G4Media.ro

Fermierii francezi se orientează spre sorg, o plantă mult mai rezistentă la…

Sursa foto: Pixabay

Fermierii francezi se orientează spre sorg, o plantă mult mai rezistentă la secetă decât grâul, folosit în panificație, în fabricarea berii și în rețete vegane

Producția de sorg din Franța a ajuns la aproape 400.000 de tone, în 2021 (jumătate din producția la nivel european) față de 244.000 de tone, în 2016, arată datele Ministerului Agriculturii citate de publicația specializată LantulAlimentar.ro.

Cultivatorii de porumb și grâu și-au văzut anul acesta recoltele compromise de seceta extremă care afectează Franța, dar fermierii din familia Coutte își privesc cu încredere cultura de sorg, ale cărei frunze sunt verzi, iar spicele pline de boabe. Sorgul este o cereală puțin cunoscută în Europa, dar cultivată pe scară largă pe alte continente, pentru a obține făină fără gluten, cuscus și chiar bere.

Cultura sorgului prezintă câteva avantaje: nu trebuie irigată, nu necesită pesticide și are nevoie doar de o treime din cantitatea de fertilizanți folosită pentru cultura grâului.

„Sorgul permite un nou tip de agricultură, mai durabilă, deoarece păstrează resursele”, a spus Coutte, în vârstă de 40 de ani, stând într-un câmp de sorg până la talie în Saint-Escobille, la 75 km (47 mile) sud de capitala Franței. „Trebuie să ne gândim la agricultura de mâine și la modul în care putem produce alimente fără utilizarea masivă a apei”.

Din cauza căldurii extreme din 2022, chiar și producțiile de sorg vor fi afectate. Coutte se așteaptă ca recoltele din acest an să scadă la trei-patru tone pe hectar, comparativ cu cinci-șase tone, într-un an normal. Dar faptul că acest randament nu necesită irigare la nord de râul Loara este un „avantaj competitiv”, a spus el, deoarece seceta se simte în toată Franța, cu restricții privind accesul la apă. În încercarea de a-și face ferma mai durabilă, Coutte a investit în propria sa moară cu piatră, care transformă o parte din recoltă în făină de sorg fără gluten. Restul producției ajunge pe piață, boabele de sorg pot fi gătite și mâncate ca lintea. Sorgul fără gluten este bogat în proteine ​​și conține opt din nouă aminoacizi esențiali, a precizat fermierul, dar în Europa este încă un produs de nișă.

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. de la infiintarea tarii, romanii mananca cea mai putina carne din Europa – iubim prea ult animalutele

  2. nu mai demult de cateva zile era o stire cu moartea fulgeratoare a unei cirezi de vreo 50 de vaci care au mancat sorg, motivul fiind ca planta dezvolta toxine in conditii de seceta

  3. Celebra bagheta frantuzeasca din sorg merge?!!!!
    Ce gust o avea?!!!

  4. Din sorg se mai fac mături?sai vom manca lacuste si furnici pe mătură?

  5. Pamantul nu e facut pt. monocultura peste monocultura, decenii intregi. Lasati animalele sa pasca pana creste ce e potrivit sa creasca …

  6. Uitati, la cat pelin creste pe toate campurile, nu producem strop de absint in Romania (din ce stiu..) …

  7. Bem si noi o ‘ciulinata’, ceva … :))

  8. Puteti spune copiilor : ” E unu cu toate buruienile p’aici. ” :)))

  9. Trebuie diversificarea a culturilor agricole, nu ca acum pun grâu porumb și floare vând toată producția și se plâng de lipsa productivității