G4Media.ro

EXCLUSIV VIDEO Cum a ajuns să refuze public un regizor de Oscar…

Sursa Foto: G4Media.ro

EXCLUSIV VIDEO Cum a ajuns să refuze public un regizor de Oscar decorația președintelui Iohannis și a ministerului culturii/ Alexander Nanau: Dânșii au fost foarte prietenoși. Au zis, poate v-am luat prea din scurt

Regizorul Alexander Nanau relatează, în exclusivitate pentru G4Media.ro, cum a ajuns să refuze public decorația președintelui Klaus Iohannis. El susține că ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu (PNL) i-a făcut propunerea într-o seară, la telefon, dar deși a fost refuzat din start de regizor, ministrul i-a comunicat că a înaintat deja propunerea administrației prezidențiale și că va fi sunat de la Cotroceni pentru detalii.

”Dânșii au fost foarte prietenoși. Au zis: poate v-am luat prea din scurt, haideți că vă trimit email. Mi-au trimis emailul cu acea invitație la care eu nu am răspuns câteva zile pentru că îmi făcusem punctul destul de clar și când am fost sunat să-mi dau datele din buletin ca să intru la Cotroceni la ceremonie, am repetat că nu doresc la momentul acesta această decorație”, a explicat Nanau pentru G4media.ro.

El amai spus că nu putea primi o decorație din partea Miniseruluil Culturii, o instituție care nu a performat în timpul pandemiei. Statul român nu a venit în 2020 cu nicio măsură de sprijin pentru producătorii de film limitați de pandemie în a-și face meseria, deși industria cinematografică beneficiază, prin lege, de posibilitatea de a concura pentru fonduri de la stat de două ori pe an, a mai spus Nanau pentru G4Media.ro

Nu e vorba de o măsură specială, ci de însăși legea care reglementează funcționarea Centrului Național al Cinematografiei.

“Suntem, cred, singura țară europeană care pe timp de pandemie nu a avut nici o sesiune de finanțare a cinematografiei”, mai spune Nanau, al cărui film, Colectiv, este propunerea României pentru un premiu Oscar.

Alexander Nanau este în centrul unei discuții aprinse după ce a refuzat Medalia Ordinului Cultural, care ar fi trebuit înmânată de președintele Klaus Iohannis de Ziua Culturii Naționale.

În urma acestui refuz, ministerul Culturii, într-un comunicat de presă, a insinuat că regizorul ar fi refuzat medalia pentru că a cerut bani pentru campania de promovare online a filmului Colectiv și nu ar fi primit întreaga sumă. Alexander Nanau mărturisește că această reacție îl ia prin surprindere pentru că a căzut de acord cu ministerul asupra banilor.

Interviul VIDEO pe larg. Cele mai relevante declarații făcute de Alexandru Nanau pentru G4Media.ro

Filmare&montaj: Inquam Photos / George Călin, Octav Ganea, Ovidiu Micsik

“Am primit promisiunea de la domnul ministru că el va suplimenta ajutorul pentru campanie cu 250.000 de lei, care vor fi împărțiți în 150.000 lei de la ministerul Culturii și 100.000 vor fi suplimentați la CNC. M-a asigurat că nu trebuie să-mi fac nici un fel de griji și că aceste sume s-au confirmat.

Refuzul meu (de a accepta medalia) a venit din start. Această propunere mi s-a făcut de către domnul ministru la telefon într-o seară. I-am spus la telefon: Domnule ministru, nu cred că este cazul. Eu cred că este prea devreme. Haideți să așteptăm să vedem ce se mai întâmplă cu filmul. La momentul ăsta, eu nu am contribuit încă cu nimic că să fiu decorat cu o medalie. La care mi-a spus: Am făcut deja propunerea la echipa de cultură a domnului președinte care a acceptat-o și vă vor suna ei. M-au sunat ei și le-am spus același lucru.

Dânșii au fost foarte prietenoși. Au zis: poate v-am luat prea din scurt, haideți că vă trimit email. Mi-au trimis emailul cu acea invitație la care eu nu am răspuns câteva zile pentru că îmi făcusem punctul destul de clar și când am fost sunat să-mi dau datele din buletin ca să intru la Cotroceni la ceremonie, am repetat că nu doresc la momentul acesta această decorație.

Nu cred că este un moment oportun pentru cultură. Mi-a spus că este o decorație care se dă mie și altor artiști pentru meritele aduse culturii române pe timp de pandemie. Mi s-a repetat: Trebuie să înțelegeți este vorba despre muzele care au mers mai departe pe timpul pandemiei. Am zis: vă mulțumesc, dar nu doresc și atunci mi s-a cerut să răspund în scris pentru că este până la urmă o chestiune instituțională.”

