G4Media.ro

Explozie a cazurilor de angajați la negru. Inspecția Muncii anunță un număr…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Explozie a cazurilor de angajați la negru. Inspecția Muncii anunță un număr record în septembrie / Piața a avertizat că fenomenul muncii la negru va crește după ce guvernul a început suprataxarea contractelor part-time

Inspecţia Muncii a anunțat un număr record de persoane care munceau la negru în luna septembrie, potrivit Agerpres. Șeful instituției avertizează că fenomenul a luat proporții în toată țara și s-a extins la multe sectoare de actvitate.

Astfel, doar în septembrie inspectorii au găsit peste 1.500 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată în luna septembrie şi au aplicat amenzi de peste 10 milioane de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Recordul vine după ce guvernul PSD-PNL-UDMR a reintrodus din august suprataxarea contractelor de muncă part-time la nivelul salarialului minim cu program de 8 ore, chiar dacă angajații lucrează mai puțin de atât.

Cu acea ocazie, mai multe voci din sectorul privat au avertizat că suprataxarea contractelor part-time va duce la explozia fenomenului muncii la negru. Bogdan Badea, CEO al companiei de recrutări eJobs, a declarat pentru Economedia că vor fi contracte care vor migra total către piața neagră, iar o parte dintre curieri s-ar putea orienta către ride sharing sau livratori.

Potrivit inspectorului general de stat Dantes Nicolae Bratu, în luna septembrie s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane depistate prestând activitate fără forme legale de angajare. Acesta a atras atenţia că incidenţa muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare şi să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate.

„Luna septembrie a venit cu un record negativ: cel mai mare număr de persoane depistate prestând activitate fără forme legale de angajare. Inspectorii de muncă le-au aplicat angajatorilor amenzi în cuantumul maxim prevăzut de lege, însă impactul social negativ al muncii nedeclarate şi subdeclarate ne afectează pe toţi. Având în vedere contextul actual în care incidenţa muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare şi să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate, am intensificat cooperarea cu toate instituţiile cu responsabilităţi pe piaţa muncii şi cu partenerii sociali, în vederea schimbului de informaţii pentru identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi subdeclarate”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, citat de Agerpres.

Și Camera Consultanților Fiscali (CCF) a criticat reintroducerea, prin noile măsuri fiscale, a suprataxării contactelor part-time, afirmând că măsura va duce la încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă și încurajează munca „la negru”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. bravo PSDNLUDMR ati infrant munca …

    • Au fost votați de oameni exact ca ei.

    • Impozitele și taxele sunt ca orice marfă, dacă le creste mult „prețul” oamenii evită să le mai „cumpere” și caută înlocuitori.
      Dar ce să priceapă mumiile bolșevice Doctorii Docenți Savanții de Renume Mondial ? 😂😂😂

    • CUMULARZII PARTIDULUI SI SECURITATII – CATI SUNT EI ? CATE MILIARDE DE EURO CONSUMA ?

  2. Tractoristi incompetenti!

    • Firmele private si patronii cand vor primi amenzi?????? Patronii vor sa aiba 2-3 vile, vacante de lux, lucruri foarte scumpe, iar multi angajati primesc 2000 lei net!!!

    • Firmele castiga destul astfel.

    • @I Tu ai avut vreodata firma si angajati? NU!
      Daca patronii castig asa mult, de ce nu te faci si tu patron, sa vezi cum facturezi si nu incasezi facturile dar platesti TVA, cum platesti concedii medicale dar astepti 2 ani sa incasezi de la statul roman, cum se modifica legile de pe o zi pe alta si ramai in 2 zile sa alergi sa depui bilant, cum platesti o gramada de taxe la stat si primesti doar indiferenta de la bugetari, cum incerci sa supravietuiesti cand vin peste tine toate lacustele bugetare cu amenzi stupide ca ei au plan de facut si ori le dai spaga ori platesti de canti singur.
      Noi avem cele mai mari taxe pe munca, imi ia din salariu 48% si cand ma duc sa cumpar ceva mai platesc 19% tva. Platesc o gramada la pensii si tot nu ajung pentru pensiile speciale.

    • @fata de pompa
      Aici ai dreptate . Toți care numără banii patronilor ar trebui sa si facă firme. Sunt si mulți patroni escroci , dar tara asta se mai tine pe picioare datorită privatilor care si plătesc taxele

    • Sunt si patroni escroci asta pentru ca gasesc angajati care se complac in situatiile alea.
      Daca nu ar avea angajati care sa accepte ar da faliment.
      Educatia trebuie facuta pe ambele parti!

  3. E normal dupa masuri luate fara cap, pe genunchi.

  4. Ei creeaza acest efect tot ei te ard.

  5. Eu sunt unul din aia. Aveam contracte de 2 ore pe ici pe colo. Acum la negru. Ha ha . Statul roman a castigat bine dupa munca mea …

  6. Ce zicea Kakiciu pezedistu ? 🤮

  7. Sunt curios, valoarea totală a acel contracte era mai mică decât a unui salariu minim? Dacă da, cu cât, de nu și-au permis angajatorii să o crească? Dacă nu, atunci nu are niciun efect schimbarea impozitării.

  8. Stai să vezi explozie după ce umflă din burtă și salariul minim.

  9. am un amic care are doar angajati la negru pe care ii plateste din contul bancar personal de peste 6 ani si nu l-a intrebat nimeni nimic.

  10. Cunosc o patroana care plimbă banii printr -o angajată, să nu aibă de unde lua ANAF- ul

  11. Ce păzesc autoritățile statului?!?!? Au atâtea entități plătite din bani publici deci și din buzunarul meu care dorm. Sunt patroni care se plâng de lipsa forței de munca dar ei cauta sclavi la negru prost plătiți . Sunt patronii evazionisti care dacă angajează o fac cu jumătate de norma sau 2 ore dar în realitate se muncește 12 ore pe zi inclusiv sâmbătă. Nu se respectă codul muncii programul de lucru condițiile de muncă concediu plata orelor suplimentare etc etc dar patronii cu plozii lor au bolizi de sute de mii de euro bucata. HOUUUUUUUUUU

  12. Mergeți in agricultură sa vedeți muncă la negru acum in campanile agricole la recoltat vie pomi legume cultura mare etc sunt pfa cu peste 500 de ha subvenționate dar nu au absolut deloc angajați. Cum este posibil ca statul sa dea subvenții beneficii din bugetul statului rambursări de tva despăgubiri de secetă etc etc tot felul de facilități unor firme fără angajați. Trebuie impus în agricultură ca cine primește subvenții sa aibă angajați cu forme legale cu caracter permanent nu au sa nu mai primească nimic din partea statului.

  13. Nu mai avem femeie de servici, ca sa speli scara blocului si sa scoti gunoiul de doua ori pe saptamana nu it ia 8 ore pe zi, a devenit prea scump

  14. Politicieni puși în fruntea țării care nu înțeleg nimic din cum trebuie condusă o țară. Fac totul pe dos. Când scad vânzările, măresc TVA, plafonează preturile la dublul pietii, scad consumul când este excedent de energie de se rup barajele pentru că nu are cine consuma electricitate la orele de vârf. Produc blocaj economic, salariile mici le impozitează dublu și pe cele mari ale IT iștilor, de loc, impozitele locale le măresc tot la amărâți iar cei cu vile rămân cu impozitele mici, adică inversul unei economii normale.
    Se miră cum de n-am intrat în recesiune. Vom intra cât de curând, daca nu mint cumva și umfla cifrele din „burta”, și suntem de fapt de un an în criza economica, ceea ce este foarte posibil.