G4Media.ro

EXCLUSIV Executivul ia în calcul o ordonanță de amânare a prevederilor privind…

Inquam Photos / Adriana Neagoe

EXCLUSIV Executivul ia în calcul o ordonanță de amânare a prevederilor privind pensionarea magistraților/ Statutul magistraților, lege care va intra în vigoare peste 10 zile, depopulează sistemul de Justiție

Riscul de depopulare masivă a sistemului de justiție din cauza pensionării timpurii permise de legea privind statutul magistraților, declarată constituțională și la un pas de a intra în vigoare, ar putea determina Guvernul Dăncilă să ia măsuri in extremis, la presiunea Comisiei Europene, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Potrivit acestora, Executivul ar putea emite o ordonanță de prorogare (amânare) a prevederilor noului Statut al judecătorilor și procurorilor privind pensionarea magistraților. Și șeful Comisiei parlamentare speciale de modificare a legilor Justiției, Florin Iordache, a declarat, marți, că ar putea fi o OUG de schimbare a legii de modificare a Statutului Magistraților, însă nu a fost foarte explicit.

Legea de modificare a statutului magistraţilor a fost declarată marți constituţională de CCR şi merge la președinte pentru promulgare. De data aceasta, președintele nu mai are nicio pârghie constituțională să blocheze sau să întârzie legea. Șeful statului și-a epuizat toate posibilitățile legale de a solicita reexaminarea la Parlament sau contestarea legii la CCR, ceea ce înseamnă că, în termen de 10 zile, trebuie să o promulge.

Noile reglementări scad vechimea de pensionare a magistraților de la 25 de ani la 20, ceea ce – potrivit GRECO, un organism anticorupție al Consiliului Europei – va duce la o hemoragie în sistem. Aproape 2 mii din cei aproape 8 mii de magistrați ai țării ar putea pleca. Coroborat cu alte noi prevederi, ar putea fi o bombă cu ceas, o ”adevărată epurare de tip Erdogan” mascată în sistemul de Justiție.

Conform noilor modificări, durata studiilor la Institutul Magistraturii nu va mai fi de 2 ani, ci de 4. Astfel că, în timp ce o generaţie va ieși masiv la pensie, alţi tineri magistraţi vor întârzia să intre în profesie. În plus, legea permite intrarea în sistemul de magistratură, fără concurs la Institutul Magistraturii, ci la CSM, a altor categorii cum ar fi avocații, notarii sau executorii, dacă au 5 ani vechime. Trebuie precizat ca PSD deține deja majoritatea în Secția de judecători și, uneori, și în plen.

Scade vechimea pentru pensionare. Noua lege vine cu modificări deosebit de atractive pentru magistrați, care practic sunt invitați, cu maximă generozitate, să se pensioneze. Potrivit noilor modificări, un magistrat poate să iasă la pensie la 20 de ani vechime în profesie, fără să aibă vârsta de pensionare de 60 de ani. Potrivit legii în vigoare acum, magistratul poate să iasă la pensie abia la 25 de ani vechime în profesie, fără să aibă vârsta de 60 de ani.

Pensie mai mare sau egală cu salariul. În plus, pe legea nouă, pensia specială se calculează la 80 la sută din salariul brut, plus sporurile din ultima lună de activitate. Pe legea în vigoare, e 80 la sută din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării, fără sporuri. Or la începutul anului, ca urmare a revoluţiei fiscale a PSD, salariul brut a crescut foarte mult.

Potrivit surselor G4media.ro, un procuror DIICOT, de exemplu, cu un salariu net de 15.000 de lei și un salariu brut de peste 20.000 de lei, ar putea avea o pensie de 18.000 de lei, fără să mai punem la socoteală şi eventualele sporuri din ultima lună. Potrivit surselor G4media.ro, din cei 255 de procurori ai DIICOT, mai bine de jumătate, în jur de 130, au acum peste 20 de ani vechime sau vor împlini în acest an. Prin urmare, mai mult de jumătate dintre procurorii DIICOT ar putea ieşi la pensie peste 10 zile. De asemenea, un judecător a explicat pentru G4media.ro că, în acest moment, are un salariu net de 13.000 de lei și că ar putea avea o pensie de 18.000 de lei.

