G4Media.ro

EXCLUSIV Marcel Ciolacu: Eu nu susțin amendamentul ca judecătorii să poată fi…

Sursa Foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

EXCLUSIV Marcel Ciolacu: Eu nu susțin amendamentul ca judecătorii să poată fi numiți în funcții de procuror-șef

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, pentru G4Media.ro, că nu susține amendamentul ca judecătorii să poată fi numiți în funcții de procuror-șef, votat miercuri în comisia specială de parlamentarii PSD, PNL și UDMR.

PSD, PNL și UDMR au votat miercuri în Comisia Specială un amendament la legile justiției, care prevede că șefii parchetelor pot fi numiți dintre magistrații cu cel puțin 15 ani vechime. Astfel, se deschide posibilitatea ca nu doar procurori, ci și judecătorii să ajungă șefi la Parchete.

Amendamentul a fost depus de un deputat din partea minorităților naționale, Ibram Iusein, care nici măcar nu s-a prezentat pentru a-l susține, dar a fost rapid votat, fără dezbateri, de partidele din coaliție. Iusein trece însă drept un apropiat al lui Florin Iordache, fost ministru al justiției în epoca Dragnea.

Fost ministru al Justiției, Stelian Ion (USR), a declarat după vot că amendamentul reprezintă o modificare gravă în Legile justiției, care a fost făcută ”mișelește în ultima clipă”. În spatele amendamentului s-ar afla intenția președintelui Klaus Iohannis, care „are numele unui judecător candidat în plic”.

„O modificare gravă a fost făcută mișelește în ultima clipă în comisia specială pentru legile justiției și vizează numirea procurorilor de rang înalt. Următorul procuror general al României poate fi un judecător. Un parlamentar al minorităților, Ibraim Iusein, președintele comisiei pentru drepturile omului, a propus ca procurorul general al României să fie ales dintre magistrații cu vechime de 15 ani, fie procurori, fie judecători. Amendamentul a fost adoptat de coaliție. Deși a fost depus în termen, acest amendament nu a fost transmis pe mail membrilor comisiei, la fel ca celelalte amendamente și a fost discutat în ultimele minute de dezbatere din comisia specială”, a transmis Stelian Ion.

Context

Procurorul general Gabriela Scutea a emis, miercuri, un punct de vedere, pentru g4media, în care critică amendamentul votat de PSD, PNL și UDMR.

Redăm mai jos observațiile făcute de procurorul general:

  • Constituția în art.131 alin.2 prevede în mod expres că Ministerul Public își exercită atribuțiile prin procurori constituți în parchete, o astfel de modificare ridicând semne de întrebare cu privire la întregul proiect de lege în ceea ce privește conformitatea cu prevederile constituționale.
  • Lucrările Comisiei, specifice dezbaterii parlamentare, au fost într-o atmosferă de lucru pozitivă, în ansamblul lor. Dar discutarea acestor amendamente s-a amânat succesiv din ziua 1 până în ziua 3 a dezbaterilor (pe legea privind statutul judecătorilor și procurorilor), iar astăzi autorul amendamentelor nu s-a prezentat, solicitând Comisiei ca amendamentele să fie examinate în acest fel.
  • Votul s-a dat fără o prezentare a rațiunii amendamentului. Tocmai în cazul unei legi care privește justiția, imperativul elaborării de politici evidence-based a fost ignorat.
  • În privința fondului modificării aduse, deși din 2018 pentru judecători și procurori s-a consacrat principiul separării carierelor, acestuia nu i s-a mai dat relevanță de către parlamentari.
  • La nivelul acestei funcții, nu este importantă doar pregătirea teoretică solidă, pe care nu o negăm pentru colegii judecători. Procurorul general trebuie să facă parte din cultura instituțională a Ministerului Public, să fie în măsură să dea orientări coerente în raport de activitatea parchetului și să aibă acea experiență care să îi permită să depisteze și să îndrepte practici neconforme rolului și misiunii MP.
  • Întrucât proiectul a fost în dezbatere publică din 2020 și au fost organizate adunări generale pentru consultarea judecătorilor și procurorilor, în acest moment consider că este necesar ca adunările generale să își exprime punctul de vedere asupra acestor prevederi, de maximă importanță pentru Ministerul Public.
  • Să avem în vedere că Procurorul General reprezintă Ministerul Public, face parte din cultura instituțională a acestuia și este cel care coordonează și stabilește politici pentru întrega instituție.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. România nu e o țară adevărată, e o japcă PSDistă cu aspect de țară.

    • Se rup in trucaje banditii bolșevici, niciunul nu susține dar totuși iese la vot 😂😂😂

    • HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA

      II PUI PE ALTII SA PUNA BOMBA SI TU SPUI CA ESTI IMPOTRIVA.

      AVETI SCOALA VARANILOR. PUTINA DAR BUNA !

  2. Măgăria clasică, el nu susține dar colegii voteaza ce cred ei ca vor alegatorii din colegii.

  3. Doar judecătorii înfăptuiesc justiția.Terminati o dată această organizare de tip sovietic, cu același drepturi.

    • Da Andrei sa faca judecatorii cumparati anchetle, ca sa va ppata spala bine!

      Ati jefuit tot ce se putea jefui din Romania, mai PCRistilor!

