G4Media.ro

Federaţia Solidaritatea Sanitară transmite o ”atenţionare publică”: Tendinţa de migraţie a personalului…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Federaţia Solidaritatea Sanitară transmite o ”atenţionare publică”: Tendinţa de migraţie a personalului medical a revenit la un nivel alarmant

Federaţia Solidaritatea Sanitară transmite, sâmbătă, o ”atenţionare publică”, afirmând că tendinţa de migraţie a personalului medical a revenit la un nivel alarmant

”Atenţionare publică: Tendinţa de migraţie a personalului medical a revenit la un nivel alarmant! Asemenea tuturor cetăţenilor din această ţară, angajaţii din sănătate sunt afectaţi de scăderea continuă a puterii de cumpărare. Ea este ivită pe fondul absenţei intervenţiilor corective la adresa veniturilor salariale (în sensul creşterii lor) în contextul inflaţiei”, a transmis, sâmbătă, Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Sindicaliştii afirmă că ”această situaţie a determinat reluare tendinţei (accentuate) de migraţie a personalului medical, cea mai importantă creştere fiind înregistrată în rândul asistentelor medicale”.

”Precizăm că scăderea forţei de muncă din sectorul public de sănătate nu afectează doar personalul medical, extinzându-se şi la restul categoriilor de personal. Pe primul loc la această categorie se află personalul auxiliar sanitar, alături de scăderea puterii de cumpărare ca factor ce determină reducerea motivaţiei de a rămâne în sistem intervenind şi nemulţumirile din ce în ce mai ample faţă de rămânerea în urmă în privinţa acordării creşterilor salariale”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, situaţia este similară în cazul personalului nemedical (TESA).

”Spre exemplu, în ultima lună s-a înregistrat un număr semnificativ de demisii în rândul angajaţilor specializaţi în resurse umane. Absenţa intervenţiilor corective necesare amplifică continuu această problemă, reprezentând o ameninţare în creştere la adresa capacităţii serviciului public de sănătate”, au mai transmis sindicaliştii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

49 comentarii

  1. Sa ninga cu bani la bujetari!!!!!!!!!!!!! Privatul sa fie muls pana crapa!!!!! Ba mai mult, sa zica mersi ca platesc taxe si impoztie pentru bujetari!!!!!!!!!!!!!

    • Esti jalnic, omule!
      Daca disprețuiești „bujetarii”, sa nu îți fie primiți copiii la scoli de stat, ci sa plătești pana falimentezi in invatamantul privat.
      Si sa nu fie primit nimeni din familia ta la „bujetarii” din sanatate. Sa te împrumuți la Banca ciudatule, sa mergeti numai la cabinete private. Sa nu te spurci avand de-a face cu „bujetari”. Sa nu se opreasca taxe pentru sanatate acestor scandalagii si sa fie fericiti cu privații lor.

    • Da Andrei,ai dreptate ! Li s-a urcat la cap „celor care le vin banii oricum” si nu inteleg nimic! Noi privatii care muncim pe 3000 poate 3500 lei, salarii cat de cat decente candva…noi nu putem urla „vrem marire ca nu mai facem fata cu DOAR 6-7000 lei ” ! Si mu mai pot sa-mi cumpar tel.cu 5000 lei sa stau pe FB! UN SOFER ARE 4000 LEI la unele institutii ! Vai de ea Romanie draga,toti te fura din toate partile…

    • @Alexandru.anul trecut am suferit o operatie destul de complicata.recunosc că la personalul medical n-am dat nici un leu,nu de alta dar nu mai primesc(mirare mare) însă toate analizele pre și post operatie le-am făcut doar la privat,inclusiv ct-ul.doar așa sa putut.si să nu-ți zic că am dat o căruță de bani pe ele .

    • Lucrez ca medic la un spital de stat din București. Lucrez și în privat.
      De la stat câștig în medie, cu tot cu gărzi, 10.500 de lei, deci 2.100 de euro net. Comparativ cu privatul, muncesc mult mai puțin ca TIMP EFECTIV LUCRAT pentru aceiași bani la stat. E ca la pompieri, nu arde întotdeauna. Însă stresul e mare.
      DAR, noi medicii, care avem cunoștințe judecători, procurori, vedem cum aceștia câștigă minim 15.000 de lei pe lună și se pensionează la 45 – 47 de ani cu minim 17.000 de lei pe lună. Iar colegii medici care ies la pensie la 65 de ani p.ri.mesc 3.500 – 4.000 de lei, după o muncă stresantă cu adevarat, nu răsfoit de dosare, cu răspundere zero.
      În concluzie, cum totul e relativ, majoritatea colegilor consideră că sunt plătiți foarte puțin.

