G4Media.ro

Expansiunea rapidă a mașinilor electrice, o provocare enormă pentru reţelele electrice din…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Am masina electrica, de proximitate, pana la coltul blocului si inapoi iarna. Adica 40% util rulat raportat la autonomia aratata pe bord. Asta in conditiile in carw in Bucuresti a fost o iarna calduroasa. In plus analistii lui peste nu au luat in calcul ca durata de incarcare este la o electrica 2 h la cele fast charge, deci la milioanele alea de masini trebuie mii de hectare pentru ae parca

    • dar nu le incarci pe toate simultan. in plus, nu stiu de unde ai ajuns tu la concluzia ca masina electrica si locuitul la bloc reprezinta o simbioza buna. de regula cine are o masina electrica cam sta la casa. moment in care nu mai conteaza spatiul de parcare.
      ca sa nu mai zic ca peste tot in vest, desi trec pe electrice, ei nu vad orasul ca locul pt masini, indiferent ca sunt electrice sau nu. motiv pt care vin cu solutii alternative. la ei merg, la noi nu prea ca nici nu se vrea si nici politia nu face nimic in sensul asta.

    • Mai Andrei sa inteleg ca tu compari polul analfabetismului din EU cu tarile civilizate?

    • @andrei

      Nu toate casele din Bucuresti au curte cu loc de parcare….

      Bucurestiul este sufocat, unde vrei sa construiesti un numar suficient de statii de parcare?

      Hai sa ne uitam la matematica si la argumentul tau cum ca nu trebuie sa fie toate masinile incarcate simultan: o statie de incarcare are maxim 2…maxim 4 prize x 2h per priza. Cate masini intre intr o benzinarie timp de 2h? Ia ca reper 5min per masina si doar 4 pompe…..

      Despre pretul curentului si subentiile acordate de stat nu mai vb sau despre resursele consumate pt construirea unui electrice vs ice.
      Desi electricele sunt viitorul momentan vin cu mai multe probleme decat solutii. Cine stie, in 10 ani lucrurile vor sta altfel.

  2. Sa vezi ce o sa se intample cand va trebui sa schimbi bateriile …. Cine te pune sa iei in considerare toate prostiile scrise/spuse de analisti ?

    • Ia in calcul ca dupa 2035 EV-urile nu vor mai avea concurenta din partea masinilor cu ICE, asta inseamna ca vor putea practica preturi mai mari pentru baterii si intreg sistemul de propulsie.
      Atunci cand au intrat pe piata, uber a practicat price dumping, e oficial, ca sa elimine competitia. Acelasi lucru se poate intampla cu aceste EV-uri.

      Problema care trebuie rezolvata si care nu a fost rezolvata inca este solutie tehnica pentru baterii ieftine. In prezent bateriile costa undeva pe la 500-700 eur/KWh, ca sa fie competitive cu motoarele ICE, fara sa fie subventionate de stat, bateriile trebuie sa coste sub 200 eur/KWh, ceea ce nu prea e posibil cu materialele scumpe folosite in prezent.
      Deci solutia consta in inovatie.

  3. Daca iei in serios toate prostiile spuse /scrise de „analisti” ……
    Sa vezi numai cat te va costa sa schimbi bateriile….
    Ce sa mai vorbim de raza de actiune.

  4. Văd că mașinile mai noi pot trage chiar și 150 kw din rețea…când o să se înmulțească o sa fie interesant de văzut cum se raționalizează curentul la stațiile de încărcare..1-2 kw per mașina..încărcare in 60 de ore.

    • Tu esti ala care vede ca este mai eficient sa cari combustibilul la benzinarii si sa sa il arzi cu eficienta de 30%….
      Se va face update la retelele de transport curent electric, nu mai plange tu de grija lor.
      Deja masinile care se produc au minim 150kw charging.
      Asta este viitorul, ramaneti voi la 1.5dci si nu mai comentati tampenii..

