G4Media.ro

EXCLUSIV Viceprimarul din Mariupol, orașul ajuns ruină în Ucraina. „Trăim ca șobolanii,…

Sursa Foto: Arhiva Personala / Sergiy Orlov

EXCLUSIV Viceprimarul din Mariupol, orașul ajuns ruină în Ucraina. „Trăim ca șobolanii, în beciuri, în beznă, nu avem mâncare, curent sau apă. Suntem în Evul Mediu, iar rușii nu ne lasă să ieșim”

Sergiy Orlov, viceprimar în orașul ucrainean Mariupol, distrus de bombardamente, vorbește pentru G4media.ro despre situația celor rămași în oraș. Dintr-o populație de peste 550.000 de oameni, la începutul războiului, în Mariupol au rămas, potrivit autorităților, undeva spre 175.000 de persoane. Oamenii care nu au apucat să plece, nici nu mai pot fiindcă „acele coridoare umanitare sunt o glumă”, potrivit lui Orlov. „Rușii trag în civili. Nu se poate ieși. Foarte greu pleci, dacă poți”, spune Orlov.

În prezent, viceprimarul spune că este refugiat într-un adăpost. Aparent, ar fi în siguranță. Dar până când?

  • „Nu știu ce va fi. Noi nu mai avem nimic aici. Mariupol nu mai există. Orașul nu mai există. Nu avem apă, electricitate, mâncare, medicamente. Mor oamenii de foame. Nu există nimic. Și e un asediu continuu. Armata noastră apără cât poate, dar sunt atacuri aeriene, misile, e foc continuu. Rusia a ocupat mare parte din loc. E un genocid aici. Mor copiii. Nu avem spital și acces la îngrijire. Din aproximativ 175.000 de locuitori rămași,aproximativ 8000 sunt miniori. E genocid aici. Nimeni nu crede.  Noi tot țipăm, dar nu ne aude nimeni”, adaugă viceprimarul din Mariupol.
Sursa Foto: Sergiy Orlov / Arhiva Personala
  •  „Casa familiei mele nu mai există. Casa mea nu mai există, fiindcă blocul a fost aruncat în aer. Vă trimit poză să vedeți unde am locuit. Nu e mai e nimic. Sunt ruine. Sunt oameni printre ruine. Sunt morți pe străzi. Singura solutie ar fi aceste coridoare umanitare, dar care să funcționeze, nu ca până acum. Nici nu avem un număr exact de morți printre civili, dar estimăm că sunt peste 2400. Civili. Oameni simpli ca mine sau ca tine. Și copii, vă dați seama?
Sursa Foto: Arhiva Personală

Orlov și-a pierdut și unul dintre frați de la începutul războiului și mulți prieteni și colegi. „E dureros, toată lumea pierde pe cineva. Dar nu plecăm de aici, decât învingători. Și nu vom pleca. Fiindcă vom reconstrui Mariupolul. Cu ajutorul Europei vom reconstrui tot. Sunt convins că vom învinge. Vom învinge fiindcă niște criminali care ucid civili nu pot câștiga un război. Sunt convins că Ucraina va ieși învingătoare”, a mai spus Orlov.

Mariupol este al doilea cel mai mare oraș din regiunea Donețk, având 565.000 de locuitori  și istoria sa a început acum peste 240 de ani, la 1779, pe locul unei foste tabere a cazacilor. Orașul s-a numit Marianοpol (de la sf Maria), iar în 1780 autoritățile țariste au relocat grecii din Crimeea în această zonă.

Grecii au transformat orașul într-un centru comercial prosper, atrăgând mari state europene să-și deschidă consulate (Franța, Austro-Ungaria și Suedia). În 1882 orașul a devenit tot mai important, deoarece a fost legat cu o cale ferată de Donețk și portul Mariupol devenea esențial pentru exportul grânelor din Donbas și din zona Ekaterinburg.

Mariupol a devenit esențial, iar oțelăriile sale procesau minereurile extrase din nordul oblastului Donețk, regiunea industrială Donbas. Mariupol este cunoscut și pentru uriașul combinat siderurgic Azovstal .

În mai 2014 separatiștii pro-ruși au preluat controlul asupra orașului, dar o lună mai târziu forțele guvernamentale ucrainene l-au recuperat și l-au declarat capitală provizorie a regiunii Donețk ale cărei principale două orașe, Donețk și   Luhansk, erau (și se află și după 8 ani) în mâinile separatiștilor pro-ruși.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Dle viceprimar castigati, e un sacrificiu necesar, Zele stie mai bine.

  2. Inseamna ca Mariopol nu va putea faca parte din Ucraina, ca il iau rusii impreuna cu regiunea Donetk?

    • Mai noua ne e frica ca Ucrainia sa nu alipesca Rusia de ei, aia comedie ar fi. 😉

  3. La fel e in Bucuresti!

    • Mulțumim din inimă Partidului care timp de 32 de ani ne-a ridicat pe cele mai înalte culmi de progres și civilizație !

  4. E bine ca e optimist, primarul insa a dat bir cu fugitii demult. Oamenii fug pe unde apuca, chiar si in republicile separatiste sau Rusia, numai sa ramana in viata si sperand sa iasa de acolo. Multi sunt dati disparuti, 120mii pers. isi cauta rudele intr-un grup pe facebook. Situatia e mai mult decat dramatica, cecenii/rusii au ajuns ieri in centru orasului la teatrul dramatic de unde s-au si filmat. Vedeti si povestea unei familii care a reusit sa fuga: https://www.youtube.com/watch?v=BFWIjyBxLTk&t=528s

    • E bine ca visezi frumos, tine-o tot asa. 😉

  5. „Și nu vom pleca. Fiindcă vom reconstrui Mariupolul. Cu ajutorul Europei vom reconstrui tot.”
    Da. Nu cu ajutorul rusilor, nu cu ajutorul lui Putin, nu cu AUR, Simion sau Sosoaca. Civilizatia e in UE, evul mediu e in Rusia si tarile aliate ei. Libertatea e in UE, dinspre est vine doar saracie, foamete si dupa cum vedem razboi.

  6. Rusi sau ucraineni nicio diferență ne-au furat teritorii, insula seriilor o multitudine de procese pentru perimetru marin cu gaz, cu dunărea la fel acuma vin peste romini sai întreținea nesimtitule actor pervers zelinschi a interzis învățămîntul în limba română președintele sasalau cu guvernul lui de incopetenti sa recuperez teritorile luate cu japca de.ucrainieni sa nu se mai cumpere.avioane și armament fier vechi la pușcărie cu ticăloși care fac jocul mizerabil al octogenarului bideu american, mitrliorului putin și al catelului actor callimachi care a făcut din ucraina cimitir și poligon un incompetent nu erou cum il numește bleu american să tragem apa scăpăm de gunoaie de sasalau care se crede mare războinic vrea 2,5% pentru armata .