  4. Cate clase are acest Ciolacu?

  5. Si la vot o sa zica ca partidul lui a votat din greseala. Am mai vazut faza asta

  6. Astia din PSD, PNL si UDMR sunt hoti batrani, cu experienta de 32 de ani! Ii prinzi cu mana in buzunarul tau si ei mint cu nerusinare: „Cine, eu? Nu-i adevarat, nu aveam mana in buzunarul tau! Cred ca e o greseala!”. 😀

  7. Adevărații ‘oligarhi’ de România au sărit la PNL, de-aia are voie ăsta să zică toate prostiile… parcă și văd că vrea în curând o alianță cu USR 🤡

  8. Cum îi zice la Andrei în rusă? Sergey.

  9. Nimeni nu sustine toti voteaza

  10. După cum aţi observat de la un timp încoace şi de când ne ştim iei când nu sunt de acord cu ceva cu ce nu sunteţi voi de acord de dă prost la imaginea lor de virgină politică nepătată(se ţin virgine lingând clanţe) votează invers decât nu sunt ei de acord(cu voi), motiv care duce tot timpul la erori de propagandă şi care îi obligă apoi plătind din buzunarul vostru să pună la bâţâit toată propaganda aia echidistantă să o modifice după aşteptările voastre iluzorii de daţi apoi în noi speranţe iluzorii uitând instant de cele care le-aţi avut înainte, cum urmează.

    Deci să recapitulăm (apar tot timpul noutăţi):
    ———————
    – (Au spus că nu sunt de acord cu „ei”)~ şi a ieşit că a fost eroare de comunicare propagandistă şi de fapt nu erau de acord cu „voi”.
    – (Au spus fără plagiatori)~ şi a ieşit că nu e unul să nu fi plagiat(suntem convinşi, îi dă de gol cultura lingvistică).
    – (Au spus fără stat paralel cu justiţie corectă şi fără furtişaguri)~ şi a ieşit că s-au adunat toţi la guvernare şi au făcut stat în stat care se ocupă numai de furtişaguri.
    – (Au spus fără pensii speciale)~ şi a ieşit că şi-au dat şi mai multe şi le-au şi mărit şi vor urma şi mai multe.
    – (Au spus dăm pensii şi salarii la prostime dacă avem)~ şi a ieşit mărim salariile politicienilor chiar dacă nu avem că sunt fraieri pe care să îi băgăm în datorii.
    – (Au spus nimeni nu o să rămână fără gaze şi curent la iarnă)~ şi a ieşit ca o să le rămână pe stoc că nimeni nu o să le mai vrea că nu şi le mai permit.
    – (Au spus fără inflaţie,taxe şi măriri de preţuri)~ şi a ieşit că e imposibil dacă ai economie pe împrumuturi(oare când se vor prinde electoratele astea, dar voi măi?).
    – (Au spus fără PeeeSeeeDeee)~ şi a ieşit numai cu PeeeSeeeDeee.
    – (Au spus fără Iohannis mâncătorul de copilu)~ şi a ieşit Iohannis tătucul tuturor PeeeSeeDeee-ilor.
    – (Au spus că doar ne plimbăm în jurul cotrocenului)~ şi a ieşit că a rămas Badea bătut de două ori (asta e bună, nu o uităm).
    – (Au spus fără sectorişti în presă)~ şi a ieşit că numai din ăia mai bântuie prin studiouri şi ne explică cum semnează protocoale partidele astea de la guvernare între ele.
    – (Au spus guvernăm pentru voi să nu vă moară copiii de foame)~ şi a ieşit să nu moară copiii politicienilor de foame.
    – (Au spus atâtea măi)~ şi a ieşit fix de ce le e frică la găurică.
    ———————
    Bine că avem noi memoria bună că voi ăştia cu memoria scurtă până la alegeri iarăşi uitaţi şi evident iarăşi îi veţi vota, de fiecare dată o faceţi.

    • In o emisiune de la B1 tv, dl Turcescu a numit parerile dlui Ciolacu , drept ,, ciolacisme”.
      Iar fl Cristoiu, a mentionat in un editorial, a dl Ciolacu este permanent in ,, confuzie politica „.
      Pt ca si noi observam ca de foarte multe ori, una spune, si alta fac parlamentarii dumnealui .
      Probabil ca de asta a lansat si ipoteza schimbarii dumnealui din functia de lider PSD .

  11. Asta Votează toate prostiile și după ne vinde noua gogoși,crede ca suntem prosti ca el.

  12. Foarte corect dna Gabriela Scutea, PG

  13. El nu sustine, insa PSD-ul condus de el a votat cu doua maini 🙂
    Ma gandesc ca intre timp a vazut reactiile publice si a inceput sa dea inapoi.

  14. Să-i numească politicieni ?

  15. el nu a sustinut nimic, nici PENSII SPECIALE, nici SALARII PENTRU DEMNITARI, nici nu stiu alte legi , nici BANI PENTRU TELEVIZIUNI, el nu sustine nimic din ce colegii lui de la PSDNLUDMR cu 100% voteaza

  16. Ca să vezi. Și de-asta trebuie să ajungi prim-ministru. Ești personajul pozitiv. Interesul poartă fesul…