G4Media.ro

EXCLUSIV Curtea Constituțională nu va impune un termen președintelui Iohannis pentru revocarea…

EXCLUSIV Curtea Constituțională nu va impune un termen președintelui Iohannis pentru revocarea lui Kovesi, iar motivarea deciziei nu va conține sancțiuni/ Tudorel Toader evocă sancțiunea suspendării în caz că președintele nu va aplica decizia CCR

Curtea Constituțională nu va impune președintelui Klaus Iohannis niciun termen în care să emită decretul de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, au declarat pentru G4Media.ro surse CCR. De asemenea, motivarea deciziei privind conflictul constituțional dintre președinte și Guvern nu va conține nicio sancțiune la adresa președintelui Iohannis, au mai declarat sursele citate.

  • UPDATE 1 Potrivit televiziunilor de știri, președintele CCR, Valer Dorneanu ar fi confirmat într-o discuție cu ziariștii că motivarea deciziei referitoare la revocarea Laurei Codruta Koveși nu conține un termen de aplicare, dar că șeful statului are obligația respectării deciziei începând de astăzi, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
  • UPDATE 2 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, într-o conferință de presă la Timișoara, că președintele trebuie să dea un exemplu de respectare a Constituției și că în caz contrar riscă să fie sancționat de electorat sau chiar suspendat. ”Jurisprudența CCR spune că toți trebue să ne îndeplinim obligațiile în baza unui principiu al cooperării și al loialității față de valorile constituționale. Eu am mai spus și-mi exprim convingereea, nu cred că președintele republicii va da românilor un exemplu de nerespectare a legii fundamentale. Prin urmare, nu avem amendă sau închisoare, dar avem obligația respectării Constituției și sancțiunile, care nu-s alea clasice, sunt cele care pot să decurgă chiar din legea fundamentală. Până la urmă sancțiunea supremă vine de la popor, de la cel care-ți dă puterea. Plus de asta, există și altă sancțiune mult mai severă, pe care dv o știți și care ultima dată s-a aplicat acum șase ani.”

Astăzi motivarea va fi citită în plenul Curții Constituționale, iar dacă nu vor trebui făcute modificări, tot azi va fi trimisă la publicare.

Potrivit surselor citate, motivarea are 72 de pagini.

În ceea ce privește intervalul de timp în care președintele Klaus Iohannis ar trebui să emită decretul de revocare din funcție a șefei DNA, părerile sunt împărțite. Potrivit surselor din cadrul CCR consultate de G4Media.ro, poate fi luat în calcul sau termenul de 20 de zile pe care îl are președintele să promulge o lege adoptată de Parlament, sau termenul de 45 de zile pe care îl are la dispoziție Parlamentul să pună în acord cu decizia CCR un act declarat neconstituțional.

”De aici înainte nu ne mai privește pe noi ce va face președintele. Noi am spus ce trebuie să facă. Dacă refuză sau întârzie, problema devine una politică”, a explicat un judecător constituțional pentru G4Media.

În schimb, fostul președinte al Curții Constituționale a declarat pentru G4Media.ro că președintele României poate amâna la infinit luarea unei decizii, din moment ce în constituție nu este prevăzut niciun termen în care ar trebui să pună în aplicare o decizie CCR.

O opinie moderată a fost exprimată de profesorul de drept constituțional Radu Carp, care a explicat că președintele Iohannis trebuie să acționeze cu bună credință.

Întrebat de G4media.ro dacă poate preşedintele să amâne revocarea lui Kovesi până în ultima zi a mandatului ei, adică până în mai 2019, Carp a răspuns: “Poate să amâne oricât, dar normele constituţionale trebuie interpretate cu bună credinţă, inclusiv deciziile CCR, interpretate în sensul de a produce efecte şi nu de a nu produce efecte. O amânare pe o perioadă foarte lungă ar încălca acest principiu.”

Un alt termen în care președintele ar trebui să emită decretul de revocare din funcție a șefei DNA a fost vehiculat de fostul ministru al Justiției Florin Iordache săptămâna trecută.