    • Detaliez ce înseamnă stres :
      – sare sânge pe tine, uneori te mai înțepi (oricât de atenți ar fi, minim o dată pe an, chirurgii se înțeapă), ești expus la microbi de la pacienți care pot avea HIV, hepatite, TBC, sifilis, Covid, paduchi, etc. Intri într-o sală de 15 mp cu bolnavul și poți sta și peste 8 ore.
      – orice caz poate genera p.l.â.ngeri penale, multe absurde. Dar ești târât la poliție, colegiu, comisii, etc.
      – violență, sunt pacienți care vin beți, înjură, agresează, iar paznicii sunt primii care fug.
      – sistemul te epuizează psihic, foarte mult timp și nervi pierdem la colaborarea cu alți medici, anesteziști, cardiologi, alți chirurgi, asistente, brancardieri, totul merge la mica înțelegere, poți astepta să operezi un pacient cu o urgență și 5 ore, că anestezia are alte p.r.io.rita.ți, nu are personal, cardiologul nu are timp, brancardierii sunt beți șinu sunt de găsit, etc., iar reguli de colaborare nu există sau nu merg. Dacă cel de pe tură la o specialitate de care ai nevoie nu îți e cunoștință, nu e un om ok, e nasol, pierzi ore pe telefoane, așteptând, în loc să intri la 7 seara intri la 12 noaptea și ieși la 3 dimineața, etc.

    • Da ce zici de o familie cu 2 copii , care au salariul minim pe economie?!?!?! Care au rate utilități etc etc?!?!?! Am înțeles ca nu au școală și ce trebuie sa facem sa ii omorâm?!?!?! Ei nu sunt și ei oameni nubau drepturi?!?!? La astfel de oameni nu se gândește nimeni?!?!?!? Ce țară mizerabilă avem unii au lefuri de zeci de mii de euro lunar, iar unele familii se descurca cu 3000 de lei lunar. Ce jigodii sunteți. Am înțeles ca unii au învățat carte și trebuie tratați ca atare dar cei ce fac muncă de jos ??? Avem nevoie de paznici femei de serviciu de oameni care merg în canale matura străzile etc etc sinpe ăștia trebuie sa ii tratam ca pe niște sclăvoi?!?!?!?

    • Mario,
      Workshop-uri, hand-on, congrese, în specialitatea mea costa 1500€ workshop-ul, plus încă pe atât transportul și cazarea. Trebuie sa mergi la 2 pe an.
      10 ore se întâmplă să nu stai un moment sa bei apa măcar.
      După raportul de garda, pansament pt cei în post-operator, te grăbești la sală, tratezi fițe cu anestezistul, stai 3 ore în sala, ți se da anestezie în cealaltă sala, intri și acolo repede 2 ore, apoi te grăbești inbpoliclinica unde te așteaptă 15-20 de pacienti nervoși deja, consulți in 3 ore 20 de oameni, vezi cazurile operate și noi care vin, ești terminat psihic, te întorci pe secție la cei operați în ziua respectiva, probleme, următorii pacienti vin la internare, vorbești cu ei, le faci internarea, te uiți pe imagistica, te duci acasă îți pregătești operația.
      Oamenii arunca cu pietre în doctori, houa, nenorociții.

    • @Mario, daca intr-adevar esti medic, cred ca realizezi ca ati ajuns in acest punct din din atitudinea medicilor in ultimele zeci de ani si ma refer la multumirea cu ce faceau peste salariul ala mic de la spitalul de stat. Sunt medici care luau la nastere plicurile de faceau 10 salarii la negru si nu se mai gandeau sa aiba salariul mare ca sa cotizeze la pensie corect. Iti amintesti cand acum cativa ani s-a facut o greva la care au iesit doar asistentele, iar medicii nu? De ce? Pentru ca nu duceau asa mare lipsa de bani. Acum ca s-a schimbat putin paradigma, mai mult ca urmare a anchetelor mediatizate, ati realizat ca este nevoie sa fiti platiti corect, ceea ce eu sunt de acord. Referitor la situatiile de risc pe care le-ai indicat, iti pot spune ca acestda sunt comune multor categorii care nu au salariul unui medic (de la lucratorii din penitenciare pana la pompieri sau mineri etc).
      @Luis, inteleg ce spui, dar cel mai greu lucru din lume pentru un om exact asta este, pe care l-ai indicat: sa faca scoala. De ce crezi ca unii, multi, nu reusesc si abandoneaza sau se apuca de munca in schim? Exact de-aia, pentru ca scoala este mai grea. Daca nu crezi, apuca-te si invata si fa-te medic, judecator sau ce profesie crezi tu ca i-a bani multi si degeaba, fara raspundere, cum a zis Mario, rasfoind niste hartii.