G4media.ro a chestionat mai mulți magistrați în legătură cu ce vor face peste 10 zile când ar urma să să intre în vigoare noile prevederi privind condițiile de pensionare. Cu excepția lui Cristi Dănileț, toți magistrații chestionați au dorit să le fie păstrat anonimatul.

Cristi Dănileț, judecător Tribunalul Cluj: ”Eu fac 20 de ani în decembrie. O să îmi calculez pensia anticipată, să văd dacă e mai mare ca salariul actual. La fel ceilalți colegi ai mei. Sunt pregătiți. Cei care au 25 de ani vechime, pleacă aproape toți.

Judecător ICCJ: ”Exclus să plec la pensie! Dar, majoritatea dintre noi are vocație de pensionare, cei mai mulți avem peste 20 de ani vechime, cred că 95 %.”

Procuror PICCJ: ”Și-au atins obiectivul de demantelare a sistemului de Justiție. Asta au făcut și cu poliția și cu instituțiile militare. Capacitatea parchetelor și, mai ales, a Instanței supreme va fi grav afectată. Este evident că asta se dorește, demolarea instituțiilor. Să trimiți la pensie oameni de 40 de ani înseamnă să fii un stat falimentar”.

Procuror DNA: ”Am 20 de ani vechime. Înainte de 10 august, nici nu îmi trecea prin cap să mă pensionez, însă acum ...mă gândesc serios”.

Instanţa Supremă și marile Parchete, cele mai afectate de valul de pensionări. În aceste instituții, magistrații ajung după ani de experienţă în profesie. Potrivit unui articol Hotnews.ro de la începutul anului, cam 750 de procurori dintre cei 2600 ar putea părăsi sistemul ca urmare a modificărilor legislative. Vezi aici.

Avertisment extern. GRECO a atras atenţia într-un raport privind reforma Justiţiei făcută de PSD-ALDE că unul dintre marile pericole va fi hemoragia masivă din sistem. Grupul statelor anticorupție ale Consiliului Europei a notat că magistraţii se vor putea retrage mai devreme, după doar 20 de ani vechime în muncă, fără limită de vârstă (cu pensii care pot ajunge la 75% sau chiar la 120% din ultimul salariu în cazuri excepţionale).

Acest lucru, avertizează GRECO, ar putea reprezenta un puternic stimulent pentru numeroşi judecători şi procurori, mai ales din instanţele şi parchetele superioare, să se retragă foarte devreme din activitate. Potrivit anumitor estimări, aproximativ 1500-2000 de magistraţi (din aproape 8000) ar urma să beneficieze de aceste noi reguli.

Bomba cu ceas reprezentată de pensionări este amplificată de alte noi prevederi. Hemoragia masivă de personal va fi dublată de faptul ca noile legi ale Justiţiei măresc durata studiilor la Institutul magistraturii de la 2 la 4 ani. Aşa că în timp ce o generaţie vor ieși masiv la pensie, alţi tineri magistraţi vor întârzia să intre în profesie. În plus, legea permite intrarea în sistemul de magistratură, fără concurs la Institutul magistraturii, ci la CSM, a altor categorii cum ar fi avocații, notarii sau executorii, dacă au 5 ani vechime.

Ce spune legea nouă: “Articolul 82. (1) Judecătorii, procurorii (….) cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţia de judecător ori procuror (….) se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. (…)

(3) De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, şi judecătorii, procurorii (…) cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală în aceste funcţii.”

Legea în vigoare spune la alineatul 4: “Articolul 82. (1) Judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

(2) Judecătorii şi procurorii sunt pensionaţi la cerere înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege şi beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în aceste funcţii. (…)

(4) De pensia de serviciu beneficiază şi judecătorii şi procurorii cu o vechime în magistratură între 20 şi 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei prevăzut la alin. (1) fiind micşorat cu 1% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală.”
Vezi alineatul 3 din legea nouă în comparaţie cu alineatele 2 şi 4 din legea în vigoare. La alineatul 3 din legea nouă a fost introdusă sintagma “înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani”.

Pensia de 80 la sută din leafă scade cu 1 la sută pentru fiecare an care îi lipseşte magistratului până la vârsta de pensionare de 60 de ani. Astfel, un magistrat cu 20 de ani vechime iese azi, pe legea în vigoare, cu pensie de serviciu de 75%, unul cu 21 de ani cu 76% din veniturile brute realizate în ultimele 12 luni, însă în toate cazurile condiţia este ca magistraţii să fi împlinit 60 de ani la data pensionării.