Filmul Colectiv a primit finanțare prin Centrul Național al Cinematografiei în anul 2016. Producătorii care ar fi avut nevoie de susținerea statului român în anul în care coronavirusul a zguduit lumea nu au avut cum să aplice.

“Eu am refuzat distincția pentru că , printre altele, pe timp de pandemie instituția statului nu și-a făcut datoria legală de a organiza două concursuri CNC în urma cărora producătorii puteau să obțină finanțare, să se angajeze în proiecte, să caute co-producatori și o data ce se termină pandemia să poată să demareze producții de film.

În spatele producțiilor de film românești stau mii de oameni. O dată ce se termină pandemia, practic producțiile de film se amână. De ce? Pentru că va lua timp să găsim co-producatori, va lua timp să găsim echipe, vă lua timp să dezvoltăm proiecte. Deci, practic o dată cu terminarea pandemiei mai durează doi până la trei ani până poți porni proiectele.

Pentru mii de oameni în acei trei ani statul va plăti șomaj. Este un cost pentru stat. Dacă producătorii primeau sprijinul și puteau găsi și co-producători străini pentru demara producțiile imediat după pandemie, mii de oameni în loc să primească ajutor de șomaj, lucrau și plăteau taxe la stat, asigurări de sănătate. Este un mecanism economic important pentru veniturile statului.”

  • ”Eu refuz să fiu decorat de către o instituție care nu a performat”
Sursa: Inquam Photos

Alexander Nanau consideră că ar fi fost un gest ipocrit din partea sa accepte o medalie pentru merite pe timp de pandemie în condițiile în care finanțarea CNC pentru filmul Colectiv finalizat în 2019 a obținut-o în anul 2016, alături de alte zeci de filme. A fost primul documentar românesc selectat la prestigiosul Festival de la Veneția și a avut premiera de gala în Septembrie 2019.

“Distincția, mi-a fost explicat în repetate rânduri, ar fi fost pentru meritul meu adus culturii române pe timp de pandemie. Statul român nu și-a îndeplinit datoriile față de sectorul cultural în timpul pandemiei. Eu nu pot să mă prefac că cultura în România pe timp de pandemie este ok.

Nu este ok și nu pot fi eu folosit ca exemplu pentru a acoperi neajunsurile și managementul prost al statului. Eu refuz să fiu decorat de către o instituție care nu a performat. Eu am performat. Echipa Colectiv a performat. Instituția pe timp de pandemie nu a performat.

Noi când am câștigat la concursul de la CNC în 2016, am câștigat practic dreptul la un credit de producție care trebuie plătit înapoi la sta din primul leu încasat în film. Din creditul de 850.000 de lei cât trebuia să luăm, până am ajuns să semnăm contractul, noi făcusem rost din altă sursă de finanțare pentru o parte din acești bani.

Atunci m-am dus la CNC și am spus că doresc să renunț la o parte din acest credit și să iau doar 630.000 lei. Mi se pare fair ca acești bani de care eu nu mai am nevoie să rămână în CNC pentru următoarea sesiune, pentru un alți cineaști care au nevoie de ei.

Astea sunt modalitățile în care eu pot fi solidar și să fiu conștient de o industrie și capacitățile ei.
Intr-adevar pe lângă acest credit toate productile câștigătoare mai primesc prin legea CNC un sprijin automat nerambursabil care se numește sprijin de regie și sprijin de producție și care se calculează în fiecare an diferit.

Toate producțiile beneficiază de aceste sume. Se calculează în funcție de cine este regizorul și cine este casa de producție și în ce an a avut succes cu ultimul său film. Dar sunt tot bani care se acordă strict ca și contribuție la bugetul producției, nu către persoana fizică regizor sau producător, și sunt că toate cheltuielile din bani publici audiați de către CNC, că au fost și cheltuiți conform legii. ”

  • “Această schemă de tax rebate este o mare rușine pentru statul român în lumea cinematografică internațională”
Sursa: Inquam Photos

În ceea ce privește exemplele de proiecte sprijinite pe timp de Covid oferite de ministerul Culturii în comunicatul de presă , Alexander Nanau spune că acei bani erau prevăzuți pentru proiecte culturale în oricare alt an.

“Aceste exemple date sunt niște exemple care erau aplicabile și fără pandemie. S-au înșirat niște cifre mari fără să fie puse în context pentru a convinge opinia publică. Astea sunt bugete ale ministerului Culturii, dar nu sunt ceva extraordinar care s-a întâmplat pe timp de pandemie pentru a întâmpina criza, ci sunt programe care oricum se desfășurau. Nu mi se pare onorant să arunci cifre, cifre, cifre fără se le contextualizezi.”

