G4Media.ro

Experți: Decizia CCR privind-o pe Kovesi nu poate fi revizuită, așa cum…

Experți: Decizia CCR privind-o pe Kovesi nu poate fi revizuită, așa cum a cerut președintele, dar CCR își poate revizui jurisprudența în materia numirii și revocării procurorilor șefi

Decizia CCR din iulie 2018 care l-a obligat pe șeful statului să o demită din funcție pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, nu poate fi revizuită, așa cum a cerut președintele Klaus Iohannis, au explicat pentru G4media mai mulți specialiști în drept.

  • ”Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția. Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis, după decizia CEDO, care i-a dat dreptate Laurei Codruța Kovesi.

”Nu există legislație care să permită așa ceva. Nu există revizuire la CCR, ci doar la instanțele judecătorești. Deciziile CCR sunt definitive și general obligatorii. Este doar o reparație morală pentru doamna Kovesi, iar în cazul președintelui, probabil a fost doar o declarație politică”, a precizat pentru G4media.ro fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

Avocata care a învins CCR în instanțele judecătorești, Elenina Nicuț, crede că președintele nu a vorbit de o reviziure din punct de vedere juridic.

”Nu mai poate fi schimbată decizia din 2018, însă CCR își poate revizui jurisprudența, practica, comportamentul din ultimii ani”, a declarat avocata Nicuț pentru G4media.ro.

”Prin decizia în cazul Kovesi din 2018, CCR a spus două lucruri esențiale:

  • ministrul Justiției, nu președintele, are un rol central în procedura de numire și revocare a procurorilor șefi
  • LCK nu poate să atace decretul prezidențial de revocare în instanța de contencios pe fond, pe oportunitate, ci doar pe legalitate, adică pe chichițe, avea dosarul șină sau nu”, a explicat avocata Nicuț.

Ce poate face CCR acum, după decizia CEDO

”La proxima ocazie, cand va fi luat în discuție, iar articolul 132 privind statutul procurorilor din Constiuție, CCR poate să își revizuiască practica și să se raporteze la recomandările MCV, nu la tezele constituantei din 1991. Să scoată supremația, rolul central al ministrului Justiției în materia numirii și revocării procurorilor șefi. Ministrul este om politic, parte din Executiv, nu poate avea drept de viață și de moarte asupra altor funcții din altă putere.

Și în al doilea rând, să lase efectiv cale de atac în contencios a deciziilor de numire sau revocare a procurorilor șefi, pe fond, nu doar pe procedură”, a explicat avocata Nicuț.

O opinie similară a avut și procurorul general, Gabriela Scutea, care, într-un comunicat de presă remis după decizia CEDO în cazul Kovesi, a precizat:

„Întărind considerentele reţinute de CEDO, absenţa controlului judiciar asupra deciziei politice de revocare din funcţie nu este în interesul funcţionării statului în general, în context constituţional, şi nici în beneficiul cetăţenilor”, a declarat Gabriela Scutea.

Cum și când s-ar putea ajunge din nou la o nouă decizie CCR privind procedura de numire și revocare a procurorilor-șefi

Avocata Elenina Nicuț a explicat că sunt 3 variante:

  • fie un procuror șef care a fost demis sau respins la numire deschide un proces în contencios și, în cadrul lui, ridică o excepție de neconstituționalitate. Astfel, problematica ajunge din nou pe rolul CCR și judecătorii constituționaliști au ocazia să își revizuiască jurisprudența.
  • fie după ce decizia CEDO devine definitivă, Avocatul Poporului atacă articolele privind numirea și revocarea procurorilor-șefi din legea 303/2004 privind Statutul magistraților la CCR și se ajunge la reconfigurarea interpretării articolului 132 din Constitutie.
  • fie Parlamentul vine cu un nou pachet de legi privind Justiția și re-reglementează procedura de numire/revocare a procurorilor șefi în acord cu recomandările MCV și pachetul este atacat la CCR”, a explicat avocata Nicuț.

”CCR trebuie să își revizuiască jurisprudența, dacă CCR nu o va face în următoarele decizii, judecatorul de contencios va ignora decizia CCR și va aplica direct decizia CEDO”, a explicat și procurorul miliar Bogdan Pîrlog, unul dintre liderii Asociației ”Inițiativa pentru justiție”.