    • Sxuze, „ia”

    • Daca nu exista personal suficient in spitale de ce se anuleaza concursurile?Pentru ca nu s-au dat banii corespunzatori?De ce unii care au luat note foarte mari trebuie sa suporte anularea concursurilor in urma sesizarilor celor cu nota 3 sau 4?

    • Adi,
      Când am dat eu la medicină doctorii erau respectați, medicina era considerată cea mai bună facultate, erau doar 400 de locuri în București și minim 2.000 de candidați. Unii sau unele încercau și de 2-3 ori până reuseau să intre.
      La drept dădeau cei de nivel mediu, elevii jde 7-8, tocmai apăruseră și particularele (la drept au fost primele și singurele, mulți ani), salariile la judecători și procurori erau similare cu ale medicilor, se pensionau normal, la 65 de ani.
      Nu exista noțiunea de pensionare la 45 de ani, de salariu special sau pensie specială. Au apărut la ceva timp după ce eu eram medic. Majoritatea colegilor mei de rezidențiat au emigrat când au văzut ce mizerie a ajuns țara asta.

  2. Sa plece, e o tara libera. De-aia nu mai puteam eu de 2 asistente.

    • Ești foarte îngust la minte.
      Fiecare român care pleacă din țară mai bate un cui în sicriul demografiei românești.

  3. Esti jalnic, omule!
    Daca disprețuiești „bujetarii”, sa nu îți fie primiți copiii la scoli de stat, ci sa plătești pana falimentezi in invatamantul privat.
    Si sa nu fie primit nimeni din familia ta la „bujetarii” din sanatate. Sa te împrumuți la Banca ciudatule, sa mergeti numai la cabinete private. Sa nu te spurci avand de-a face cu „bujetari”. Sa nu se opreasca taxe pentru sanatate acestor scandalagii si sa fie fericiti cu privații lor.

    • Alexandru sa stii ca atunci cand cineva se refera la bugetari nu se refera la profesori sau personalul medical in mod special,pt.ca subiectul este foarte complex! Apropo de personalul medical, medicul meu de familie nu se mai oboseste nici macar sa imi controleze tensiunea….la cei 10 mii de lei/luna ! Nu stiu daca esti sau nu bugetar,desi ai sarit destul de fript… Deci nu cred ca cineva e „jalnic” comentand acest subiect !

    • Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu leprele cerșetoare și indiferente de la stat.

    • Bai milogilor de spaga la asistente nu vorbiti .Pana nu dai 50 ron esti un gunoi in fata lor.
      Huoooooo

  4. Disprețuim bugetarii pentru incompetenta lor plătita cu bani multi.
    Ajungi in spitale și iei bacterii, este o indolenta în spitale, nu esti băgat în seamă fără șpagă.
    La cât plătesc lunar pentru sănătate trebuia să am 5 stele, dar tot la privat ajung.
    As vrea să opțiunea să aleg dacă să plătesc sau nu asigurare medicala.

  5. Asta după ce le-a mărit salariile, ce adunătură de ticăloși.

  6. Noi care lucrăm in privat pe salariile mizerabile ni se pare ca bugetarii iau mulți bani pe lucru puțin. Dar poate asa trebuie sa fie , codul muncii spune ca trebuie sa muncim 168 ore iar ce trece sa fim plătiți. Canci noi muncim peste 300 de ore pe 1500 de lei lunar. Pe noi ăștia din privat cine nu nr lasă să ieșim în stradă sa ne cerem dreptate???????!!! Salariul minim este o bătaie de joc la noi. Libere legale care se dau nou cei din privat nu le avem niciodată, sa nu mai zic de concediu. Cu toate ca ii urăsc pe bugetarii ăștia dar problema este la noi cei din privat ca nu suntem uniți și nu știm sa ne cerem drepturile.

    • Exact.mare dreptate ai.bugetarii au salariile corecte,noi cei din privat suntem de vina că acceptam salariile mici .

    • Se cauta meseriasi de toate natiile, cunosc electrician care face 500ron pe zi la lucrari fara stres. Nu faci bani daca nu vrei. Cat de greu este sa inveti sa repari niste tevi si sa pui o gresie?

