G4Media.ro

Fost șef al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în prezent…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fost șef al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în prezent student la Teologie și director al unei subordonate din Primăria Generală a Capitalei: 8.000 de lei amendă penală pentru alcoolemie mai mare de 0,8 la volan

La sfârșitul anului trecut, fostul șef al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Victor Emanuel Picu, a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, acord prin care a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 8.000 de lei. El a fost acuzat că, pe 1 august 2020, ora 03.06, pe Calea Victoriei din București, a condus băut, alcoolemia depășind 0,8 la mie. Demis de premierul Ludovic Orban din cauza acestui incident, Picu a devenit, apoi, consilier general în Primăria Capitalei și a fost numit în funcția de director al uneia dintre societățile subordonate Consiliului General al Municipiului București.

Conform anchetatorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, unitate care a instrumentat dosarul penal datorită calității de avocat a inculpatului, inițiativa încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției a fost a lui Victor Picu.

Limitele pedepsei au fost stabilite, se menționează în document, ”Având în vedere atitudinea procesuală cooperantă și de regret a faptei sale, ținând contul de faptul că inculpatul s-a prezentat la toate chemările organului judiciar, față de circumstanțele sale personale – nu este cunoscut cu antecedente penale, fiind la primul conflict cu legea penală, este bine integrat în societate și la locul de muncă, a conștientizat consecințele faptei sale, ținând cont și de perioada scursă de la comiterea infracțiunii, precum și faptul că inculpatul a condus autoturismul pe o distanță scurtă și în condiții de trafic redus (…)”.

Sursa Foto: Facebook / Victor Picu

Acordul, trimis în decembrie la Judecătoria Sectorului 1, nu prevede și interzicerea ocupării unei funcții publice pentru Picu. În urmă cu patru zile, instanța a rămas în pronunțare, probabila admitere a acordului, de către magistrat, urmând a fi anunțată pe 19 ianuarie 2023. Primarul general Nicușor Dan nu a răspuns unei întrebări adresate de reporterul G4Media.ro referitoare la faptul dacă îl va menține în funcție Picu după ce decizia instanței va rămâne definitivă.

La scurt timp după ce presa a dezvăluit incidentul din august 2020, premierul din acea vreme, Ludovic Orban, l-a demis pe Picu din funcția de director al ANOFM. Ulterior, acesta a candidat și a fost ales consilier general în Primăria Capitalei din partea PNL, formațiune în cadrul căreia, în trecut, condusese filiala Sector 1.

La începutul lui 2021, Picu a fost numit director general al Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente For Public (fostă Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic), instituție subordonată Consiliului General al Municipiului București. Cea mai recentă declarație de avere indică faptul că, în această calitate, Picu are un venit de circa 10.000 de lei lunar net.

Contactat de G4Media.ro, Picu a declarat că, după numirea la șefia Direcției de Arhitectură, a demisionat din funcția de consilier general și a ieșit din politică. Referitor la condamnare, el a afirmat că ”Am mutat mașina 50 de metri dintr-un loc în altul. A fost o greșeală pe care mi-am asumat-o și am suportat consecințele. Oricum, nici în funcția pe care o ocup acum nu voi mai sta multă vreme”.

Tot în 2021, Picu a devenit student la Teologie Pastorală în cadrul Universității București, un tabel de pe site-ul facultății arătând că media de admitere i-a adus o bursă de merit. ”Am terminat un Seminar de Teologie, apoi am făcut Dreptul și am devenit avocat. În familia mea există o tradiție în acest sens și de aceea am decis să dau și la Teologie”, a spus Picu care, întrebat, în acest context, de pedeapsa penală, a răspuns: ”Eu sunt student, nu preot”.

Membru al Baroului București din anul 2007, Picu a lucrat mulți ani  în administrația publică locală și centrală. Pe lângă funcția de la ANOFM, a fost director general al Direcției Generale de Investiții și Dezvoltare din cadrul Primăriei Municipiului București, unde a coordonat direcțiile de Investiții, Cultură și Fonduri Europene și a deținut funcția de Secretar General Adjunct al Ministerului Transporturilor.

Într-o prezentare de pe unul dintre site-urile liberalilor, Picu preciza că a devenit membru al PNL Sector 1 din anul 2014, a coordonat două campanii pentru alegerile prezidențiale și europarlamentare, deținând funcțiile de Prim-Vicepresedinte PNL Sector 1, Vicepreședinte PNL București și, până în anul 2019, de Președinte PNL Sector 1. Înainte de retragerea din politică, era Prim-Vicepreședinte ales al PNL București.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. S-a împărtășit si avea prea multe pacate de spalat cu minunatul vin.