    • @0I0 corect ar fi ca tranzitia sa aiba urmatorii pasi, in aceasta ordine:
      1. inchis centrale pe carbune, instalat nuclear/eolian pentru inlocuirea capacitatii
      2. modernizat retele transport energie si distributie energie
      3. instalat capacitate suplimentara eolian si infiintat centre stocare pentru a asigura stablitatea retelei
      4. retele statii de incarcare EV

      U E a inceput cu statiile de incarcare EV si a sarit complet pasii 1 si 3 care sunt esentiali pentru o tranzitie cu adevarat verde, altfel trecem la masini pe baterii dar le alimentam din centrale pe gaz sau carbune.

    • @ 0I0
      Viitorul nu este electric. E o prostie mare sa crezi ca aceasta tehnologie poate sa fie viitorul. Explica-mi si mie ce se intampla daca vine un viscol si brusc se inchide o autostrada pe care sunt 5.000 de masini electrice bara la bara, care nu pot inainta.
      Spune-mi in cat timp vom avea 5000 de morti inghetati acolo si cum dracului incarci 5.000 de masini in mijlocul pustiului ca sa le muti nabii de acolo dupa ce trece frigul.
      Viseaza tu frumos, omule…
      In plus, te rog sa-mi spui unde se vor duce miliarde de baterii peste cativa ani, cand se vor strica? Vom avea munti de gunoaie pe care nu-i putem ignora datorita toxicitatii lor cumplite.
      Iar daca tu crezi ca masina electrica este foarte eco, eu zic ca ar fi bine sa te informezi: https://auto-expert.md/adevarul-trist-masinile-electrice-sunt-mai-poluante-decat-cele-cu-motor-diesel
      Viitorul nu este al acestor pocnitori sinistre ci al masinilor pe hidrogen, dar pana acolo mai este, ca producatorii trebuie sa-si scoata intai banii cheltuiti in aceasta aventura penibila.

  5. „unul din 5 autovehicule” – pentru ca au fost socotite si hibridele, daca luati in calcul doar masinile pe baterii, ponderea este mult mai mica.
    Consumul suplimentar de electricitate poate fi asigurat doar din carbune sau hidrocarburi. Cat timp nu se instaleaza eolian sau nuclear. PV are un factor de capacitate atat de mic incat nu merita sa fie luat in calcul pentru instalatii de puteri mari.

    • Nu ai cu cine, aici nu se gandeste…

    • Dricurile electrice nu vor avea 10 % din piatza, nici in 2035, daca nu se pot incarca de la Soare! Ce vor politicienii este o utopie, pt ca ei „este” doar prosti, nu inteleg mare lucru.

  6. Nu e nici o provocare, e pur si simplu o amenintare mortală pentru rețelele electrice. Numai eco-religioșii sînt senini pentru că nu le-a placut școala (fizica în special).

  7. Credeți că dacă nu-mi publicați comentariul veți schimba realitatea? Sînteți cam subțirei la minte atunci.

  8. Eu stiu deja ce o sa fac ca sa fiu „verde”. Imi iau electrica, nu o sa imi ajunga curentul, o incarc de la generatorul pe motorina, pe care il car de la Peco cu electrica! Perpetuum mobile!

  9. UNUL DIN MOTIVELE CRESTERII PRETULUI LA CURENT ELECTRIC ESTE APARITIA MASINILOR ELECTRICE CARE LA URMA URMEI SUNT CONSUMATORI IN PLUS LA PRODUCTIA ACTUALA DE ELECTRICITATE.

  10. Bună ziua,
    Pentru cititorii mai de la țară, ne spuneți și nouă cine este EY?

    • Ernst & Young este una dintre cele mai mari companii de consultanță financiară și audit din lume

  11. Pe cartela baieti, pe cartela…

  12. Fiecare posesor de dric ekectric va avea in curte un generator pe Diesel sa si incarce bateriile!

  13. Ce-mi plac progresistii astia care latra pe aici si ne explica cat de grozave sunt electricile si ei trag inca de un Golan 1,5dci din 2010.

  14. Ce-mi plac progresistii astia care latra pe aici si ne explica cat de grozave sunt electricile si ei trag inca de un Gol.an 1,5dci din 2010.

  15. Evident că vor solicita rețeaua electrică. Așa și?