    • Pai dupa zezi de ani de democratie, interesul angajatorilor privati este ca angajatii lor sa nu se asocieze in sindicate pentru a le fi aparate drepturile in mod organizat si profesionist. Oare de ce? Oricum ar fi, tratamentul si situatia anormala se regasesc in mediul privat, cu ore neplatite, angajari part-time desi angajatul munceste zi lumina, salariul necoordonat cu profitul companiei, care se anuleaza cu pierderea din tara mama etc. Si in tot acest haos pentru angajat, interesul reprezentantilor privati este de a nu se forma sindicate.

    • @Lortis, foarte corect sfatul dvs pentru dna Adriana, de a nu mai lucra cu astfel de medici, insa ati omis sa observati ca nu s-a dus la spital privat, unde poate alege cu cine ,.lucreaza”. Stiu ca si la stat de multe ori iti alegi medicul si vii pe „recomandare”, dar este ompractica gresita, parerea mea. Si asa este, trebuie sa fiti platiti corect de stat, sa va cereti drepturile pentru ca meseria dvs este grea, riscanta si cere mult studiu permanent. Consider ca la fel este si pentru magistrati, trebuie sa studieze permanent. S-a ajuns in acest punt pentru ca medicii s-au multumit zeci de ani cu salarii mici, pentru ca domnii „profesori” faceau mult venit nefiscalizat, ca sa nu ii spun altfel, iar cand nu s-a mai putut, s-a vazut ca si-au furat singuri caciula cand au iesit la pensie. Plus ca unii nu se pensionau cand implineau varsta, tinand ocupate niste functii pe care tinerii le-ar fi valorificat altfel.

    • @Adi,
      Doctorii, profesorii și magistrații au fost chinuiți îndeosebi de regimul comunist: umiliți, pe salarii mici, determinați sa ia mita în plic.
      Magistrații trebuie respectați maxim și remunerați cât poate un stat de mult susține, ca ei sa fie virtual incoruptibil. Eu ni vreau sa fiu evaluat de un judecător care are griji pe cap. Mai ales financiare.
      Nimic nu e intamplator. Categoriile acestea au fost chinuite și profesiile lor umilite pt a-i degrada în însăși fibra lor: sa fie dependenți de plic, sa fie rău văzuți de oameni pentru asa ( și pe drept), sa se simtă vinovați pentru asta, sa se autosaboteze din aceasta vina, sa nu mai fie văzuți ca un model. Le-a reușit din plin. Câți oameni aici încă înjură aceste profesii…e foarte dureros.
      Se va întâmpla ceva semnificativ în următorii 15 ani: statul va fi obligat sa respecte niște protocoale europene în ce privește calitatea serviciilor medicale. Logistica și investițiile vor fi prea mari, asa ca se va crea un parteneriat public-privat. Practic, secțiile din spitalele publice se vor privatiza.
      Atunci secțiile vor fi conduse ce către o persoana care investește, iar pilele și performanta altfel va fi evaluata. Pacientul va beneficia de servicii mai bine standardizate dar mult mai scumpe. Și asa e natural sa fie.

  7. Sunt medic si vreau sa va transmit câteva lucruri zic eu importante.
    Comparația între privat care câștigă 3000-5000 de lei și medic este nonoperativa- voi aveți salarii FOARTE mici noi avem salarii relativ mici. Treaba pe care o fac eu intr-o zi, nivelul de responsabilitate și de presiune care exista intr-o operație face va acei 12.000 de lei pe care ii iau sa fie mai nimic. Ați învățat voi 12 ani, citiți zilnic, sunteți supraspecializati în vreun domeniu vital? Aveți o meserie liberala? V-ati orientat de când erați în clasa a 10-a către domeniul pe care îl faceți cu pasiune? Ați sacrificat ani de zile de viata cu familia în gărzi? Citesc mesajele voastre și ma dezgusta ura. Faceți ceva și câștigați bani cât vreți voi, dar nu urâți pe alții ca își cer drepturile.

    • Mai ceri și mită pe lângă drepturi, trimiți pacienți de la stat la cabinetul tău privat, refuzi să operezi fără mită, cu toții ne-am lovit de lăcomia voastră, paraziți bugetari ce sunteți, nu vă mai săturați odată.

