G4Media.ro

FBI investighează dispariția unor comori antice de la British Museum

Foto: Petru Clej

FBI investighează dispariția unor comori antice de la British Museum

FBI investighează vânzarea către cumpărători americani a ceea ce se bănuiește a fi sute de comori de la British Museum, transmite BBC, care notează că agenția americană de aplicare a legii a ajutat, de asemenea, la returnarea a 268 de obiecte, despre care muzeul susține că îi aparțin, care au fost vândute unui colecționar din Washington DC.

British Museum a anunțat anul trecut că pietre prețioase antice, bijuterii și alte obiecte din colecția sa, au dispărut, au fost furate sau deteriorate.

Un cumpărător, stabilit în New Orleans, a declarat pentru BBC că un agent FBI i-a trimis un e-mail în care îi cerea informații despre două piese pe care le cumpărase de pe eBay.

Agentul FBI a spus că asistă Poliția Metropolitană în investigarea obiectelor lipsă sau furate din muzeu.

Cumpărătorul a declarat că nu mai este în posesia niciuneia dintre cele două bijuterii și nu crede că acestea au fost localizate de autorități. FBI nu a solicitat informații suplimentare de la acesta.

British Museum spune că din cele 1.500 de obiecte pe care le estimează furate sau dispărute, 626 au fost recuperate până în prezent, iar alte 100 au fost găsite, dar nu au fost încă aduse înapoi.

Marea majoritate a obiectelor despre care muzeul crede că au fost furate erau necatalogate și încă se caută modalități de a dovedi că provin din colecția sa. În unele cazuri, acest lucru implică faptul că colecționarii sunt de acord să doneze obiecte muzeului pentru ca personalul să le poată evalua.

Un curator, Peter Higgs, este acuzat de British Museum că a furat, deteriorat, topit și vândut artefacte antice. El neagă acuzațiile.

Muzeul a declarat că, în opinia sa, Dr. Higgs a încasat în total aproximativ 100.000 de lire sterline.

Potrivit documentelor judiciare din procesul civil intentat de muzeu împotriva lui Higgs, se crede că acesta a furat obiecte timp de cel puțin un deceniu, vânzând în principal obiecte neînregistrate din depozitele muzeului.

Muzeul crede că Dr. Higgs, care a fost demis, a vândut obiecte către cel puțin 45 de cumpărători pe eBay.

Dr. Higgs se apără în fața plângerii civile împotriva sa. Nimeni nu a fost arestat sau acuzat de vreo infracțiune.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ar fi trebuit „FBI investighează furtul unor comori antice de catre British Museum” la cate au furat de pe unde au fost si colonizat.