Ce s-a modificat în Parlament? A dispărut condiţia de vârstă, iar pensia specială în cazul magistraţilor cu vechime între 20 si 25 de ani nu se mai calculează după media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni, ci în cuantum din ultimul salariu după regula explicată mai sus.

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Adriana Neagoe)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. Felicitari guvernului Dancila ca se gandeste serios, sa-i puna la munca si pe astia de taiau frunza la caini prin parchete si faceau dosare la comanda sau scoteau sentinte din plicuri pe la judecatorii… Acum vor sa se ingrase pe banii statului… La munca bah!

    • Bai tu citesti articolele inainte sa postezi? Sau te prefaci ca nu intelegi sau ce?!

    • Esti atata de orbit de ura voastra satanista useristo-neomarxist-secruistoida, incat ai fi in stare sa negi orice succes al PSD (si ai de unde alege, poprul stie si-i va multumi PSDului la vot), chiar daca ti-ar salva viata…

    • @asistat cum motivezi tu sa munceasca pe unul care iese la pensie dupa 20 de ani de munca, adica pe la max 50 de ani, si cu pensie destul de mare?

    • @Andrei, daca ar fi fost interesati de bunul mers al tarisoarei asteia, cum e guvernul Dancila, nici nu s-ar fi pus problema felului in care pot fi stimulati toti “taie frunza” astia…

    • @Asistat,
      Ai rezolvat d-le cu incontinenta? Intre timp am aflat ca face bine si fiertura din ”iarba dracului”, bauta dimineata inainte sa te apuci de postat…

  2. Indiferent ce va vota coalitia #muistilor PSDALDE
    procesul lui dragnea treuie sa mearga mai departe si penalul sa fie bagat la inchisoare daca nu pentru 15 macar pentru 25 de ani.
    Iar PSD scos in afara legii si desfiintat.

  3. Un magistrat, cu cat este mai in varsta, cu atat are mai multa experienta, intelepcine. In tarile normale, varsta este un atu in aceasta meserie.
    Dar la noi nu interesul public conteaza, noi suntem o tara la cheremul unei gasti de penali, iar interesul lor cel mai important este sa slabeasca Iustitia pentru a scapa de pedepsele cuvenite, cu averile furate intregi. Si sa acapareze statul, transformandu-l intr-un stat mafiot, la discretia lor.
    Culmmea e ca le merge! Pe sub nasul poporului, pe sub nasul Justitiei, pe sub nasul UE!

    • Bine constatat!

    • Si in cazul pozitiilor-cheie din Jandarmerie si cred ca si din Politie se procedeaza la fel si se procedeaza asa pentru ca nu au nevoie de oameni cu experienta, ci au nevoie doar de slugi..!
      Haideti sa facem un exercitiu de ”imagine” si sa ne inchipuim cam ce ar gandi un ofiteras facut pe ”genuche” colonel la 40 de ani, pentru asa zise ”merite deosebite” in plan extern:
      „Daca m-au facut astia colonel pe mine, pentru simplul fapt ca am ”pulanit” niste fraieri prin Kosovo si pe te miri unde, inseamna ca sunt o valoare incontestabilă d-le…! Zicea nea Costica Drojdieru’, grajdarul garnizoanei, ca a mai fost unul la fel de breaz, unu cu acelasi nume cu cognacul cu care ne facem gargara seara de seara, dar ala era scund si cu chelie, asa ca nu se pune…! Parca Bunăparte a zis ca-l cheama dupa tat’su, dar nu mai conteaza ca oricum e ”oale si ulcele” de foarte mult timp…!”

  4. Nu ii intereseaza cati ies la pensie. Sau cu ce pensii. Interesul este ca cei care au dosare pe rol sa plece din sistem. Astfel, dosarul se reia de la zero. Inclusiv al penalului Dragnea.

  5. Ce naiba e in neregula cu poporul asta?

  6. Polonezii macar aveau un obiectiv ideologic tintit : sa scape de judecatorii de la Curtea lor Suprema de Justitie, formati in vremea comunismului ! „Depopulau” cu un scop O SINGURA instanta !

