G4Media.ro

Exerciţiile Chinei din strâmtoarea Taiwan: Marina SUA urmăreşte „toate activităţile” din regiunea…

Sursa foto: dreamstime

Exerciţiile Chinei din strâmtoarea Taiwan: Marina SUA urmăreşte „toate activităţile” din regiunea indo-pacifică

Forţele navale americane sunt atentate la „toate activităţile” din regiunea indo-pacifică şi iau „foarte în serios” responsabilitatea de a descuraja orice agresiune în regiune, a declarat vineri un ofiţer de la relaţii publice al Flotei a 7-a a marinei SUA, relatează Reuters, transmite Agerpres.

Armata chineză a efectuat vineri pentru a doua zi exerciţii militare în jurul Taiwanului, pentru a testa capacitatea sa de a controla anumite zone-cheie. Beijingul susţine că a organizat aceste exerciţii pentru a-l pedepsi pe noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te.

„Flota a 7-a a Forţelor navale ale SUA rămâne dedicată sprijinirii ordinii internaţionale bazate pe reguli care stă la baza securităţii regionale şi stabilităţii în regiunea indo-pacifică”, a declarat ofiţerul de relaţii publice când a fost întrebat despre exerciţiile marinei chineze în zona Taiwanului din această săptămână.

Grupul de luptă al portavionului Theodore Roosevelt îşi continuă „exerciţiile normale, sigure şi responsabile” în cadrul operaţiunilor de rutină ale Flotei a 7-a, a mai precizat responsabilul militar, fără a comenta direct exerciţiile chineze.

Pe de altă parte, ministrul apărării din Filipine, Gilberto Teodoro, a spus că situaţia din strâmtoarea Taiwan este o „problemă internă”.

„Nu voi comenta nimic din strâmtoarea Taiwan, întrucât este o problemă internă pentru ei”, a declarat Teodoro pentru reporteri pe marginea unui eveniment aniversar pentru Forţele navale filipineze.

China percepe Taiwanul guvernat democratic ca pe teritoriul său şi susţine că preşedintele Lai este un „separatist”. De asemenea, Beijingul i-a criticat dur discursul de învestitură de luni, în care el a cerut Chinei să renunţe la ameninţări şi a spus că cele două părţi ale strâmtorii „nu sunt subordonate una alteia”.

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a iritat China în ianuarie, când l-a felicitat pe Lai pentru victoria în alegeri, numindu-l preşedinte.

În replică, China l-a convocat pe ambasadorul din Filipine şi a avertizat ţara „să nu se joace cu focul”, numind mesajul lui Marcos un amestec grosolan şi o încălcare gravă a principiului unei singure Chine.

Marcos Jr. şi-a apărat mai târziu afirmaţiile, subliniind că mesajul său este „un gest de politeţe elementară” şi că nu susţine independenţa Taiwanului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. China trebuie eliberată de dictatură! Încercarea de a captura Taiwan ar putea fi o șansă!