”Dacă un procuror-șef este demis, cum a fost Kovesi, poate ataca pe fond și instanța de contencios va aplica decizia CEDO. Politicianul nu își pune o slugă în funcția de procuror-șef pe care o dă jos când nu îi mai convine”, a explicat procurorul militar.

NOTA: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Zice CCR astăzi, într-un comunicat de presă, că hotărârile sale nu pot fi revizuite. Eu zic că trebuie să ne asumăm greșelile și să le îndreptăm. Și există o cale. Iat-o:
    – art. 14 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR: „Procedura jurisdicţională prevăzută de prezenta lege se completează cu regulile procedurii civile, în măsura în care ele sunt compatibile cu natura procedurii în faţa Curţii Constituţionale. Compatibilitatea se hotărăşte exclusiv de Curte”.
    – art. 509 alin. (1) C.proc.civ „Revizuirea unei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă: 10. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăților fundamentale datorată unei hotărâri judecătorești, iar consecințele grave ale acestei încălcări continuă să se producă”.
    Să ne amintim că ministrul justiției a propus revocarea șefului DNA. Președintele statului a refuzat. Guvernul a contestat la CCR. CCR a spus că Kovesi trebuie dată afară că așa vrea ministrul, iar Președintele trebuie să execute asta, actul său neputând fi apoi cenzurat în justiției. Președintele a semnat revocarea. Or, CEDO a spus ieri că au fost încălcate drepturile lui Kovesi. CCR are ocazia să îndrepte situația, reconsiderându-și practica. Asta pentru că ceea ce spune CEDO e obligatoriu pentru CCR, conform art. 11 și 20 din Constituție.
    Apropo, avem un exemplu: anul trecut CC Moldova a dat niște decizii, apoi a recunoscut că a greșit, și-a revizuit hotărârile după care judecătorii și-au dat demisia.

  2. Lasati-ma cu toti expertii lui peshte si opiniile lor. Nu vedeti ca toti sunt de la PZD? Ce spune Iohannis e sfant in tara asta, nu ce spune neica nimeni de asa zis expert. Demisia KKR!!!!!!

    • Eu zic sa-i mai dam o sansa lui Kovesi sa se apere in instanta.

      Procesul ei sa fie reluat de la 0, astfel sa i se ofere absolut toate conditiile ca sa dovedeasca, ca acuzatiile care i s-au adus sunt total nefondate.
      Eventual procesul dansei sa se coroboreze cu procesele demarate de aceia care au fost achitati in procesele intentate de DNA.

      Pai nu asa ar fi corect?

  3. Eu zic ca in acest moment exista o singura solutie: schimbarea articolului din Constitutie care se refera la constituirea curtii constitutionale, prin interzicerea expresa a celor care au fost membrii unui partid politic sa faca parte din ccr, plus alegerea lor de catre un juriu format din reprezentanti ai institutiilor juridice precum ICCJ, Curtile de apel si CSM. Concomitent trebuie schmbata si legea 47/1992 privind organizarea si functioarea CCR: prin includerea domeniilor pentru care este compatenta curtea.
    Din momentul urmator, trebuie schimbata componenta CCR, prin ejectarea lui valer si a gastii lui de mafioti, ramanand doar cei care au fost in magistratura precum Stanciu, Tanasescu, Morar,, eventual si fosta ministreasa de justitie din guvernul usl….
    valer chiar ar mrita expulzat de maine din ccr{ el este marul stricat care a contaminat restul…

  4. Păi și dacă procurorul șef încalcă legea,încheie protocoale secrete ,amenință judecători ,planează probe în dosar cu ajutorul SRI,se duce în sufragerie sau în vie și minte că nu a fost cum poate ministrul justiției să-l demită dacă fiecare interpretează constituția cum vrea ? Chiar președintele poate fi demis prin referendum .După mintea rezistentului la minte procuror șef trebuie să fie că Preafericitul adică de neclintit.Acum nu mai luăm lumină de la nemți sau de la americani unde procurorii șefi ah fost demiși fără explicații.

    • Îți explică Ghită!
      Ai și tu răbdare să se întoarcă!