    • Ca sa nu mai zic de garzi de weekend platite cu 2400ron bucata, in care se doarme si asistentele sunt lasate sa se descurce cu pacientii de pe salon, care mai si crapa ca nu trebuie sa fie deranjat dom’ doctor. Nu zic ca sunt toti asa, dar majoritatea…. Am intalnit si medici deosebiti si am tot respectul pentru ei, dar cu atatea uscaturi in sistem… Asistentele nu au nici o treaba cu curatenia si nici cel mai mic concept de igiena. Ne ducem in spital sa ne tratam si iesim mai bolnavi decat am intrat. Medicii sa lucreze ori la stat ori la privat. Spitalele private sa primeasca plati pentru ceea ce fac si sa vedem o competitie. Asa am si eu posibilitatea sa ma tratez unde este mai bine pentru mine.

    • 0I0, fantomaticule, pomenești despre gărzi de 2400 de lei în weekend. Eu iau 1200 de lei pt o garda în weekend. Ma rog. Îți dau 2400 de lei ție, te învăț și te ghidez pas cu pas, ce zici, te bagi sa faci ce fac eu? Vii sa operezi sâmbăta în urgenta o problema, cât tu ești de garda cam singur prin spital și trebuie sa îți convingi echipa de asistente de la blocul operator sa vina sa se mobilizeze ca tu consideri ca este o urgenta și nu așteaptă pana luni? Operezi 5 ore cu mine în spate spunandu-ti ce ai de făcut? Dacă nu merge bine urmărești pacientul și reintervii 6 ore sa rezolvi complicația? Ii faci biletul de externare da? Ii refaci pansamentul innfiecare zi cat e in spita, d? Iți pregătești operația în funcție de propria interpretare imagistica, da?Hai, îți dau 2400 de lei, te bagi? Sau ramai la tastatura aici?
      Zi drept, vrei sa muncești foarte mult și sa câștigi 2400 de lei în 24 de ore, nu-i asa? Uite eu vreau și ador sa fac asta. Pt lucrul asta am muncit 12 ani după ce am terminat liceul.

    • Domnule doctor, sa le luam pe rand:
      – eu vorbeam despre vechimea in munca si nu despre cea „asimilabila” precum studiile, dvs. vorbiti despre 12 ani vechime din/in care sunt inclusi cei 6 ani de studii universitare, rezulta 6 ani practica medicala (rezidentiatul eu cred ca intra la „practica”), la cei 6 ani dvs. aveti salariul 12000 lei. Fiica mea cea mica, magistrat in Tribunal cu 6 ani studii (4 universitare+2 INM) si 10 „practica”, nu are salariul dvs., si locuieste in 2 camere cu chirie, impreuna cu sotul, nu are copii inca, adevarat.
      – vorbiti despre integritatea profesionala a dvs. si colegilor ce va inconjoara, asa o fi, va felicit, dar asta ar trebui sa fie regula si nu exceptie in sistemul sanitar, fie el si public, si nu invers asa cum este in Romania de ani de zile, suntetui de acord?
      – si fiica mea spera sa aibe candva o vila, asa cum spera majoritatea tinerilor, sper sa vi se implineasca candva tuturor, dar nu prin caile prin care au ajuns cei remarcati de mine!
      – in ceea ce priveste numarul deceselor in Romania, trebuie numai sa va intereseze subiectul, sunt informatii si statistici serioase (inclusiv OMS), veti constata ca am dreptate.
      – in urma cu 9 ani am fost operata la genunchi de un medic primar in Spit. Militar, asigurata fiind si in spital public, m-a costat 400 lei „medicamente si materiale” + 400 lei „onorariul” lui, 150 lei anestezist si 50 lei asistenta sefa (3 zile spitalizare). Avea la mana un Rolex care valora cat garsoniera dvs.! Despre ce vorbim?!?! Integritatea si profesionalismul in profesia dvs. In Romania, sunt rara avis, de aici si revolta pacientilor, care multi dintre ei chiar mor cu zile, credeti-ma!

    • Adriana,
      Observațiile dumneavoastră sunt corecte.
      Despre experienta dvs la Sp Militar: se întâmplă să știu foarte bine acea secție. Dar foarte bine. Ați nimerit la un doctor care pretinde bani. Nu mai lucrați cu asemenea medici.
      Problema structurala a sistemului nu poate fi rezlvata de mine sau de colegii mei. Trebuie ceva făcut din temelii. Dar sentimentele negative fata de medici vor inhiba reforma asta fiindcă ne ocupam de salarii și de ura de clasa în loc sa ne ocupambde a reforma sistemul.
      Medicii nu fac greva și nu scot problemele la vedere aproape niciodată. Sunt lași și dezorganizati. Celor mai mulți le și merge foarte bine și nu vor sa facă agitație prin jurul lor cu greve etc.

