
Finala concursului Eurovision/ Favorite: Suedia cu o melodie despre saună, Austria cu pop-opera, Franța cu un cântec dedicat mamei, un „chanson” olandez
Concursul Eurovision ajunge în finală sâmbătă seară la Basel, 26 de țări luptând pentru trofeul microfonului de sticlă, scrie BBC. Competiția pare mai puțin previzibilă decât în anii recenți, când artiști precum Loreen (Suedia, 2023) și Kalush Orchestra (Ucraina, 2022) erau sortiți să câștige înainte de a cânta măcar o notă.
În prezent, casele de pariuri au plasat Suedia în fruntea clasamentului, cu sonetul despre… saună, plin de energie, spune BBC în analiza publicată. „Dar iată care ar fi problema: un număr inovator nu a câștigat niciodată. Alegătorii preferă de obicei cântece despre triumful asupra adversității și imnuri pop extraordinare.
În mod ideal, își doresc un imn pop extraordinar despre triumful asupra adversității, iar acestea sunt numeroase în ordinea de participare din această seară.
Am vorbit cu cei cinci concurenți cu cele mai bune cote, pentru a afla ce face ca înscrierile lor la Eurovision să iasă în evidență”, scrie BBC.
SUEDIA: KAJ – BARA BADA BASTU
Șanse de câștig: 39%
Limbă: Suedeză
Gen: Epadunk
Streaming-uri pe Spotify: 43,9 milioane
KAJ este primul act finlandez care reprezintă Suedia la Eurovision, originar din orașul de coastă Vörå, unde suedeza este încă limba principală.
O trupă de comedie care s-a cunoscut la școală, cântă împreună de mai bine de 15 ani – și au fost câștigătorii surpriză ai Melodifestivalen din Suedia, unde publicul selectează candidatura țării la Eurovision, la începutul acestui an.
Piesa lor, Bara Bada Bastu, este un tribut adus culturii saunelor, condus de acordeon (Finlanda are peste trei milioane de saune, una pentru fiecare două persoane).
„A fost un lucru natural să cântăm despre asta”, spune Kevin Holmström. „Ne place foarte mult sauna. Este universală.”
Prima intrare în limba suedeză din 2012, cântecul laudă virtuțile acestei practici de combatere a stresului. Mă întreb de aceea Finlanda este constant clasată drept cea mai fericită națiune din lume?
„E o situație de tipul oului și găinii”, râde Jakob Norrgård. „Nu știu care a fost prima, fericirea sau sauna, dar sauna cu siguranță îți scade pulsul.”
Cei trei au adus anul acesta o saună simulată pe scena Eurovision, completată cu crengi de mesteacăn, cărbuni încinși și dansatori în prosoape scurte. În versuri, ei întreabă: „Cât timp poți rezista?”.
„Suedia plătește pentru tot, dar este și o victorie finlandeză.”
AUSTRIA: JJ – WASTED LOVE
Șanse de câștig: 22%
Limbă: Engleză
Gen: Pop-operă
Streaming-uri Spotify: 6 milioane
Austria are cel mai bun cuplet de deschidere al anului: „Sunt un ocean de iubire / Și ți-e frică de apă.”
„Este vorba despre experiența mea personală cu dragostea neîmpărtășită”, spune cântărețul Johannes Pietsch, care cântă sub numele de JJ. „Am simțit că merg pe o stradă cu sens unic.”
Tânărul de 24 de ani lucrează în plus la Eurovision, având slujba sa de zi cu zi la Opera de Stat din Viena, unde a avut roluri în Flautul fermecat și Von der Liebe Tod.
„Un spectacol sold-out la operă poate găzdui 1.600 de persoane, deci asta nu e nimic în comparație cu publicul Eurovision”, spune el (transmisiunea TV de anul trecut a fost văzută de 163 de milioane de oameni).
Piesa lui Pietsch, Wasted Love, este o baladă turbulentă care folosește în mod spectaculos contratenorul său, cu o notă EDM.
Pe scenă, cântă într-o barcă cu pânze dărăpănată, agățându-se de catarg în timp ce oceanul amenință să-l consume. Este una dintre cele mai impresionante reprezentații ale serii și necesită multă pregătire.
FRANȚA: LOUANE – MAMAN
Șanse de câștig: 8%
Limbă: Franceză
Gen: Cântec cu torțe
„Sunt înconjurată de o furtună de nisip, o tornadă de nisip și voi purta o rochie Rabanne personalizată.” Cântăreața franceză Louane descrie punerea în scenă simplă, dar uimitoare, a baladei sale, Maman. Nisipul este real (cum evită să-l inhaleze, nu voi ști niciodată), dar servește unui scop: Melodia, care a fost inspirată de moartea mamei sale din cauza cancerului, este despre trecerea timpului. „Este o melodie care spune că, chiar și prin tristețe și durere profundă, te poți simți în sfârșit bine”, spune ea. Maman este, tehnic vorbind, o continuare a unei melodii din 2015 cu același nume, scrisă în adâncul disperării lui Louane. „Mi-am pierdut gustul pentru distracție / Nu găsesc sens”, a cântat ea.
ȚĂRILE DE JOS: CLAUDE – C’EST LA VIE
Șanse de câștig: 6%
Limbă: Franceză și Engleză
Gen: Chanson
Streaming-uri Spotify: 17,2 milioane
Olanda i-a cerut inițial participantului de anul trecut, Joost Klein – căruia i s-a interzis accesul în finală după o presupusă altercație cu un operator de cameră – șansa de a reveni în 2025.
Deși scrisese deja o melodie pentru concurs, acesta a refuzat, spunând că descalificarea sa încă „doare”.
În schimb, onoarea i-a revenit lui Claude Kiambe, în vârstă de 21 de ani, care s-a mutat în Olanda din Republica Democrată Congo când avea nouă ani.
„Nu a fost întotdeauna sigur în Congo”, spune el. „Nu-mi permiteam să merg la școală… și iubesc școala.”
Mama sa a reușit în cele din urmă să scoată familia din țară, iar ei îi este dedicată melodia sa de la Eurovision.
Vezi mai multe detalii pe bbc.com
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii