G4Media.ro

EXCLUSIV O companie a Primăriei Capitalei a tencuit în mandatul Gabrielei Firea…

Sursa Foto: G4Media.ro/ Dragoș Porojnicu

EXCLUSIV O companie a Primăriei Capitalei a tencuit în mandatul Gabrielei Firea fațada unui bloc cu 1,3 milioane de euro și a somat proprietarii să achite un milion de euro în 15 zile. Oamenii susțin că nu au semnat niciun contract

Cei 51 de proprietari ai unui bloc de pe Calea Victoriei (nr. 48-50) au avut zilele acestea un şoc. Au primit de la Primăria Capitalei notificări prin care au fost somați ca în termen de 15 zile, să plătească un milion de euro (5.019,006 lei) din totalul de peste 1,3 milioane de euro (6.698.260 lei), atât cât a costat tencuirea fațadei stradale a imobilului în care locuiesc. În caz contrar, acestora li se aduce la cunoștință că vor plăti penalități și că vor fi dați în judecată. Din notificările primite au mai aflat că diferența de la un milion la 1,3 milioane de euro este suportată de primărie întrucât aceasta deține 29.5% din cota de proprietate.

Lucrările au fost făcute de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor (AMCCRS) cu Risc Seismic prin Compania Municipală Consolidări SA.

Proprietarii sunt revoltați deoarece, spun aceștia, în 2019 când au început lucrările, pe vremea Primarului General Gabriela Firea, reprezentanții primăriei nu i-au întrebat nimic, nu au semnat niciun act prin care să-și dea acordul pentru lucrările care aveau să fie demarate şi niciun vreun angajament că vor plăti vreun ban când acestea vor fi terminate. Mai mult decât atât, susțin locatarii, reprezentanții Primăriei Generale le-ar fi spus că totul va fi suportat de municipalitate.

În notificările pe care le-au primit de curând, notificări consultate și de G4Media.ro, scrie negru pe alb că „au fost executate lucrările necesare de punere siguranță în întregului imobil, monument istoric” și nu doar a fațadei stradale așa cum s-a întâmplat în realitate. Așa cum se poate vedea, restul clădirii a rămas la fel de degradată. Se desprind bucăți din tecuială, elementele din metal nu au fost schimbate și sunt la fel de ruginite.

Cu alte cuvinte, imobilul a fost „refăcut” doar la fațadă și de fațadă. Inclusiv tabla de pe acoperiș a fost schimbată doar în față, înspre Calea Victoriei. În spatele blocului, departe de ochii lumii, poate fi observat vechiul acoperiș ruginit, dar și tencuiala asupra căreia nu s-a intervenit. Este galbenă și scorojită.

„Nu a venit nimeni cu niciun tabel, cu nicio semnătură, cu nimic. Nu a luat niciun acord de la noi, nu a luat nimic. Nu ne-a întrebat nimeni dacă vom fi de acord să plătim sau nu, absolut nimeni nu ne-a contactat în sensul ăsta. Ne-am pomenit cu somația asta, că ne obligă să plătim niște bani. Ei doar au îndepărtat o parte din tencuiala fațadei, nici măcar nu au decopertat-o pe toată și au dat cu vopsea. Și din trei burlane au schimbat numai două. Pe unul l-a lăsat. Și dacă tencuiau de trei patru ori, și dacă dădeau cu vopsea de zece ori, tot nu se ajungea la suma asta. Gândiți-vă că primăria cere acum fiecărui proprietar să plătească câte 20.000 de euro.” a declarat pentru G4Media.ro, Virgil Gutescu, unul dintre proprietari.

Acelaşi lucru ni l-au spus şi alţi locatari printre care şi preşedintele asociaţiei de proprietari.

„Nu există nicio convenţie de plată. Nu s-a făcut un antecalcul cu cât costă. Tot ce am semnat în calitate de preşedinte al asociaţiei de proprietari este un proces verbal de constatare scris de mână, semnat pe 30.09.2021, privind materialele consumate.”, a declarat peședintele asociației de proprietari pentru G4Media.ro.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, AMCCRS, compania municipală care a făcut lucrările confirmă în mod indirect cele afirmate de proprietari. Aceasta a evitat să răspundă la întrebarea dacă există vreun angajament de plată între ea și proprietari. Menționează însă că le-a cerut proprietarilor să plătească lucrările în urma unei decizii a Curții de Conturi.

Sursa Foto: G4Media.ro

„Proprietarii au fost somați de AMCCRS să plătească pentru consolidarea fațadei ca urmare a Deciziei nr 63/2019 a Curții de Conturi a României – Camera de Conturi București rezultate în urma acțiunii de audit financiar efectuată la AMCCRS.”, scrie în răspuns.

Un alt lucru care ne-a atras atenția și ridică semne de întrebare se referă la natura lucrărilor efectuate. Dacă în notificările primite de proprietari scrie că sunt somați să plătească pentru „lucrările de punere în siguranță a întregului imobil”, în răspunsul primit de G4Media.ro se spune că „s-au efectuat lucrări de punere în siguranță a elementelor de fațadă”.

Potrivit răspunsului primit de G4Media.ro, în urma auditului Curții de Conturi la AMCCRS, compania muncipală trebuie să recupereze nu mai puțin de 13.022.114 lei (2,6 milioane de euro) de la proprietarii a 14 imobile reconsolidate. Proprietarii imobilului de pe Calea Victoriei 48-50 trebuie să plătească cel mai mult. Restul sumelor fiind mult mai mici, ajungând chiar și până la 63.655 lei (12.700 euro) în cazul unui imobil de pe Strada Sfânta Vineri nr. 7.

Sursa Foto: G4Media.ro/ Dragoș Porojnicu

Imobilul cunoscut de pe Calea Victoriei 48-50 a fost construit în 1913, este monument istoric și găzduiește pasajul Victoria care face legătura între str. Academiei și Calea Victoriei. Clădirea a fost făcută după planurile arhitectului Paul Smărăndescu în stil academic francez cu elemente stilistice Art Nouveau.

Notă: Dragoș Porojnicu este și reporter la Știrile TVR

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

58 comentarii

  1. Cât o fi fost parandărătul încasat de madame Găletușă ?

    • Cladirea are grad de risc seismic 2 deci bulina portocalie!
      unele apartamente au podele din LEMN. cladirea e praf dar afara e vopsit gardul si pare noua

    • Politicienii Lumii – Șefii Marilor Puteri – nu semnează și ei „în numele” atâtor miliarde?

      Dar Puterea nu e numai la ăia – ci stă și în pixurile primăriilor! Ce are?!
      Că doar, nu costă bani, să semnezi și să plătească alții..

      Câte guverne diplomați n-am avut în 32 de ani care tot „au semnat” pe rupte după care au dat bir cu fugiții sau au ajuns la ‘Bibliotecă’ ?..

      E bine să fii Politician, să deții o funcție publică… Se trăiește bine.

    • Aceasta e Romanica! Locuita de cei care au ramas sa o populeze. ( Exceptie batranii si copiii). Va meritati soarta oi proaste ce sunteti!!!!! Asa va trebuie! Tot voi persoanele care se cred patri-oti, care in-jura pe cei care pur si simplu nu ar lupta in cazul unui razboi sa apere Romania, pentru ca…..nu este nimic de aparat! Ce sa aparam cand avem aici o stare. Niste gusati, hoti, bosorogi parlamentari? Reveniti-va!!!!!

    • Aceasta e Romanica! Locuita de cei care au ramas sa o populeze. ( Exceptie batranii si copiii). Va meritati soarta oi proaste ce sunteti!!!!! Asa va trebuie! Tot voi persoanele care se cred patri-oti, care in-jura pe cei care pur si simplu nu ar lupta in cazul unui razboi sa apere Romania, pentru ca…..nu este nimic de aparat! Ce sa aparam cand avem aici o stare. Niste gusati, hoti, bosorogi parlamentari? Reveniti-va!!!!! Iar nu se posteaza? Gunoaielor.

    • Clar, cenzureii de g4 sunt la butoane? Ce gusati sustineti? Presa libera…. Gunoaielor

    • Minim 50%. Ai uitat de veceul amplasat la Spitalul Gomoiu ? Acolo e mercurialul.

  2. I-au dat vopsea ca lumea sa-i scoată bulina roșie?

    • Înțeleg ca s doua mahalagioaica a tarii (prima e sosoaca, sic sic ) a tras tun. Apropo ce mai face ministerul fantoma a Sirmei în cur ??? Da numit al familiei !!! Spala bani în continuare ??

  3. Pai cum naiba e posibil sa somezi pe cineva cu care nu ai nicio relatie contractuala?
    @g4media: Investigam si noi ceva?

    • E PSD, nu țin ei cont de legi. Ei au justiția și fac ce vor.

    • @Sile,

      Fara contract au lucrat pro bono, bravo lor:)

    • Simplu, chiar foarte simplu, desi excede aceasta sfera.
      E vorba despre o accesiune aici as spune. Depinde daca Primaria a fost sau nu de buna-credinta si daca proprietarii s-au opus sau nu. De asemenea, (nu am cititi tot articolul) trebuie vazut daca sunt lucrari necesare, utile sau voluptorii si in functie de asta se poate stabili suma finala de plata.

    • Uite că se poate.
      Există o hotărâre CGMB (nr. 683 /18.12.2019, menționată și în procesul verbal – poza din articol), care spune că se alocă bani de la bugetul Primăriei care se recuperează integral dacă proprietarii nu continuă lucrările de intervenție.
      Mai mult ca sigur că asta s-a întâmplat și a fost constatat de Curtea de Conturi.
      Probabil că proprietarii nu au cunoscut HCGMB 683,altfel nu ar fi pornit la drum (AMCCRS precizează existența acordului asociației), dar asta nu are importanță.
      Pentru că așa e făcută legea și necunoașterea ei nu te absolvă de răspundere.
      Dacă este publicată.
      Problema este că Hotărârile Consiliului General al Municipiului București se publică doar în format electronic pe o pagină de internet greu de găsit dacă nu ai lucrat cu ea.

      http://acteinterne.pmb.ro/legis/acteinterne/acte_int/index.html

      Mai mult, linkul de mai sus se regăsește doar pe pagina veche a Primăriei (încă funcționează, nu se știe însă cât timp).
      Pe pagina nouă, schimbată de curând, nu-l veți găsi.
      Apropo de digitalizare și de transparență

    • @Emilian, link-ul se gaseste si pe site-ul nou al primariei: prima pagina -> Monitorul oficial al Municipiului Bucuresti -> Acte normative emise de Primarul General sau Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

  4. Bucureștenii știau în ce se bagă când au votat-o pe Firea. Își merită soarta cu toții. Asta e PSD, asta face PSD, iar voi îi veți vota din nou, fiindcă vreți vouchere de vacanță și minciuni. La așa popor, așa conducere.

  5. Mama cat gunoi incepe sa iasa la suprafata de la dna Firea !!! …. asa o sa fie si peste 4-5 ani de la actualul mega parat de primar…. numai tunuri, bombe si alte smecherii financiare in detrimentul prostimii bineinteles. Societatea noastra nu se mai poate vindeca vreodata…. fugiti cat puteti din tara asta. Coruptia Ucide cu adevarat !

    • Uite și sluga PSD, unde se ascundea. Nicușor Dan e primul primar cinstit al Bucureștiului, asta e ce îi deranjează pe PSDiști.

    • Madam Firea trebuie sa fie ascunsa, daca nu la Jilava, macar sa nu mai iasa din Voluntari, i.e. domiciliu obligatoriu, ca pentru ciumati!

      Daca nu pot recupera banii de la locatari (nici nu au cum, neexistand contract), sa-i recupereze de la cei care au decis executia lucrarilor. Daca nu ii scarmana Curtea de Conturi, nici dracu nu se firtisea de niste milioane de euro. Ca platim noi, prostii de bucuresteni.
      Unde sa mai fugi din tara, ca e plin de ucraineni peste tot. Si aia au motive mai serioase, fug de razboi, de moarte, nu ca noi, care trebuie sa fugim de ticalosii pe care ii alegem sa ne conduca. In loc sa fuga ei de justitia romana, aia care ii mangaie pe cap!

  6. Sa aduca Pandele recuperatorii din Voluntari. Ce contract? Lasa contractul…. platiti daca ati votat Firea.

  7. Procurorii sa o intrebe pe madam Firea unde s-au dus banii si sa o puna sa plateasca, inclusiv cu libertatea. Ca tot se lauda ea ca a consolidat cladiri in Bucuresti. Acum sa o cerceteze.

  8. In cazul asta proprietare ar trebui sa spuna „multumim din inima partidului” si sa nu plateasca nimic. Iar DNA s-o cheme pe Firea la audieri si sa recupereze prejudiciul de la dansa.

    • Pai cred ca asta se si intampla: Curtea de Conturi a sesizat niste nereguli, iar functionari de prin primarie, cand s-au trezit buni de plata, incearca sa arunce pisica in curtea proprietarilor.

  9. tare sau ce? :)))))

  10. Bine Fireooooo.
    Data viitoare ia-le banii inainte, cum ai invatat.

  11. le da niste vouchere si e totul ok.

  12. Proști, proști da’ mulți……PSD-iști !

  13. Nu cumva e una din cladirile vanturate pe la televiziunile aservite,inainte dr alegerile locale,cand Firea se lauda cu fatadele renovate din centrul Bucurestiului???

  14. Era mai ieftin daca demolau cladirea si faceau una la fel in loc.

  15. DNA, mai existi?Se pare ca nu.Madam firea-pandele ordonatir principal de credite, dupa ce a falimentat capitala, contribuabili cuminti in continuare, profitorii la butoane.Bucurestenii îl injura pe Nicusor Dan, firea jubileaza!

  16. cu banii aia iti iei castel in Franta sau Cehia.

  17. Sarma a lovit din nou. Aveti ce votati.

  18. Am pus si eu un ban deoparte pentru zile negre. Ce va atacati ?
    Blocul reparat arata ca nou desi nu e; vopseaua e aleasa de mine. Consolidarea s-a facut cu ipsos de calitate. Si Curtea de conturi nu vrea bani de la noi ci de la voi !

  19. Raportul Curții de Conturi obliga compania sa recupereze banii. Somatiile sunt premergătoare. Va urma un proces în instanta împotriva proprietarilor.
    Neexistând contracte încheiate între proprietari și AMCCRS, aceast nu are șanse de câștig în instanta. Cu toate acestea, la momentul la care vor fi citați de Tribunal, ar fi bine sa depună apărări.

  20. Simplu PSD .
    Prostim Sărăcim Distrugem .
    Tot PSD 1000 de Euro o bancă Stradală cred că nu ați uitat .
    Tot PSD vroiau prin Lege să fure 199 999 de lei fara să facă pușcărie ,cred că nu ați uitat .

    • Domnu’ Ioan. 1000 de euro pentru o bancuta nici nu e asa de mult. Sa vezi cat au costat alea smart, cu USBeu…

  21. Votați PSD,hehehehe 😂🤣🤣

  22. Ce ecotichete de biciclete ne-a dat, ce turnee la manastari am avut, ce catedrala a facut!
    Cum sa nu o votam?!
    De abia asteptam sa se intoarca la primarie, sa scapam de ciufulitul ala, ca ne murdarim de gainat in parcuri!

  23. Bună treabă,făcută cu cap.faci fum,că focul se aprinde.la lucrările de reabilitare au fost folosiți bani europeni.să vedem episodul 2

  24. Cu un milion euro construia toata cladirea din nou. Dar pesedeaua doar a dat o spoiala de 1milion €.

  25. Doamna Firea n-are nimic de spus?

  26. Pai sunt sigur ca au fost somați și înainte… Dar ca nu le a pasat… Ei stau in centrul capitalei dar își permit doar o garsoniera în periferie. Nu e normal. În toate
    țările și orașele Civilizate fațadele trebuie reabilitate impozitele sunt de câteva ori mai mari decât în rest.