Soluțiile de sprijin ale industriei cinematografice pe timp de Covid erau pe masă, mai spune Alexander Nanau.
“Au existat întâlniri în care s-au propus scheme comparabile cu scheme aplicabile în alte țări europene”

Pe lângă faptul că instituțiile din România nu au venit în sprijinul producătorilor afectați de pandemie, nici obligațiile din urmă nu și le-au respectat. O schemă de a ajutor a industriei cinematografice a fost lansată în 2018. Din cele 22 de filme străine și autohtone care au câștigat finanțări prin această schemă, doar unul singur a primit banii cuveniți. Celelalte producții pentru care au investit în România în jur de 61.500.000 de euro, pentru care ar fi trebuit să primească refinanțări de 35.000.000 de euro, nu a văzut vreun ban de la statul român.

“Această schemă de tax rebate este o mare rușine pentru statul român în lumea cinematografică internațională. România a promis că returnează banii companiilor internaționale care au investit milioane de euro. Au venit producătorii străini pentru că au crezut că recuperează o parte din buget. S-au dus la bănci, au luat credite pentru că știau că statul român le va înapoia banii și au venit și au filmat în România..” spune Alexander Nanau.

Producătorii străini se îndreaptă acum cu filme și seriale spre țările vecine, Ungaria și Bulgaria, iar în contextul în care nu se știe când va organiza CNC următoarea sesiune de finanțare, e foarte posibil că și producătorii români să se reorienteze, atrage atenția regizorul filmului Colectiv.

“Voi decide dacă mai aplic la CNC când și dacă vor exista sesiunile, pentru că dacă ele vor exista peste 3 ani, mi-e greu să cred că voi aștepta 3 ani și că nu îmi voi face meseria altundeva.”

Alexander Nanau este deja în cursa pentru o statuetă Oscar în opinia mai multor critici internaționali de specialitate. Lista scurtă a nominalizărilor apare pe 8 februarie, iar gala Oscar de anul acesta va avea loc în aprilie la Los Angeles.

Notă: Sonia Teodoriu este reporter la Europa FM

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. parazitul asta bugetar care se da antreprenor desi e tot un bugetar mascat sa ne scuteasca! sa dea banii de la stat inapoi si apoi sa comenteze cat vrea el pe unde vrea, altfel e doar un nesimtit cu tupeu ca ceilalti bugetari!

    • P.S. in timp ce unii luau ajutor plafonat net, altii luau la brut…vreti sa stiti cine lua 4000 de lei de la stat pe luna in loc de maximum 2300 cat luau aia cu carte de munca cu taxe platite luna de luna? Va zic eu: artistii independenti cu plati aleatorii pe drepturi de autor din cand in cand :)) Si tot astia se plang?!

    • Daca-i atit de tare si viseaza bani multi , atunci directia hollywood !

    • România fără bugetari nici n-ar exista. Ea suferă de o restanţă de vreun miliard de euro investiţii în dotarea la standarde occidentale a bibliotecilor, muzeelor, caselor de cultură şi cinematografelor de artă, pentru a le face atractive, în condiţiile în care îmbogăţitul recent de pe la noi nu prea le are cu donaţiile ca americanul.

    • @Prepuțaniu,
      Ce n-ar exista fără bugetari??? P-ar exista parazitismul dus la extrem, n-ar exista atâtea găuri la buget….

  2. Dupa ordinul de ”curatare totala” dat de Iohannis lui Orban, dosarele de crime, coruptie si actele teroriste de distrugere au disparut definitiv din arhive cu tot cu probele pompierilor ce au eliberat avize ISU false sub conducerea generalului Iamndi.

  3. imi aminteste de tragedia lui Nicolae Bahan

  4. Ce atita tambalau .A refuzat si gata . Ceea ce crede el*(regizorul ), la nivel de intelegere personala , despre decizia guvernului referitoare la banii acordati sau nu , este alta treaba ce nu are lagatura cu premierea acordata de presedinte . Un refuz usor nesimtit , dar nu are decit sa refuze si premiile internationale daca i se acorda . Disputa pe bani nu are nici legatura cu distinctia acordata de tara . Nu este distinctia unui guvern sau a presedintelui ci o distinctie acordate de tara al carei cetatean esti . Pacat ca nu a putut face diferenta si nu a separat apele . O distinctie se da in baza unui merit si nu are legatura cu politica guvernamentala sau cea prezidentiala indiferent cit de multumit sau nemultumit esti . Ti se apreciaza opera nu caracterul . A proceda in aceasta maniera descalifica nu opera premiata si procedura ce tine de acordarea ei , ci descalifica refuzul ce nu ar trebui sa contina aprecieri juridice sau pareri personale . Refuzul nu trebuia sa contina decit un singura fraza refuz sa ….. ? .