    • Hopa, a aparut un limbric din cloaca turnatorului voiculescu! Protocoale secrete, vie, sufragerie, tot tacamul vanturat la televiziunea canaliei.
      Ba rahat-cu-ochi, ia de-aici o placuta suedeza din aia veche, ranceda, de pe vremea lui dedi.
      Ia-o si morfoleste-o bine ca are efect antiviral…
      Fmm psd, fmm voiculescu!

    • Nu ati inteles nimic. PSD e PCR.

  5. Cică asta spun experții!!
    Sa-nteleg ca la Administrația Prezidențială nu exista și experți?!!!!!!!

    • Marcele ,nu e cazul . Esti uituc . 70 la suta dintre actiunile administartiei prezidentiale ce priveau actiunea de contestare a unor legi propuse de PSD au fost in favoarea presedintelui .

    • Marcel . Presedintele a spus foarte clar si politic si juridic . Doar un incapatinat ca tine nu vrea sa accepte adevarul . Mai sunt si altii, dar la ei este alta motivatie .

    • Le-au plecat expertii fix la CCR. LOL

    • Nu mi-ați răspuns la întrebare!

  6. Dar e noaptea mintii! Ce fel de tara este aceasta Romania? Toti interpreteaza, decid, constata ca nu se poate, dau din maini si din picioare, declara, isi smulg parul din cap, pentru ca… prea- cinstita Curte Constitutionala sa declare ca este deasupra tuturor si chiar daca a incalcat legea, nu se poate face nimic pentru ca „curtea”! Eu pot fi arestat, inchis, tras la raspundere, dar marita Curte Constitutionala nu ! Daca maine CCR aduce o hotarare ca Ardealul este a Ungariei, atunci imediat se aplica, pentru ca ” Nu există legislație care să permită așa ceva. Nu există revizuire la CCR, ci doar la instanțele judecătorești. Deciziile CCR sunt definitive și general obligatorii.”

    Vai, dar ce dulce este Romania!

    • România funcționează doar prin mult zgomot! Continuarea o știți, mai ales ca se și vede!

  7. Doar n-or fi atât de idioți să recunoască ca în cazul Kovesi s-au comportat ca niste infractori ordinari.
    Vor revizui si vor spune că președintele nu este obligat să demită procurorul sef, a fost doar un fel de țeapă.
    Oare chiar nu știm cu ce lepre avem de a face!

  8. Exact asta voia sa spuna si Werner !! :))))

  9. Este de bun simt sa recunosti o realitate petrecuta , in vazul unei Tari, iar apoi sa incerci sa invarti legile , casa te scoti nevinovat ca lacrima. Un fapt este cert , ca neacordand Dnei Kovesi drept la aparare si la la exprimare ,CCR i-a incalcat in mod abuziv si ilegal dreptul la aceste doua libertati , Curtea a mimat caile legale de „executie” . Presiunea politica a infractorilor politici de a o elimina pe Dna. Kovesi a fost uriasa . Vreti sau nu sa va revizuiti legile de functionare este bine. Daca nu , oricum va revizuim noi , la momentul potrivit, care va fi cat de curand. .

  10. O institutie pusa sa apere Legea si care in fapt o incalca , este o institutie compromisa si decredibilizata definitiv.

  11. Ce mai conteaza, CCR s-a facut de kko, dar nimic nu se va schimba pana nu scapam de comunistul PSDist Valer DorneanuI
    Acest individ numit Valer Dorneanu este si principalul Responsabil pentru blocarea punerii in practica a Punctului 8 din Proclamatia de la Timisoara, care prevedea ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Roman sau al Securitatii sa nu aiba dreptul de a lucra in functii publice pe o perioada de 10 ani sau 3 legislaturi consecutive.
    Legea Lustratiei, in care se regasea Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, a propusa de PNT-CD in 1999, insa a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ.
    Acesta era condus de nimeni altul decat Valer Dorneanu.

    Dorneanu a respins Proiectul sustinand ca „la 10 ani de la Revolutie, proiectul poate apare ca tardiv, iar in acest an premergator celui electoral poate fi apreciat ca prematur. In perioada la care se refera proiectul, mai multe generatii de romani nu au avut, nu din vina lor, un alt reper moral si socio-politic decat cel oferit de stat, de societate si de lege avand, in consecinta, o singura optiune, astfel incat «vina» lor principala pare a fi, in viziunea propunerii legislative, aceea de a se fi nascut dupa 6 martie 1945”!!!

