G4Media.ro

EXCLUSIV Firma Best Achiziții, abonată la contracte publice, a vândut statului român…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

EXCLUSIV Firma Best Achiziții, abonată la contracte publice, a vândut statului român echipamente medicale de protecție de 45 de milioane de lei în criza coronavirusului. Materialele, produse de o fabrică de pantofi și textile din Turcia

Firma Best Achiziții, abonată la contracte din bani publici și implicată în scandalul blocării unui proiect energetic strategic al UE, a încheiat două contracte cu compania de stat Unifarm pentru furnizarea de echipamente de protecție, potrivit unui răspuns al Unifarm pentru G4Media.ro.

Astfel, Unifarm SA a încheiat cu Best Achiziții două contracte, unul pe 16 martie 2020, și unul pe 31 martie 2020. Din primul contract au fost livrate mărfuri în valoare de 38.752.522 lei și din al doilea, mărfuri în valoare de 6.400.000 lei, adică în total 45 de milioane de lei. Mărfurile au fost aduse la depozitele Unifarm și distribuite în întreaga rețea.

Prețul unitar, fără TVA și exprimat în lei, a fost de: mănuși de protecție/0.22 lei, măști de protecție 3 pliuri/între 2.10 și 2.53 lei, în funcție de cantități, combinezoane de protecție/de la 64 la 73 lei, in functie de model si cantitati, potrivit răspunsului Unifarm.

Fotografiile făcute de Octav Ganea (InquamPhotos) la sediul Unifarm arată că pe cutiile cu produse livrate de Best Achiziții e trecut și numele producătorului materialelor.

Firma care a produs combinezoanele livrate de Best Achiziții, Esbay GlobalTekstil, este un producător cu sediul în Gaziantep (Turcia). Potrivit paginii de Facebook și site-ului oficial, compania turcă a fost până anul trecut producător de pantofi și textile, dar acum s-a profilat pe producția de măsti și combinezoane de protecție.

Mărfurile au fost blocate de vameșii bulgari ”în mod nejustificat”, ceea ce a dus la întârzierea unor livrări, arată Unifarm în răspunsul pentur G4Media.ro. De asemenea, blocarea exporturilor de către Turcia a dus la apariția de întârzieri care au provocat rezilierea contractelor pentru mărfurile nelivrate din Turcia, potrivit companiei de stat.

Compania Unifarm nu a avut contracte cu Best Achiziții anterior declanțării epidemiei de coronavirus, potrivit companiei.

Cine controlează Best Achiziții

Firma Best Achiziții e deținută acum de Alexandru Vlad Mihai Cristescu, potrivit portalului Confidas, iar administrator este Mihaela Elena Neagu, care în trecut a fost acționar al firmei. Cristescu este asociat și în firma Akyle Security.

Firma Best Achiziții este abonată la achiziții publice. Ultimul exemplu datează de vineri, când G4Media.ro a scris că Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), care gestionează toate spitalele din subordinea Primăriei București, a încheiat cu BEST ACHIZIȚII SRL trei contracte în valoare de 283.000 euro pentru furnizarea de măști și combinezoane COVID 19.

Mihaela Elena Neagu (foto, sursa Gazeta Sporturilor) este acționarul unic al Libro Events, firma de curățenie care a primit de la Primăria Sectorului 5 contractul de 700.000 de euro pentru serbarea a 50 de ani de existență a Sectorului 5. Tot ea era acționarul unic al firmei Best Achizitii SRL care bloca în 2017 un proiect strategic pentru România: gazoductul BRUA, care unește Bulgaria, România, Ungaria și Austria în încercarea de a diminua dependența de gazele naturale din Rusia.

Firmele controlate de Mihaela Elena Neagu s-au remarcat în ultimul deceniu prin zeci de contracte cu statul: de la ministere, agenții guvernamentale, primării, companii deținute de primării sau companii deținute de ministere.

Scandalul major din 2017 a expus comportamentul economic al companiilor controlate de Mihaela Elena Neagu. La acel moment, în iulie 2017, firma Best Achiziții SRL a depus o contestație la licitația organizată de Transgaz pentru atribuirea contractului de construire a primei faze a conductei BRUA, în lungime de 479 km, de la Podișor pana la Recaș. Licitația era oricum în întârziere, iar proiectul primise o lovitură politică după ce Ungaria anunțase că nu vrea să mai construiască ultima fază a proiectului, legătura cu Austria.

După contestația firmei Mihaelei Neagu, Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a suspendat licitația. A fost extrem de straniu la acel moment faptul că firma trimisese contestația către CNSC fără să aștepte răspunsul la o notificare transmisă către Transgaz, dar și fără să-și justifice cererea de suspendare. O opinie separată a CNSC considera ”nejustificată”această contestație a SC Best Achiziții SRL. HotNews.ro a relatat pe larg cazul la acel moment.

Oprirea licitației era cu atât mai ciudată cu cât firma avusese în 2016 un singur angajat și o cifră de afaceri de doar 1,7 milioane de lei, infim pentru o licitație cu o miză atât de mare.

Reprezentanții firmei Best Achiziții nu au răspuns la apelurile reporterului G4Media.ro până la publicarea acestui articol.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Așa fac bișnițarii din 1990 încoace: meg în Turcia după blugi și adidași și vând mai scump în România. Acesta e MO. Acum și-au diversificat activitatea, dar MO și contactele vechi au rămas. Bișnițarii din 1990 acum sunt oameni de afaceri respectabili și au contracte cu Statul și PCR prin parlament și Guvern.

