G4Media.ro

Fermierii din Moldova preferă să cumpere porumb din Ucraina, în plin război…

Sursa foto: Dreamstime

Fermierii din Moldova preferă să cumpere porumb din Ucraina, în plin război / Prețul e la jumătate față de România, dar spun că nu găsesc șoferi și mașini pentru transport

Fermierii din Moldova trec granița în Ucraina să cumpere porumb mai ieftin, deși în țara vecină e război.  Îi costă 150 de dolari tona, un preț la jumătate față de cât se vinde în România, notează newsmoldova.ro.

Oamenii spun că merită riscul: au cu ce să hrănească animalele şi fac economii importante, scrie și Tele M.  

Președintele Ovis Mold Vaslui, Ion Agafiței, reprezentantul crescătorilor de ovine și caprine din județ, a spus că fermierii din Vaslui resimt efectele secetei prelungite de peste an, cea care a făcut ca hrana animalelor pentru iarnă să fie foarte greu de asigurat. 

„Este foarte puţin, de proastă calitate şi foarte scump. În Ucraina l-am găsit la jumătate de preţ. Noi am vorbit la nivel de Moldova în jur de 2.000 de tone. Altfel nu avem cu ce scoate oile. Mor până în primăvară dacă nu le aducem porumb.”, spune Ion Agafiței.

Fermierii din Vaslui au stabilit legătura de afaceri cu cei din Ucraina la o expoziție de animale desfășurată recent la Cimișlia, în Republica Moldova.

”Mergând la Cimișlia, m-am întâlnit cu fermieri din Ucraina. Acolo au fost fermieri din mai multe țări. Cu fermierii din Ucraina eu am discutat să aducem porumb de la ei, să cumpărăm la un preț de 150 de dolari tona. Este avantajos, pentru că, după socoteală, iese 7, 8 lei, iar cu tot cu transport, iese undeva până într-un leu pentru fiecare kilogram de porumb din Ucraina. La noi în țară un kilogram de porumb se vinde cu 1,5 – 2 lei, adicî aproape dublu față de cât îl putem lua din Ucraina. De exemplu, mie îmi trebuie trei TIR-uri, 70 – 75 de tone. Dacă iau 75 de tone, dau 75.000 lei, iar dacă iau de aici, de acești bani iau numai vreo 40 de tone. Am vorbit însă cu fermierii din Ucraina, că vrem ca porumbul să fie uscat. Nu am avut pretenția ca porumbul să fie de calitatea I, că doar îl dăm la animale”,  a spus ION AGAFIȚEI, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Vaslui, Ovis Mold

Probleme sunt însă cu transportul, mai ales că șoferii nu se înghesuie să se ducă în Ucraina.

”Nu prea găsesc mașini, nu prea sunt șoferi care să se ducă în Ucraina. Le e frică. Cam 100 de euro pe zi este plătit șoferul, dar oamenii se tem de război. Din discuția pe care am avut-o ultima dată cu fermierii din Ucraina, la Cernăuți ar trebui să se ducă mașinile noastre după porumb. Fermierii ne-au spus că ne pot da și câteva mii de tone, dar numai să avem mașini de transport.”, a spusIon Agafiței, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Vaslui, Ovis Mold. 

Direcţia judeţeană de agricultură îndeamnă, însă, la solidaritate cu producătorii din țară, chiar dacă marfa lor e mai scumpă. Gigel Crudu, director Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui a declarat pentru Tele M: „Probabil că este un preţ mai mic în Ucraina. Însă, cred că ar trebui să facă front comun cu producătorii din judeţul nostru şi să se susţină unii pe ceilalţi.”

Presa locală mai notează că transporturile de cereale din Ucraina s-ar putea înmulţi de azi, o dată cu redeschiderea Vămii de la Vicovu de Sus.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vaicareala a ajuns sport național. Când fu Tică, nu fu Tache… Toți ar vrea sa stea în fotoliu și sa li se rezolve problemele singure. Presa, care nu are nimic de a face cu scopul ei, da niște articole care mai mult te dezinformează și te scarbesc.