G4Media.ro

Fermierii avertizează: Suntem în pragul dezastrului agricol. Este nevoie de sprijinul companiilor…

Sursa foto: Pexels.com

Fermierii avertizează: Suntem în pragul dezastrului agricol. Este nevoie de sprijinul companiilor de agribusiness

Asociaţia Forţa Fermierilor afirmă că, prin neacordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, conducerea Ministerului Agriculturii a pus în pericol producţia agricolă din acest an şi face un apel către companiile din agribusiness să îi sprijine pe fermieri în asigurarea capitalului de lucru, pentru a nu rata anul agricol 2021.

„Fermierii României trag un semnal puternic de alarmă: suntem în pragul dezastrului agricol, riscăm să fie pusă pe butuci ramura economică care ne poate scoate din criză! La această oră, situaţia fermierilor din majoritatea regiunilor ţării este, în multe cazuri, disperată din cauza lipsei capitalului de lucru. Blocajul financiar a ajuns o realitate dureroasă în anul 2021 şi mulţi fermieri riscă să îşi piardă afacerile, cu impact dramatic asupra asupra securităţii alimentare a României. Asociaţia Forţa Fermierilor apreciază că, prin neacordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, conducerea Ministerului Agriculturii a pus în pericol producţia agricolă din 2021”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Forţa Fermierilor transmis luni AGERPRES.

Deşi condiţiile meteorologice sunt mai bune decât anul trecut, reprezentanţii asociaţiei susţin că România riscă să rateze complet oportunitatea şi să nu poată fructifica la maxim potenţialul agricol din acest an.

Ratarea anului agricol 2021 înseamnă o producţie agricolă mai mică şi creşteri de preţuri la alimente, contribuţie mai mică din partea sectorului agroalimentar la PIB, dezechilibrarea şi mai tare a balanţei comerciale a României, zeci de mii de proceduri de insolvenţă demarate, până la un milion de hectare de teren ce vor rămâne pârloagă.

Potrivit sursei citate, fermierii României mai au o singură şansă să pună agricultura în ofensivă în acest şi să-şi salveze fermele: parteneriatul cu furnizorii şi distribuitorii de seminţe, produse de protecţie a plantelor, fertilizanţi şi echipamente/utilaje agricole, precum şi cu comercianţii de produse agricole.

„În numele fermierilor români, fac un apel la managerii din companiile care lucrează cu agricultorii să facă un efort şi să fie alături de noi. Mediul privat din agribusiness a fost întotdeauna un partener al fermierului, dezvoltarea multor ferme din ţara noastră fiind posibilă datorită finanţării oferite de aceste companii. Acum, însă, este nevoie, mai mult decât oricând, de o implicare totală, asumată şi transparentă, a furnizorilor, distribuitorilor şi traderilor, pentru a salva anul agricol 2021. Dacă nu vom reuşi asta, consecinţele, atât pe termen scurt cât şi pe termen mediu, vor fi dezastruoase pentru toată lumea. (…) Este nevoie de sprijinul companiilor dumneavoastră pentru ca fermierii să îşi poată finanţa lucrările agricole din acest an. Mulţi din fermieri, şi mai mici şi mai mari, au zero lei, zero bani în conturi, şi nu din vina lor”, a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Asociaţia va începe, din această săptămână, să adreseze scrisori oficiale tuturor companiilor din agribusiness, băncilor şi instituţiilor financiare nebancare, precum şi societăţilor de leasing, pentru consultări cu membrii noştri, pentru a discuta şi găsi cele mai bune soluţii, reciproc avantajoase, pentru a salva anul agricol 2021.

Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională, constituită legal, care reprezintă intereselor tuturor sectoarelor din agricultură şi are, în rândul membrilor săi, toate categoriile de fermieri.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Acum se tot plâng, dar în anii buni când făceau profit de milioane cui se plângeau? Cand își luau vile suvuri sau tot felul de extravagante nu se mai plângeau? In ce au învestit milioane de euro banii din subvenții? Au tot primit ajutoare din partea statului dar ei nu au învestit în sisteme de irigații , curge apă pe lângă ei,dar le mai este simplu să primească despăgubiri bani pe care îi risipesc fără să investească. Subvențiile cum bine spune și ministrul agriculturii Oros sunt vanate de tot felul de mafioți care nu au nimic In comun cu acest domeniu. Subvențiile trebuie acordate după niște criterii stricte sau transformate în vauchere bonuri imputuri și controale permanente în teren. Sunt nenumărate cazuri relatate de presă când terenuri necultivate și trecute cultivate să iar cineva încasa subvenții și beneficii de la stat. Unde sunt angajații din agricultură??? Se lucrează numai cu zilieri la negru pe post de sclavi , prost plătiți.