  8. Comportamentul cadrelor medicale medii-asistente infirmiere, și al unor medici este sub orice critica.
    Dacă sistemul medical ar avea de 3 ori mai mulți bani decât are cum, nu s-ar schimba mare lucru. Știți de ce? Nu mai sunt oameni. Au plecat? Înțelegeți? Societatea i-a jignit atât de rău încât au plecat și vor mai pleca. Veți rămâne tratați de oameni de calitate mai joasa. Ura voastră îi alunga. Partea buna pt medici este ca au cum sa se descurce. Pleca în privat, pleacă altundeva în Europa, dar voi cu ura voastră ce veți face? Unde va veți trata părinții? Poate voi aveți abonamente în privat. Pe copiii și părinții voștri unde ii veți trata? Pe mult ce urâți tagma asta, pe atât de mult se va degrada sistemul. Ați rămas fără oameni de aia lucrează rebuturi de asistente nou angajate sau ramase dintre cele mai slabe. Asa se va degrada totul, fiindcă sunteți deștepți tare.

    • Iti inteleg frustrarea, dar nu ati facut nimic pentru a schimba sistemul asta, v-ati complacut sa va luati banii sau sa plecati unde sunt bani mai multi. Nu este doar vina poporului ca voteaza incompetenti, dar nici vocea voastra din sistem nu se aude decat la mariri de salarii.
      Atat timp cat se plateste nemunca in sistemul de stat nu se va schimba nimic.
      Diferenta salariilor dintre medici si asistente este mare, diferentele intre spitalele de stat si ale primariei iar sunt mari, diferenta intre orele suplimentare de la asistente si medici iar sunt mari. Este o inechitate generala in sistemul de sanatate.
      Se sifoneaza bani fara numar in spitale, combinatii grave, daca si ministrul sanatatii a fost prins cu spaga…
      Tot sistemul sanitar voteaza pesede ca este bine. Ciocul mic.

    • Maica, venitul vostru salarial (VENITUL salarial si nu salariul, sa ne intelegem) este mai mare decat al unui magistrat de Tribunal cu 10 ani vechime (si o spun in cunostinta de cauza), cartierele rezidentiale (alea pretentioase) sunt pline de vile ale medicilor in principal (recunosc ca asa ceva nu se poate asigura din venitul salarial oricat de mare…), dar voi solicitati mariri salariale? Greutatile zilei de azi le suporta o lume intreaga (inclusiv medici din Europa „mult visata”), n-am auzit in situatia asta tulbure un sindicat cu revendicari salariale in afara de al vostru! Vorbiti de batrani (parinti)? Pai batranii mor cu zile in sistemul asta medical intretinut de voi cadrele medicale, mor la fel acu’ cand aveti salariul 12000 ca si atunci cand il aveati 4000! Despre ce vorbim?!? Procentul decedatilor Covid in Romania ingrijita de voi, este cel mai mare in Europa acu’ la salariul de 12000, daca il aveati mai mare mureau mai putini? Nu va uraste nimeni, starniti doar revolta!

    • Gicu, bine!
      Atunci nici pacienții nu vor primi standard ca in vest. De aia va simțiți asa rău în orice interacțiune cu sistemul medical: v-ati bătut joc de medici și de asistente, i-ati alungat și i-ati umilit. Înțelegeți lucrurile astea? Medicii nu sunt ceea ce numiți voi „bugetari”. Este o profesie de excepție. Asigurati-va ca puteți cuprinde ce înseamnă ea înainte sa aruncați cu pietre. Medicina nu se compara cu nimic: în operație deciziile pe care le iei seamănă cu pilotarea unui avion. Responsabilitatea e extrema. Nu poți consulta o carte in operatie, un ghid, nu ai de la cine sa ceri ajutor. Trebuie sa te descurci tu și sa îți asumi ca adopți raul cel mai mic. Înțelegeți lucrurile astea?

    • Adriana Negureanu,
      Esti de acord sa o luam pe rand?
      Venitul nostru e mai mare decât al unui magistrat cu 10 ani vechime.
      Eu am 12 ani vechime ca tânăr medic specialist fiindcă facultatea și rezidnetiatul sunt vechime. Adevărat?
      Cartierele rezidențiale pline de vile ale medicilor. Poate…eu locuiesc intr-o garsoniera cu soția mea, nu avem copil și stam intr un bloc nou superb. Totuși în chirie, garsoniera. Sper sa am o vila totuși acolo unde știți dumneavoastră ca locuiesc medicii.
      Niciun alt sindicat în afara de al nostru. Mai degrabă as zice ca va înșelați. Eu simt ca interesele profesiei noastre sunt insuficient reprezentate.
      Bătrânii mor cu zile. Mie nu mi-a murit niciun pacient încă și lucrez intr-o specialitate chirurgicala. Moartea e o realitate și e foarte greu sa o accepți. Încă am fost ferit de asemenea nefericire. Eu ma ocup îndeaproape de pacienții mei. Și la fel ca mine, atât de mulți.