    La noi, cretinii de Ciordache, Pricolicea, Serban Niciocoaie invitau pur si simplu pe toti judecatorii cu vechime de minimum 20 de ani, din judecatoriile, Tribunalele si Curtile de Apel din intreaga tara sa paraseasca profesia, pensionandu-se in conditii extrem de tentante.
    In acelasi timp, prelungind durata de promovare in profesie, impiedicau si popularea instantelor superioare cu judecatori de la instantele de grad primar sau secundar (judecatorii, Tribunale) !

    Au putut afla de gresala pe care o fac inca inainte de adoptarea acestor modificari chiar de la cei mai in masura sa le-o spuna, de la magistrati ! Dar cum sa recunoasca „organul reprezentativ suprem al poporului” ca greseste tocmai in fata puterii judecatoresti pe care voia sa o supuna ? Exclus !
    A trebuit sa vina Comisia de la Venetia sa le spuna marele pericol in care se gaseste Romania dupa adoptarea acestor modificari pt a da inapoi !

    Un Parlament in care majoritatea este de CACAT, da-i majoritate !

    PS. Intr-adevar are dreptate un troll de pe-aici cand ii sfatuieste pe alti trolli pesedaci sa se stearga la gura pt ca atunci cand „majoritatea” lor face valuri, le intra si pe gura si pe nas ! 😉

  7. Legea e data sa scape de profesionisti si sa-si faca politicienii penali (si nu numai) de cap pana se vor reaseza lucrurile; toti magistratii pensionari vor fi apoi avocati sau lichidatori judiciari si nu vor trai doar din pensiile speciale

  8. Legile lui Rudotel!
    Mare jurist,mare caracter!
    Profesionist desavarsit,responsabil cel mai bun ministru al Injustitiei din Ro.
    Istoria il va consemna la si altii.

  9. Poftim?!
    Pai nu e lege?! Si constitutionala! Si e calda.
    Cum adica sa vii acum sa schimbi ceva ce abia s-a lamurit?! Nu vedeti ca Dorel Toader arata cu degetul la cap?! Cica nu sunteti normali! Lasati-o, dom’ne, asa, pentru ca este cea mai eficienta metoda de lupta impotriva sistemului judiciar. Va chinuiti de 1 an si 8 luni, de ne-ati facut cu nervii, batandu-va capul si consumandu-va tot timpul si toata energia numai cu schimbarea legilor Justitiei pentru ca sa puneti Justitia cu botul pe labe si sa va lase-n pace cu furtisagurile trecute si viitoare si acum ce faceti?! Ca vaca, dati cu piciorul galetii pline cu lapte?!
    Pai masura din legea statutului magistratilor a fost verificata in realitate si in „teren” prin efectul altei legi similare, cea referitoare la pensionarea de anul trecut a militarilor, cand au iesit la pensie sute de ofiteri superiori de au ramas Armata si Internele fara capete.
    Nu s-a vazut foarte clar in 10 August a.c., in teren, efectul lipsei de creier si experienta din Jandarmerie?!
    Cam asa sau deloc va functiona si sistemul Judiciar cu aceasta lege constitutionala.
    Pai nu asta vreti?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Sa se aleaga praful de tot, ce naiba!

  10. Cei care au votat aceasta lege ar trebui sa fie judecati pentru inalta tradare intr-o tara normala.

    • Si aici îți dau dreptate,dar trebuie judecati si cei care a facut legea anul trecut si a depopulat Ministerul de Interne si Ministerul Apararii Nationale de profesionisti.

  11. Pensionarea nu este obligatorie , numai cine doreste .
    Nu le pune nimeni streangul la gat ca sa se pensioneze .
    Fiecare are dreptul sa aleaga ce considera ca este mai bine pentru el .

    • Bravo! Te felicit!

    • Dragnea se foloseste de ticalosia naturala a romanului, de iubirea de bani usori a romanului, pentru a distruge justitia.

      Desi trebuie intrebat: cine il va mai apara pe Dragnea?

  12. D-lor ! Acest ministru cu dubla personalitate a cangrenat sistemul. Acum contesta unele solutii votate chiar de domnia sa pe cand era judecator la CCR. Putem sa-l numim pe drept „Tumorel Toader”. Ce fel de oameni ne conduc astazi ?! . S-a terminat competenta si bunul simt in Romania?

  13. E OPERA GANGSTERILOR POLITICI PENTRU A LI SE REJUDECA PROCESELE.

  14. In tara asta proasta se blocheaza sistem dupa sistem.