    • Asa e scu subventia!
      Încasează si subvenția si apoi si încasări din amendarea terenului!
      Contractele sunt greu de descoperit daca exista.
      Acesta e un spatiu Nefiscalizat!
      De niciun fel!

  2. Agricultura romaneasca va fi cumparata de straini, fiindca romanii sunt prea ticalosi sa le pese, bani sa iasa.

    • La ce buna agricultura cand bursele duduie pe profit?
      O natie de pariori, speculanti si datornici.
      Stati usurel ca vine criza. Si-atunci sa vezi miorlaiala si manifestatii.

    • Ia vezi pe unde au cumpărat teren străinii ce fac ? Ei fac agricultură performantă, nu doar ptr subvenții, dezvoltă zonele, ridică nivelul arendei, crește concurența, sunt locuri de muncă bine plătite. Stai liniștit terenul nu sunt ca fabricile să dăm oamenii afară, ducem totul la fier vechi iar pe terenul lor apar mall sau supermarket . Terenul va fi aici ptr totdeauna.

  3. Fara irigatii nu se mai fave agricultura. Ca si in cazul industriei, turismului, schiat, etc, Statul si colectivitatile locale trebuie sa se implice in crearea infrastructurii, adica irigatii. Si taranii trebuie sa intre in Colectiv, cu 50 h nu ajungi departe.

  4. Produci ceapa, vinzi ceapa, faci iepuroi, traiesti. Nu produci, nu mananci.

    Porti botnita? exporti muncitorii catre Germania? S-a inchis agribiznisul, ne pare rau. Ce ajutor sa te mai salveze daca nu produci?

    Puneti taburi la iesirea din Tandarei sa nu care cumva sa faca cineva ceva pentru el sau pentru tara asta. Nici de sparanghel nu sunteti buni.

  5. La ce potențial agricol are țara noastră, nu ar trebui să importam mâncare și preparate din carne sau pâine congelata de cea mai joasă calitate Exportăm materie primă și mâna de lucru ieftină trimiși de molău la sparanghel. Avem o țară străbătută de un fluviu, râuri , lacuri, iazuri, baraje, iar noi ne plângem că nu plouă. Unde este sistemul de irigații ? Sunt zone unde apă izvorăște din pământ iar fermierul se uită la ea și el vrea despăgubiri ptr secetă cash. Banii din despăgubiri nu trebuie dati fermierilor ci statul să îi investească în irigații. Cei mai mulți bani destinați agriculturii nu ajung in agricultură ci în buzunarul hoților.

  6. Nu mai înțeleg nimic! Păi nu spunea Cîțu că a trebuit să plătească despăgubiri în agricultură în 2020 și că ăsta a fost încă un motiv de creștere a deficitului bugetar?!
    Dacă problemele în agricultură sunt chiar atât de mari, cum se face că ministru este tot maghiarul ăla incompetent din 2020 care nu a făcut nimic pentru dezvoltarea sistemului de irigații?!
    Prea mult se minte în țara asta, mult prea mult!!!

    • Atata timp cat in tara asta interesul nu este sa muncesti ci cum sa faci bani (a se intelege sa-ti pice de pomana), nu are cum sa mearga nimic. Uita-te la mentalitatea romaneasca. Ce vrea sa fie romanul? Patron! 75% din generatia sub ’90 si 90% din cei de dupa se vor sefi, directori, „manageri”. Cine sa munceasca ? Ei? N-ai sa vezi…. Pana si ultimii „tarani”, decat sa faca ceva cu mana lor prefera posturi de comercianti (buticari, speculantai la zeci si sute de mii de magazine si magazinase care au umplt tara). De ce-ar munci?