    • @Lortis. Din partea mea și a multor concetățeni puteți fi plătiți și cu 10.000 de euro. Toata lumea ar fi de acord. Dar sa se interzică munca și la privat și la stat. Doctorii să își facă meseria. Nu e normal sa plătim o grămadă de bani din salariu și să nu avem acces la servicii de sănătate. Nu e normal sa mergi la 3 medici și fiecare să îți pună diagnostice diferite. La fiecare plătit în privat, cu analize in privat.

    • Ziggy,
      Inteleg ce spuneți, însă legislația europeana nu poate îngrădi dreptul la munca a cetățenilor.
      Eu nu lucrez încă în privat, dar curând o voi face.
      Am observat la colaboratorii mei care lucrează în privat ca își conserva mai atent energia cât sunt la stat: nu se mai arunca la cele mai energice masuri operative deși poate s-ar impune. Asta pentru ca după amiaza merg în privat și trebuie încă sa fie functionali.
      Alta problema nu vad.
      Puteți sa îmi sugerați care sunt problemele din punctul dumneavoastră de vedere?

    • Aveti dreptate,asistentele medicale din ultima vreme sunt ff prost pregatite profesional.Dar nici cu doctorii nu imi este rusine.Cum este posibil ca o doctorita anestezista sa intre in sala cu un copil de 14 ani,fara ca macar sa ii vada analizele,nici macar nu erau trimise la laborator)si fara sa ii faca macar un test la xilina?Bineinteles copilul a intrat in stop cardio respirator,coma,transferat la Iasi si apoi a murit.Cazul a fost mediatizat si anestezista nu a patit nimic

    • @Domnule Lortis, nu te mai chinui! Aici esti vinovat indiferent ce argumente aduci, doar pentru simplul fapt ca lucrezi la stat. Nu ti-ai dat seama? Cine crezi ca sunt comentatorii de pe site? Cei care urasc orice angajat la stat, jignidu-i in toate felurile, chiar daca ieri i s-au fi salvat viata de un angajat la stat. Comentatorii de aici, majoritatea, urasc angajatii de la stat, indiferent de domeniu (magistratura, medicina, administratie etc.). Compara salariul dvs cu al unui muncitor de pe santier sau sofer etc., fara sa tina cont de scoala, riscurile, presiunea profesiei, munca de noapte, considerand ca ei va platesc salariul. Pe multi ii banuiesc de faptul ca nici nu muncesc, ci sunt politicieni care urmaresc sa creeze falii in societate, intre categorii ocupationale, pe care sa la exploateze politic.

    • @lortis „nu mi se poate interzice sa lucrez si la stat si la privat”
      Munca si la stat si la privat trebuie interzisa, toti bugetarii stiu ca la privat muncesc si la stat se sta, se relaxeaza, ca dupa are program la privat, unde sunt indicatori de performanta si trebuie sa munceasca. Nu aveti mentalitatea muncii, aveti mentalitate de bugetari si de aceea lumea care munceste va uraste!
      „Sunt medic si sare sange pe mine si de aceea mi se cuvine!” exista alte munci, stai pe scaun, faci hemoroizi si dai din taste daca te duce creierul si iei 3k euro pe luna.
      As desfiinta toate spitalele de stat! sau le-as plati la pacienti tratati pe spital si apoi managerul sa plateasca salariile in functie de performanta medicilor.
      „Ma rog de asistente” si ce vrei? sa vin eu sa va organizez?
      „E doar 1200 garda” eu operez pe banii astia si mai trebuie sa alerg dupa asistente… lasa ca stiu eu cum alergati voi dupa ele prin spitale….
      La munca trantorilor!

    • Fantomaticule,
      Nu lucrez la privat dar voi lucra in curand și în privat. Medicul cu care eu m-am format în rezidențiat mergea și în privat. Aveam 8 operații pe săptămână+ ce interna în garda. Chiar crezi ca omul ala era un trântor? Am muncit cu el 5 ani și pot sa te asigur ca avea o disciplina și o seriozitate în munca fantastica. Cum îndrăznești sa jignești lumea în felul asta? Ai idee care este aportul unui asemenea medic, cât înseamnă el pentru omul în suferință?