    • Mie îmi place înțelegerea lui personală!

    • @mafalda:
      Ba e chiar distinctia Presedintelui data la ceas de seara dupa ce un jalnic ministru a anuntat-o prin telefon in viteza mare-mare !

      PS. Tare asta cu refuzul care nu trebuie sa contina pareri personale ! :))))

  5. Cam ipocrit omul. Dar ăsta e el. În perioada aceea unii, deși munceau, nu le ajungeau banii pt traiul de zi cu zi. Artiștii,actorii, dansatorii, circarii, cântăreții voiau bani de la stat deși în ultima lună unii dintre dânșii au fost pe opulență prin maldive. Nu vor fi niciodată bani de ajuns pt toată lumea dar asta nu trebuie să ne facă să fim ipocriți. Așa că mai bine lua distincția și mulțumea la rândul său celor care au apreciat efortul depus în aceste vremuri.

  6. Nu se poate argumenta refuzul într-o astfel de situație iar dansul,mai ales că este om de cultură , ar trebui să știe acest lucru.Presedintele României este ales de români și reprezintă pe români, prin urmare refuzul decorației este afront adus românilor.

    • Iar romanii au un drept special sa nu sufere vreun afront, sau cum?!

      Omul ar trebui sa aleaga convenienta in fata principiilor proprii (bune, rele, asta e alta discutie)?!

      Mai citeste o data ce ai scris, poate n-ai inteles … 💡

    • Catre @Mad. Nu ai argumente de a incerca sa-l amesteci pe Iohannis in treaba cu decoratia.
      Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu este responsabil cu propunerile. Se prea poate ca
      Bogdan Gheorghiu mai intai l-a intrebat pe Iohanis daca e de acord sa i se dea lui Nanau decoratia, si cum Iohannis a declarat ca accepta cum vrea Ministrul atunci Bogdan Gheorghiu l-a sunat pe Nanau.
      Nanau vorbeste despre: ,,dansii au fost foarte ,,prietenosi””. Care ,,Dansii” ?, ca Nanau a vorbit doar cu o singura persoana: tantalaul prostovan (ministru) Bogdan Gheorghiu !.

  7. Au existat romani ce l-au refuzat pe Ceausescu, daramite pe un gunoi.

    • Emile!
      Chiar dacă e pandemie lasă și tu neuronii sa mai socializeze!

    • gunoi esti tu, presedintele este ales de romani; daca esti in tagma celor platiti sa defaimeze presedintele tarii sa ti fie rusine. Daca era viorica erai platit sa o lauzi, imbecilule

  8. Eu propun ca marii cineaști să facă un film, o superproducție, în care joacă tot ei și în care să ne evoce lupta lor pentru banii de la stat, eventual și pentru niște pensii speciale cu epoleți. Să ne arate ce bine era înainte când primeau bani de la primării și securiștii de la cultură. Cum mergeau ei pe la festivaluri prin străinătățuri. Și ce trist e acum că nu mai sunt festivalurile și bănuții de odinioară… 😭😭😭

    Obligatoriu din scenografie nu trebuie să lipsească: blocuri comuniste gri, cer gri, oameni gri și ciorbă servită în blocuri comuniste. Evident cu multe plânsete și scâncete și ifose.

    Ia sigur Oscarul!

  9. Sa intelegem ca nici nemtii nu i-au dat bani de are asa de multa nevoie de astia din Romania. „Alexander Nanau (n. 18 mai 1979, București) este un regizor, producător și scenarist de film de etnie germană, născut în România. Documentarele sale și succesele de care se bucură, îl fac celebru. Are o casă de producție care îi poartă numele: Alexander Nanau Production. Din 1990, locuiește în Germania, dar se consideră ca aparține, deopotrivă, celor două țări.”

    • Nu contează cărei țări aparții, important e unde găsești fraieru’ să dea banii!

    • Catre @Marius. Vorbesti prostii. Alexander Nanau este de origine iudaica si nu germana.

  10. Cam încrezut băiatul asta. Probabil se crede mare regizor. Dacă era mare știa sa găsească niște sponsori care sa ii dea bani. Dar e mai ușor sa stai cu mana întinsă la stat decât sa cauți în alta parte. La Oscar o sa fie un mare fas acest film. Nu are nicio șansă. Îmi place de ăștia care sa dau mari ca ei sunt cineva prin străinatate dar când vin în tara se vede de fapt ca sunt niște ageamii care își dau tot felul de aere. Am văzut filmul slăbuț tare nu merita sa fie trimis la Oscar. Oricum rușine bai ageamiule.

