
Experții israelieni acuză Hamas că a folosit violența sexuală ca parte a „strategiei genocidale deliberate” / ATENȚIE: articolul conține detalii cu puternic impact emoțional
Hamas a folosit violența sexuală ca „parte a unei strategii genocidale deliberate” în timpul atacului din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, susține un grup format exclusiv din femei, experți israelieni în domeniul juridic și de gen, într-un nou raport care solicită justiție, transmite BBC.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Proiectul Dinah spune că raportul se bazează pe o revizuire a probelor, inclusiv mărturii ale unei supraviețuitoare a unei tentative de viol și a 15 foști ostatici deținuți în Gaza, precum și relatări ale martorilor la agresiuni sexuale.
Acesta prezintă ceea ce grupul descrie ca fiind „un plan juridic pentru urmărirea penală a acestor infracțiuni, chiar și atunci când atribuirea directă a autorilor individuali este imposibilă”.
Hamas a negat că forțele sale au comis violențe sexuale împotriva femeilor sau că au maltratat femeile ostatice.
Cu toate acestea, o misiune ONU a concluzionat în martie 2024 că au existat „motive rezonabile” să se creadă că în timpul atacului din 7 octombrie au avut loc violențe sexuale în mai multe locații, inclusiv violuri și violuri în grup, și că au existat „informații convingătoare” că ostaticii au fost supuși violențelor sexuale, inclusiv violuri și tortură sexuală.
Înainte de a fi asasinați de Israel, trei lideri de top ai Hamas au fost, de asemenea, acuzați de procurorul pentru crime împotriva umanității al Curții Penale Internaționale de viol și alte forme de violență sexuală, în plus față de crimă, exterminare și tortură.
La 7 octombrie 2023, sute de membri ai Hamas și ai grupurilor armate palestiniene aliate au atacat sudul Israelului, unde au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat ostatice alte 251.
Israelul a răspuns prin lansarea unei campanii militare în Gaza, în timpul căreia au fost ucise peste 57.500 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas.
Proiectul Dinah a fost lansat după 7 octombrie pentru a face dreptate victimelor violenței sexuale. A fost fondat de cercetătoarea juridică Ruth Halperin-Kaddar, avocata și fostul procuror militar șef Sharon Zagagi-Pinhas și fostul judecător și procuror general adjunct Nava Ben-Or.
Se spune că raportul, care a fost publicat marți, „stabilește că Hamas a folosit violența sexuală ca armă tactică, ca parte a unui plan genocidar și cu scopul de a teroriza și dezumaniza societatea israeliană”.
De asemenea, „creează o cale spre justiție pentru victimele atacului din 7 octombrie și, potențial, pentru victimele din alte zone de conflict”, potrivit grupului.
Autorii spun că au analizat un volum mare de surse, de la postări din social media la mărturii înregistrate, precum și probe medico-legale și probe video și audio.
Raportul – care nu identifică victimele, dar citează rapoarte care dau numele unora dintre ele – spune că o femeie supraviețuitoare a atacului de la festivalul de muzică Nova din 7 octombrie le-a spus membrilor Proiectului Dinah că a fost supusă unei tentative de viol și unei agresiuni sexuale.
Conform raportului, una dintre ostatice a declarat că a fost forțată să efectueze un act sexual, care a fost precedat de abuz sexual și hărțuire sexuală verbală și fizică. Ea a mai spus că a fost supusă la nuditate forțată – o experiență care a fost relatată și de alte șase ostatice.
Toți cei 15 ostatici au raportat hărțuire verbală și unele hărțuiri fizice, inclusiv „contact fizic nedorit în părțile intime”, se arată în raport, în timp ce șase au declarat că s-au confruntat și cu amenințări de căsătorie forțată.
Doi bărbați dintre ostatici au declarat că au fost supuși la nuditate forțată și abuzuri fizice atunci când erau dezbrăcați, iar unul dintre ei a povestit, de asemenea, că i-a fost ras tot părul de pe corp, potrivit raportului.
Proiectul Dinah spune că relatările persoanelor care au văzut sau auzit incidente de violență sexuală au arătat că astfel de fapte au fost „răspândite și sistematice” pe 7 octombrie.
Conform raportului, cinci martori au raportat cel puțin patru cazuri separate de viol în grup; șapte au raportat cel puțin alte opt cazuri separate de viol sau agresiuni sexuale grave, unele dintre ele în captivitate; cinci au raportat cel puțin trei cazuri separate de agresiuni sexuale, unele în captivitate; și trei au raportat trei cazuri separate de mutilare.
Nouă dintre aceste cazuri se refereau la festivalul de muzică Nova, două la baza militară Nahal Oz, unul la drumul 232 și patru la incidente petrecute în captivitate în Gaza, se arată în raport.
Între timp, 27 dintre primii respondenți au descris zeci de cazuri care prezentau „semne clare de violență sexuală în șase locații”, se arată în raport – festivalul Nova, Drumul 232 și kibbutzurile Be’eri, Alumim, Nahal Oz și Re’im.
Raportul mai spune că „majoritatea victimelor au fost reduse definitiv la tăcere”, deoarece fie au fost ucise pe 7 octombrie, fie au rămas prea traumatizate pentru a vorbi.
În replică, autorii oferă ceea ce ei descriu ca fiind „primul proiect juridic global care explică modul de urmărire penală a violenței sexuale ca armă de război – chiar și atunci când dovezile sunt complicate, supraviețuitorii au dispărut, iar autorii individuali nu pot fi legați de acte individuale”.
Aceasta include un cadru probatoriu pentru clasificarea informațiilor în funcție de proximitatea acestora față de incidente și de valoarea lor probatorie, precum și un cadru juridic pentru stabilirea răspunderii penale pentru atrocitățile comise în timpul atacurilor în masă, chiar și atunci când un individ nu a comis personal fiecare act specific sau nu era conștient de comiterea acestuia de către altcineva.
Raportul concluzionează afirmând că justiția este „esențială nu numai pentru victimele individuale, ci și pentru afirmarea unor principii mai largi: că violența sexuală în timpul conflictelor reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional, că autorii vor fi trași la răspundere și că comunitatea internațională nu va permite ca astfel de crime să fie comise cu impunitate”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.