  9. Nu-i nimic,cei „esentiali”raman,nu pleaca…cei cu statut „special” isi iubesc tara si nu o lasa pentru nimic in lume,iar cand sunt bolnavi,au bani sa se trateze „pe afara”…ce nevoie e de medici si de asistenteaici?spitale trebuie,ca sunt si acolo o seama de plimbatori de hartii,DSP-uri ,sigur pentru „ai nostri…”;dar ce tragedie ar fi daca ar pleca randuri-randuri de „magistrati”,”administratie publica”,politicieni,parlamentari…DEZASTRU!

  10. Aveti cumva pareri si despre :

    1 Spaga din sistemul sanitar
    2 Promovarea facuta dor pe pile in marile orase
    3.Programul medicilor de familie : de voie, fara garzi etc etc
    4 Publicati va rog o mica lista cu medicii si asistentele care sunt mult mai aperciati si promovati afara decat in tara
    5 Cate masuri au luat Colegiul medicilor si al asistentilor pentru cazurile cu plangeri

    • Nu pot și nu vreau sa plătesc păcatele unui sistem. Eu apreciez cât ar trebui sa valoreze munca mea. Va raspund:

      1. Șpagă. Nu mai oferiți bani. Nu va tratati%operați la medici care va pretind bani. Actul medical nu este conditionat de șpagă decât foarte rar… plecați de lângă asemenea medici. Atitudinea medicului se schimba când ii dai un plic. Astea sunt slăbiciuni și insuficiente omenești. Esențial, actul medical nu este conditionat decât foarte rar de bani. Nu mai oferi bani.
      2. Promovare pe pile: mare problema, intr-adevar. Nu e o regula, dar se întâmplă foarte des. Nu toți sunt acolo pe pile. Nu știu ce e de făcut însă pt a elimina fenomenul asta.
      3. Medici de familie: rolul lor nu e sa facă gărzi, ci sa direcționeze către specialist devreme cazurile periculoase, sa managerieze patologie ușoară. Salarizarea uniforma cu medicii care lucrează pe chirurgie sprebexemplu este nedreapta poate. Medicii de familie sunt esențiali. Fără prevenție e dezastru.
      4. Nu posed o asemenea lista. Nu toți medicii reușesc în afara fiindcă e foarte greu. Dar am prieteni plecați care s-au adaptat bine și se simt respectați incomparabil. Medicii sunt umiliți și ei in spital, nu de pacienti, ci de sistem. Înțelegeți? Pacientii sunt umiliți de sistem, medicii sunt umiliți de sistem.
      5. Colegiul medicilor este ceva foarte ciudat.

  11. Da ce zici de o familie cu 2 copii , care au salariul minim pe economie?!?!?! Care au rate utilități etc etc?!?!?! Am înțeles ca nu au școală și ce trebuie sa facem sa ii omorâm?!?!?! Ei nu sunt și ei oameni nubau drepturi?!?!? La astfel de oameni nu se gândește nimeni?!?!?!? Ce țară mizerabilă avem unii au lefuri de zeci de mii de euro lunar, iar unele familii se descurca cu 3000 de lei lunar. Ce jigodii sunteți. Am înțeles ca unii au învățat carte și trebuie tratați ca atare dar cei ce fac muncă de jos ??? Avem nevoie de paznici femei de serviciu de oameni care merg în canale matura străzile etc etc sinpe ăștia trebuie sa ii tratam ca pe niște sclăvoi?!?!?!? De ce astfel de oameni nu se unesc sa își ceară dreptate?!?!??! Pe ei cine ii reprezintă,?!?!? Cum poți tine salariul minim pe economie care este o mizerie la nivel asa de mic , când ai asemena scumpiri?!?!??!?!

  12. Cu toată ciuda pe care o port pe bugetari, asa face și vulpea la struguri când nu ii ajunge sunt acri , eu au salarii corecte muncesc orele din codul muncii, iar dacă muncesc peste program au plata orelor suplimentare, au concediu de odihna își mai iau câte un medical, au vauchere de vacanță, sau tot felul de drepturi sporuri etc . Nu va mine un prost și mulți alți ca mine care lucrăm cu jumătate de normă dar băgăm de dimineață până în noapte peste 300 de ore pe luna, sau când muncit fără forme legale nu am știut crezut ca merge vechimea . Ajungem la 65 ieșim la pensie cu 1100 de lei pe luna dacă mai ajungem ,putrezi toți, bolnavi dam jumate de pensie pe medicamente iar restul pe utilități. Stam cu gura căscată la România TV sa vedem dacă ne mai dau ăștia ceva la pensie .