembrie 2020 şi a necesitat o investiţie totală de 480 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro reprezintă un grant acordat de Comisia Europeană.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Suntem dați dreacu’, mai are să ne ia, posibil la anu’!

  2. Pe multi dintre propriii cetateni i-ati cam dezamagit! Sa nu va raspunda si ei „ghinion” de Sfantul Nicolae!