    • unde sunt acum acei procurori anticoruptie platiti regeste pentru a prinde un doctor sau un sef de post luind 50-100 de lei spaga.Astia nu fura singuri,ce jigodia aia de Cocos fura singur?Ponturile sunt la securisti.Desteptativa romani,uitativa in tara la fiecare sef sau fost sef de cosiliu judetean.Toti sunt milionari in euro.Pai de unde sa avem spitale,drumuri sau scoli.Bani sunt la ei,prin aceste achizitii ordinare

    • Si cumva, romanii tot hoti voteaza.

  2. Cum spunea un mare om, la viteza 0.5: „Trebuie sa lasam rafuielile politice si sa furam impreuna in aceasta criza”.

    Lumea e preocupata de alte prostii acum, n-au suprins trocul facut de Iohannis si Ciorapu adica Orban premier pentru declararea starii de urgenta, pe atunci nu se stia gravitatea, planul era sa inceapa dezmatul pe banul public.

    O sa aflam dupa 2-3 ani de fapt cat s-a furat in timpul acestei stari de urgenta.

    • Starea de urgenta a fost adoptata in SUA si mai mult de jumatate din tarile europene, in mare parte pentru a permite masuri de constrangere a populatiei.
      Este deplasat sa sugerezi ca starea de urgenta a fost adoptata in scopul intensificarii furtului din bani publici desi multi au profitat de acest context pentru a continua sa fure.

    • Nu am zis ca de asta a fost adoptata, am zis ca a fost adoptata cand a fost adoptata in urma unui troc, nu ca in America, s-a asteptat mai intai o decizie CCR, dupa si-a dat demisia Catu cu o ora inainte sa fie votul, dupa au negociat Iohannis cu Ciorapu si din nou la o ora dupa ce a iesit Orban premier, a iesit si ne-a spus ca e urgenta, daca pentru tine astea sunt coincidente, atunci imi pare rau, esti o persoana foarte naiva. Pe vremea aia nu se stia de Suceava, de dezastrul din spitale si asa mai departe, urgenta a fost sa se dea drumu la achizitii fara licitatii, si aici avem o dovada clara, una dintre multe, ba firma din iasi cu testele covid, mai era inca unu cu masti intr-o casa ‘patroana’ fiind o fosta bucatareasa, deci astea sunt doar asa franturi care au iesit acum ca procurorii lucreaza la 20-30% din cauza circumstantelor.

      Pe scurt, cam asta au inteles politicienii nostrii starea de urgenta: liber la furat.

  3. Nu stiu daca din intamplare, sau in mod voit, nu se pot face comentarii pe seama celor doua articole ale G4Media in legatura cu postarea de pe Facebook a profesorului V. Tismaneanu…
    Daca CNCD, mai precis Asztalos Csaba, are ceva de spus in aceste zile, ar trebui sa lase Tandareii la o parte si ce a postat in gluma Tismaneanu, si sa vada mai degraba cum discrimineaza in mod grosolan premierul Ungariei, Victor Orban, atunci cand face referire expresa la ajutoare trimise catre etnicii maghiari din Romania…
    Daca tot i se rupe CNCD-ului inima de situatia de la Tandarei, sa sugereze premierului ungar sa trimita ajutoare catre sarmanii locuitori ai acestui targ uitat de lume stiut fiind cat de mult agreeaza Victor Orban minoritatile de orice fel…

    • @AlaBala – Posibil sa le modereze cineva de la g4media. Cred ca iti imaginezi de ce.

    • Probabil Astalos se va sesiza si in privinta rromilor din Grecia care nu sunt lasati la cersit si furat…a, da’ n-are teeba cu Grecia, da’ daca s-ar fi intamplat in Romania, Astalos facea o sesizare la ONU, CEDO, NATO, Consiliul gainilor curve, si alte organizatii precum ca rromii sunt discriminati pt. ca nu po fura la fel de mult ca politicienii.

  4. Akyle Security este de asemenea abonata la contracte cu statul, nu ei au „castigat” metroul?

  5. ASSMB isi face reclama pe televiziunile nationale pentru niste servicii care ii privesc doar pe bucuresteni. Eu as zice ca ASSMB este una din masinile de spalat bani ale primariei Bucuresti.

  6. Credeam ca numai alde tericeanu si alde dragnea le faceau feliatii ungurilor….

  7. Nu ar fi bine ca hotia sa fie introdusa in nomenclatorul de meserii? Oricum e printre valorile promovate de politica Partidului. Sa gasim o forma sa le platim hotilor somajul tehnic.

    Exclus cine stim noi ca astia n-au nici-o problema. Dau legi si de acasa.

  8. Da de frima micula & co nimic ?

  9. Cat ne costa de fapt tunul fratilor micula ?

    De unde li s-au dat banii ? Dintr-un imprumut! Adica vom plati dobanda. Daca au facut un credit cu 5% pe 30 de ani inseamna ca ne va costa aproape un miliard de euro tunul acestor miculieni.

    Sa socoteasca si avocatul lor pipera, cel care surubareste legi prin parlamentul tariceanului…

  10. S-a murit degeba in 1877 pentru independenta, am ajuns sa dam bir de buna voie ca prostii.
    Dam d emunca in continuare si sifonam fonduri intr-o veselie si la noiin tara se culca copiii flamanzi . Si asta pe vremea cand aveam mega-crestere de PIB, sa vedeti acum infractionalitate, abandon scolar si foamete.
    In tot acest timp lacustele astea sug comisioane fara sfarsit si dau de munca la descultii altora. Traimintr-un stat capturat. Si in curt timp falimentar.

  11. Firme de partid conduse de infractori ,coruptie etc.