    In București asta nu se întâmplă, iar când vine primăria sa ți renoveze sa nu crezi ca va alerga după meseriași sau oferte. Adică oricât o displac eu pe Duamna și PSD, ălora le a făcut un bine, sigur informat, însă când a venit factura, aoleu. Pai nu am auzit sa fi plâns pana acum când au început lucrările

    • Salut, eu stau in blocul cu princina, nu ne-a anuntat nimeni pana acum, pur si simplu zilele astea am primit somatia de plata, in 15 zile, a sumei de aproximativ 1 mil euro, la 2 ani de la încheierea lucrarilor. Fara sa primim vreun deviz inainte de inceperea lucrarilor sau vreo estimare a costurilor, nici macar nu s-a pus problema macar sa fi stiut dinainte, pur si simplu, primaria a demarat lucrarile de restaurare a fatadei, fara sa intrebe pe cineva din bloc, ce sa mai zicem de contract semnat, ni s-a spus ca toate costurile vor fi suportate de primarie, cladirea fiind monument istoric.

      Referitor la afirmatia ca stam in centru, desi ne permitem sa locuim intr-o garsoniera la periferie, situatia este complicata, sunt destule apartamente detinute de oameni in varsta, care locuiesc acolo de zeci de ani, nu se pune problema ca ei sa poata sustine financiar asemenea lucrari sau sa vrea sa se mute din cauza asta. Sau sa zicem prin absurd, ca ar vrea sa se mute, cine plateste un apartament intr-un bloc nerenovat, cu multe probleme, si foarte vechi?? Problema e valabila pentru multe blocuri din centru.
      Eu personal, pentru ca am crescut aici si iubesc blocul asta, as fi de acord sa platesc si as face un efort, dar problema este următoarea, blocul ar fi trebuit consolidat ca lumea, nu doar vopsita fatada de pe bulevard, iar la un cutremur serios sa existe riscul real sa cada cu totul, cine ar face credit de 40 de mii de euro pentru aspectul uneia dintre partile exterioare a cladirii?? Daca se facea o consolidare ca lumea, ar fi meritat investitia, dar in termenii astia, cat ar fi costat?? 400 de mii de euro?? :))

      De ce esti tu asa sigur ca ne-au somat inainte, ca ne-a facut un bine sigur informat? Sau de unde stii care e modalitatea de finantare in statele civilizate? Iti zic eu ca in mod sigur nu se procedeaza asa, sa primesti dupa 2 ani somatie de plata in 15 zile, fara niciun contract sau macar informare in prealabil.

  27. Majoritatea fatadelor placate cu polistiren costa din pix de 10 de ori pretul pietei. Blocul meu are o singura scara si a anveloparea fatafei cu polistiren fara nimic altceva a costat 13 milioane lei noi prin nu stiu ce program european, conform pancartei din fata blocului. Anveloparea a fost facuta in 2017 de catre primaria sectorului 3. Daca am fi avut DNA s-ar fi luat toate contractele de reabilitari la verificat.

    • Anveloparea fatadei *

    • Cu siguranță nu costă atât. 13 milioane este, sigur, costul întregului program care cuprinde mult mai multe blocuri. Fac ei o grămadă de lucruri anormale dar nici noi nu suntem neapărat mai prejos dacă atât pricepem.

  28. Inainte sa inceapa lucrarile atrecut pe avolo un om cu un burlan la subraț care a zis ca schimba burlanele aproape gratis ? Ca s.au mai intamplat cazuri dastea 😁😆

    • Propagandiști anti PSD, lăsați demagogia. Nu PSD decide astfel de afaceri. Și dacă e lege, să plătească! Toți burtoșii au bunuri imobiliare in capitală și în alte părți, dar așteaptă de la stat sa se ocupe de ele. Mie la casă cine îmi face o fațadă, o izolație fara bani? Ăștia de la bloc s-au cam obișnuit cu pomeni din stânga și din dreapta.