    • Problema cu Oscarul e ca intai tre’ sa ajunga acolo. Deocamdata e doar propunerea Romaniei pentru Oscar cu documentarul acela. Din cate stiu eu, tre’ sa fie acceptata propunerea si abia apoi mai vedem cu Oscarul.

  11. Pare destul de clar că omul vrea bani nu apreciere.
    Dar dacă nu este apreciat pentru ce vrea bani.

  12. Ce-l tot suflati atata in krr, pe bune.
    Omul e un penibil care se baga in seama si atat ca i s-a acordat multa atentie.
    S-a suit pe cadavrele de la Colectiv sa-si faca reclama si acum se baga singur in seama.
    Chiar nu pricep cu ce a gresit presedintele ca a indraznit sa vrea sa-l decoreze.
    Iar guvernul a dat 100 de milioane de euro la cultura in pandemie, nu stiu ce vrea de fapt

  13. Un autor de documentare omagiale pe banii statului roman si pe cei ai bancherilor austrieci, pentru a promova un personaj cu “papagal” dar cu un trecut cat se poate de tulbure (filmul lui Nanau este in proportie de 80% cu si despre Vlad Voiculescu si atat, nu despre ranitii de la Colectiv), face parada de principii? Probabil ca in curand o sa il auzim si pe el intrand in politica romaneasca, alaturi de clientul Vlad Voiculescu si de un alt neamt infatuat dar gol pe dinauntru, Fritz de la Timisoara.

  14. De unde atata regizor de Oscar!? Mai intai sa-l ia, apoi discutam. Pana una-alta nu sunt sigur ca are si dreptate…

  15. Staaaati asa usor cu regizorul de Oscar, deocamdata filmul lui e pe lista lunga. Variety nu-l da nici macar printre favoritii la nominalizari.

  16. Nu am auzit de el pana acum, recunosc o fi vina mea, omul poate e vreun Scorsese in devenire si nu stiu eu. Pana una alta: Du-te ba milogule la alta masa. Avem atâtea probleme din cauza la nenorocita asta de pandemie, incat asta ne mai lipsea. Un pomanagiu care sa ne certe ca nu aruncam cu banii in el. Dacă era vreo valoare era plin de bani din vizionarile pe care le avea.

  17. Stai ca m am blocat la regizor de Oscar… Asta nici macar nu e nominalizat de academia americana de film, daramite sa fi castigat vreun Oscar… Filmul lui, nu el, e propunerea Romaniei… De unde pana unde regizor de Oscar? Una e film de Oscar, alta e regizor de Oscar. Sunt regizori fara Oscar, dar cu filme laureate.

  18. De unde le scoateți? De unde pana unde gunoiul asta „regizor de Oscar”. Un milog abonat la bani publici ca și „cantaretii/maneliștii” Delia, Chirila și toți tâmpiții.

  19. Regizor de Oscar?? Se dă Oscar pentru cerşit??

  20. Respect x 3 !
    Pentru film, pentru gestul asta de conștiința, și pentru armata de troli care se dau în spectacol de ciuda.

  21. Filmul „Colectiv” e un reportaj despre un birocrat neputincios (Vlad Voiculescu) si conferintele de presa al lui Tolontan. Nici vorba e Oscar!

    • E un film incomod. Toti vedem în el ce nu ne convine. Eu am văzut un sistem ticălos care omoară oameni. Tu ai văzut pe cineva care încerca sa-l schimbe.

      Iar un film bun poate fi despre nimic, la urma urmei. Beauty is in the eye of the beholder.
      Dar Colectiv ar trebui băgat vizionare obligatorie pentru studenții la științe politice, medicina, economie, drept, jurnalistica, comunicare și Academia de Politie.

  22. Ia puneţi bă osul la treabă să plătiţi oamenii de cultură!!! Sunteţi nesimţiţi?! Aşa arătaţi voi bă respect unui regizor de Oscar?!!? Aşa respectaţi voi bă pe artiştii ţării?! Aşa respectaţi voi bă pe Alexandru Arşinel?!

  23. „Pentru mii de oameni în acei trei ani statul va plăti șomaj”

    Tot conform legii, invocată de dl Alex Nanau, șomaj se plătește pentru maximum un an.

    …Dar, sunt curios, oare guvernul SUA câte milioane de dolari a alocat în anul 2020 pentru cineaștii de la Hollywood ?