G4Media.ro

EXCLUSIV Proiect controversat în Ilfov: 1,4 milioane de euro pentru terenurile din…

Foto: Cosmin Olăroiu / Facebook

EXCLUSIV Proiect controversat în Ilfov: 1,4 milioane de euro pentru terenurile din Ciorogârla ale lui Cosmin Olăroiu. Consiliul Județean vrea să construiască o stație de reciclare a deșeurilor, localnicii se opun

Consiliul Județean Ilfov, condus de liberalul Hubert Thuma, vrea să cumpere de la antrenorul de fotbal Cosmin Olăroiu și soția acestuia două terenuri agricole de 87.000 mp pentru construirea unui sistem de reciclare a gunoiului. Potrivit unui proiect care se află în dezbatere publică pe site-ul oficial al Consiliului Județean Ilfov, instituția vrea să cumpere de la familia Olăroiu două terenuri pe care le-a evaluat la 1.390.400 euro (16 euro/mp). Acestea sunt situate pe raza localității Ciorogârla, în apropierea Autostrăzii A1, pe sensul București-Pitești, cu acces de la nodul rutier situat la km 22-23.

La data evaluării, cele două terenuri erau considerate „proprietate imobiliară cu destinație agricolă”.

Pe ele, Consiliul Județean vrea să construiască o stație de reciclare a deșeurilor. Mai exact, proiectul se numește „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Ilfov”. Ar urma sa fie făcut cu fonduri europene structurale și de investiții prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) și este pregătit cu sprijinul Jaspers – entitatea Comisiei Europene care are atribuții în evaluarea si pregatirea proiectelor de infrastructură. Consiliul Județean arată că instalațiile de reciclare a gunoiului vor fi construite conform prevederilor, iar UE va verifica respectarea parametrilor și a condițiilor de funcționare a acestora.

Potrivit proiectul de hotărâre, viitoarea stație de sortare va fi amplasată în apropiere de depozitul Emag din Ciorogârla, din apropierea Autostrăzii A1 București – Pitești.

Cu toate acestea, localnicii din Ciorogârla, împreună cu primarul, sunt împotriva proiectului. Ei se tem de posibila poluare a comunei.

„Acest lucru va avea un impact major asupra locuitorilor și mediului inconjurator. Conform raportului de evaluare, distanța față de zona rezidențială este de 300 metri iar în proximitate este râul Ciorogârla. Pânza freatică din zona este aproape de suprafață. În cazul deversarilor necontrolate/accidentale de produse reziduale acesta va duce la un dezastru ecologic în zona. Rețeaua de apă și canalizare nu este dezvoltată, iar majoritatea locuințelor au puț propriu pentru alimentarea cu apă. Conform declarațiilor autorităților locale din Ciorogârla, acest proiect se face fara stirea dumnealor si nu a avut loc o dezbatere publică  pentru a vedea impactul pe care îl va avea asupra locuitorilor și mediului. Pe hârtie sună bine „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor”, dar știm cu toții istoricul si problemele create de Groapa de Gunoi din Chiajna gestionata de Iridex, precum si depozitarea gunoaielor construcții din Popești Leordeni. Tot denumirea de „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor”, ne-a semnalat una dintre cititoarele G4Media.ro care locuiește în localitatea Ciorogârla.

Foto: Cosmin Olăroiu / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Terenul e in albia minora a raului Ciorogarla, terenul e sub nivelul aurostrazii cu vreo 6 m,…mai mult, e la limita cu jud Giurgiu, in amonte nu exista diguri de protectie, la o inundatie, cum a fost in 1978, ai afectat tot vestul jud Ilfov, ajunge poluarea pana la Bragadiru…..SMID-uri e nevoie in jurul Bucurestiului, cu statii de sortare conforme, dar nu in lunca raurilor….eu zic ca e prostie in amplasament, pretul in zona aia e pe acolo,…..15-18 euro/mp….ciudat e altceva, exista un teren al statului la vreo 2 km de amplasament, e o unitate militara dezafectata, acces facil din centura, zona neinundabila, mai aproape de Bucuresti, nu ai nevoie de intrare pe autostrada…..dar comunicarea intre autoritati e zero….si fraierul de presedinte al CJ il sprijina pe Catzu….nu putea ala sa dea un HG?…..ramaneau bani pentru altceva

  2. G4, titlul e tare, ce dracu exclusivitate? …toate informatiile au fost facute publice de CJ Ilfov….nu mai vorbesc de informatiile despre proiect comunicate de AM POIM, …a aparut Olaroiu si gata stirea?…CJ a incercat si alte amplasamente, dar nu se incadrau in buget….apropo, anul trecut a fost un HG pt exproprieri pentru A0, trece pe acolo…statul a platit tot cam asa….dnul ziarist, cand scrii, intraba si un specialist, te invata unde sa te documentezi

  3. Aceasta stație nu afectează doar locuitorii din Ciorogarla, Ilfov ci și locuitorii din Joita, Bacu, județul Giurgiu. Raul Ciorogarla desparte cele 2 judete iar casele sunt foarte aproape de acest proiect. Stația de tratare Arcuda care alimentează o parte a locuitorilor din București este în imediata apropiere la 1 km! Majoritatea locuitorilor sunt împotriva acestui proiect și cu toate acestea totul se tine ascuns și se înaintează în implementarea proiectului…

  4. Haha! Teren agricol evaluat la pret intravilan, in conditiile in care comuna de care apartine nici nu e de acord cu proiectul, daramite sa-l transforme din agrigol in intravilan. Dar las ca merge, isi ia PeNaListu comision de 20% si se face groapa de gunoi pana la urma, nu mai conteaza ce cred sarakii.

    Viteza cu care PNL trage tara spre inca o victorie a PSD cu 50% este incredibila.

  5. Totul se face pe ascuns,oamenii habar n-au ce li se pregătește,se trezesc cu o groapă de gunoi langa casa și li se spune sec că s-a discutat pe site-ul nu știu care și că asta este,s-a decis… Ca fapt divers toți cei implicați în acest „tun” sunt excrementele moi și galbene,cu asta sper că am spus tot!
    Dar noi cetățenii care inca mai avem un neuron vom cere în instanță să se stabilească cum a obținut „dl” Olaroiu proprietățile,cum au fost alese tocmai cele ale dânsului,cat de transparente au fost autoritățile,etc… Murim cu ei de gât mai bine decât în gunoaie! Sa vedem cum la ora actuală se negociază prețul de cumpărare pentru o groapă de gunoi când oamenii din zona habar n-au de un asemenea proiect,fara acordul părților,fara studiu de mediu,așa cu japca! Într-adevăr,cum spunea cineva mai sus,,panza freatică in zona este la 3-4 m,este lunca râului Dâmbovița și pârâul Ciorogârla care este un afluent. În zona este perimetrul ecologic Arcuda iar acest proiect ar risca poluarea Dâmboviței și implicit a Bucureștiului,nu mai spun de localitățile din jur. E ușor să spui pompos cuvinte ca „ecologizare” , „norme europene” ,”standarde de calitate” ,practic toate sunt ecologice dar pute de te trăzneste și zonele sunt poluate. Deci pe ne le să-și ducă gunoaiele acasă la Brăteni! La noi NU!!!