  29. Inainte sa inceapa lucrarile atrecut pe acolo un om cu un burlan la subraț care a zis ca schimba burlanele aproape gratis ? Ca s.au mai intamplat cazuri dastea 😁😆

  30. Bună dimineața,
    Nu sunt bucureștean și nici votant al doamnei Firea, dar citind articolul nu poți deduce prea multe despre felul în care s-au desfășurat lucrările la acel bloc : când s-au terminat lucrările, dacă s-au terminat, dacă noul primar a mai finanțat lucrarea sau a tăiat finanțarea , dacă noul primar a verificat stadiul lucrărilor și a constatat nereguli oprind finanțarea? Spun asta pentru că lucrările s-au desfășurat pe parcursul a două mandate și fiecare primar are partea sa de responsabilitate. Poate cineva să spună cât au costat lucrările pe proprietarii altor blocuri reabilitate in mandatul lui Firea? Și reabilitate complet și corect. Așa am avea un termen de comparație căci nu ajută la nimic sa aruncam pisica in ograda vechiului primar la doi ani după ce nu mai este în funcție. Povestea cu „greaua moștenire”…. Întreb aici pe bucureșteni: ce părere aveți de Nicușor Dan,e descurcăreț,sunteți mulțumiți de activitatea lui, vă reprezintă sau e pălăria prea mare pentru el?

    • Unde dai si unde crapa!Vedeti ca trebuie sa mai fie fatade d-astea renovate,sau alea din clipul publicitar de la tv.,din timpul campaniei electorale,erau false,ca megaspitalul ultramodern,de la Sectorul 1 al lui Tudorache diamant.

  31. Dacă dărâmat blocul și construiau unul nou nu costa 1.3 milioane euro .Cum adică sa coste sa tencuiesti o fațada 1.3 milioane euro )))))))))))

    • Revino pe pământ și ia-ți medicamentele. Ai habar cat costa metrul patrat de fier pentru beton armat ? Dar metrul cub de pământ evacuat? Paraleli ca voi au adus Romania unde este, e plina tara de oameni care vorbesc da se afle în treabă. Iar de făcut treabă nu face nimeni.

    • Din păcate mp de fier și mc de pământ evacuat costa cât vor cei mai de sus din acest lanț vicios de afaceri…. Unii pot încarcă manual 5 mc de moloz/zi pe salar de 3000 lei net/luna,ca să câștige cei „de sus” milioanele, că „atâta costă”…. Bă, sunt sătul de atâția „cunoscători” de prețuri „reale” (în branșa lor doar)…. La sapă cu voi, la prețul real!

  32. Sau cum sa iei banii cu japca de la oameni avand politicul in spate

  33. Inspectiratul General in Construcii,ar fi trebuit de mult sa aiba o pozitie corecta fata de anveloparea cadirilor cu polistiren expandat care si cel care se zice ca este ignifug, mai mult de 5 minute nu rezista la foc.
    Am urmarit o anvelopare a unui bloc de locuinte in construcie, pereti exteriori din BCA, peste care direct s-a aplicat izolatie din polistiren expandat.
    La fel la un bloc cu pereti exteriori din caramida, s-a aplicat acelasi tip de izolatie de 10cm
    La blocurile existente unde se izoleaza cu polistiren expandat ganditi-va cum se mascheaza fisurile din constructie si ce consecinte in caz de cutremur pot avea loc.
    Am ramas totusi surprins la un bloc particular de 4 nivele, izolatia exterioara a fost facuta din panouri de fibra minerala bazaltica, care este in totalitate ignifuga.
    De ce Inspectoratul in Constructii, nu interzice anveloparea cu polistiren a blocurilor, cladirilor
    si sa adopte izolarea lor cu materiale total ignifuge – fibre minerale bazaltice?
    Utimul incendiu vazut de mine la TV,se vedea clar cu polistirenul expandat la acea cladire de
    magazine, intretinea efectiv focul.
    Cum poti izola o cladire, un bloc, care are o arhitectura deosebita, sa zicem caramida aparenta,
    sau alta configuratie?
    Solicit ca Inspectoratul in Construcii sa Interzica anveloparea cladirilor,blocurilor cu polistiren expandat, care de fapt, in caz de incendiu intretine ARDEREA.
    Romanii sa stie ca acest produs de izolare polistirenul, arde in caz de incendiu si focul se poate propaga evinent si in apartamente, sau interiorul cladirilor.