    In 2010, Punctul 8 a fost din NOU blocat de acelasi Valer Dorneanu in calitatea de Judecator la CCR!

    Fost procuror si activist de nadejde al PCR, Valer Dorneanu este autor al unor brosuri elogioase care glorificau politica lui Ceausescu, aminteste Europa Libera.
    Un exemplu – „Partidul nostru a acordat si acorda o atentie deosebita dezvoltarii democratiei socialiste, considerand-o ca o latura esentiala a constructiei socialiste. In acest sens, tovarasul Nicolae Ceausescu sublinia ca «democratia socialista constituie nu numai o parte inseparabila a socialismului, ci si o necesitate obiectiva pentru faurirea cu succes a noii oranduiri sociale»”.
    Asa scria in 1981 actualul presedinte al CCR, fost deputat PSD si presedinte al Camerei Deputatilor, fost ministru, fost Avocat al Poporului.

    Valer Dorneanu are la 76 de ani TOATE Privilegiile pe care un Sistem politic inechitabil si Corupt in fruntea caruia a fost tot timpul le-a creat dupa 1990: cumuleaza 2 Pensii speciale, indemnizatie de Presedinte al CCR, Salarii de la Universitate plus masina la scara, protectie SPP, sume de Protocol, Deplasari platite de stat etc.

    Declaratia sa de avere din 2018, la fel cu cea din 2019, contine urmatoarele sume: 302.000 lei indemnizatie de la CCR incluzand si ceva restante, apoape 75.000 lei pensie speciala de la Camera Deputatilor, 322.000 lei pensie speciala ca Avocat al poporului, aprox.51.000 de la Universitatea „Titu Maiorescu”, in total aproape 750.000 lei, adica vreo 1450.000 euro pe An, stimulent eficace pentru a se stradui sa serveasca PSD, sa blocheze initiative politice, cat si legi care ar aduce echilibru in castigurile fabuloase ale privilegiatilor, cum ar fi anularea pensiilor speciale.
    Ce schimbari sa accepte acest escroc, atata timp cat in in PIXul lui sta sa zica NU!
    Asta e PSDul care a distrus Romania in 30 de Ani, Valer Dorneanu e exponentul cel mai de varf!

  12. Expertii lu’ peste prajit, uite ca se poate:
    „Judecătorul Cristi Danileț anunță că CCR poate MODIFICA Hotărârea prin care fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost revocată din funcție. Danileț spune că art. 14 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR permite modificarea hotărârii.

    „Zice CCR astăzi, într-un comunicat de presă, că hotărârile sale nu pot fi revizuite. Eu zic că trebuie să ne asumăm greșelile și să le îndreptăm. Și există o cale. Iat-o:
    – art. 14 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR: „Procedura jurisdicţională prevăzută de prezenta lege se completează cu regulile procedurii civile, în măsura în care ele sunt compatibile cu natura procedurii în faţa Curţii Constituţionale. Compatibilitatea se hotărăşte exclusiv de Curte”.
    – art. 509 alin. (1) C.proc.civ „Revizuirea unei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă: 10. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăților fundamentale datorată unei hotărâri judecătorești, iar consecințele grave ale acestei încălcări continuă să se producă”.

    CCR are ocazia să îndrepte situația, reconsiderându-și practica. Asta pentru că ceea ce spune CEDO e obligatoriu pentru CCR, conform art. 11 și 20 din Constituție.
    Apropo, avem un exemplu: anul trecut CC Moldova a dat niște decizii, apoi a recunoscut că a greșit, și-a revizuit Hotărârile după care Judecătorii și-au dat Demisia”.

  13. a castigat la CEDO, de acum incolo ce se intampla?
    statul Roman, cum va repara greseala?
    statul Roman cum va evita pe viitor astfel de greseli?
    pot fi oamenii aia, care au dat astfel de decizii gresite, lasati in continuare pe posturile lor?
    azi au afectat un OM, dar pe viitor ( desi sunt sigur ca deja ) pot afecta milioane prin decizii de CAPETE PROASTE.

    CCR, PSD, TUDOREL = CAPETE PROASTE!!!