„Haideţi să aşteptăm motivarea CCR şi probabil că în motivarea CCR va fi prevăzut. Dacă nu, discutăm de termenul din contencios – maximum 30 de zile. Acele speculaţii că poate să-şi continue mandatul nu există”, a susținut Iordache pe 31 mai.

Tot el a fost și cel care a avansat ipoteza sancțiunilor pe care motivarea deciziei CCR le-ar putea conține la adresa președintelui Klaus Iohannis pentru faptul că a refuzat să dea ascultare ministrului Justiției și să o revoce pe Laura Codruța Kovesi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

  1. Si acum totul se modelează,pe gandire psd,de șmecherie,ce daca putem sa o lalaie,sa o lalaie,las ca si cu 300 de parlamentari au făcut la fel,merge si asa…toți o apa si un pamant:)) Da sa nu mai spuneti ca sunteti corecți,în comparație cu ceilalți:)

    • CCR e o institutie ilegitima care da ordine presedintelui, incalcand separatia puterilor in stat, incalcand Constitutia, batandu-si efectiv joc de democratie in timp ce-si incaseaza super-salariile nemeritate si bucurandu-se de superimunitate.

      CCR e deasupra legii, niste slugi de rang inalt ale mafiotului Dragnea.

      Presedintele este absolut indreptatit sa amane revocarea lui Kovesi pana isi termina mandatul in 2019.

      Dupa Kovesi, nu vom mai avea justitie. Combinat cu modificarile PSD la Codul de Procedura Penala va fi legea junglei in tara.

      Ce nu inteleg PSDistii e ca vor fi si ei expusi criminalilor, teroristilor, violatorilor etc. Daca ei vor, se poate si asa.

    • Subscriu comentariului realist. Felicitari!

  2. ma mir…
    adica la cat de nesimtiti au fost aia de la ccr sapt asta si sapt trecuta (si nu numai cu justitia)…
    chiar ma mir ca nu au impus mai mult! Ma rog inca nu a aparut, dar ca idee….

    Iohannis sa NU o demita. SCURT! Sa o demita in ziua in care-i expira mandatul! Sau in ziua in care parlamentul o sa aiba 300 parlamentari!

    • Este corect cum au procedat. In caz contrar s-ar fi transformat intr-o instanta de judecata.

      Oricum, stiu cei de-acolo ca exista sanctiune pt nerespectarea hotararii : suspendarea !

      PS. Va fi interesant de vazut cat de atent va citi si va reciti Iohannis hotararea CCR si ce va face in acest rastimp Codruta !

      PPS. Mi-as dori sa se poata gasi o solutie legala de amanare a punerii in executare a hotararii pana la momentul expirarii mandatului LCK la sefia DNA dar eu unul, cu putinatatea cunostintelor mele juridice , nu o intrevad !

      PPPS. O tot taraganeaza si CE cu infintarea institutiei Procurorului European (de parca daca ar fi deja infiintata Parlamentul roman ar accepta candidatura Codrutei) !

    • Sau in ziua de …Apoi…! Merge…?

  3. o gramada de pagini, mai mult decat a scris dorel, de data aceasta dorel s-a intrecut pe sine (ca e clar cine trage sforile) . or fi dat aia copy paste si la cv-ul lui dorel? sau au luat copy paste de la dorel/iordache/nicolicea/nicolae&psd&alde si au scris „ASA DA”, apoi copy paste de la Kovesi si au scris „ASA NU” si apoi de la CSM „ASA NU”, apoi de la presedinte „ASA NU”, apoi de la venetia „ASA NU”, apoi de la UE „ASA NU” ….

  4. De ce? Pt că nu există motiv real. Nu există conflict real. Kovesi trebuie mazilita. „Nu există om nevinovat ci doar oameni de care nu ne-am ocupat destul de bine”.

  5. Nu stiu de ce dar am senzatia ca i se intinde o cursa lui Iohannis cu treaba asta … au planuit asta prea atent ca s-o lase moale la final. Ceva nu suna bine.

    • Nu cred. Cred ca slugile ai zis DA si au votat cum a vrut penalul de Dragnea, dar se opresc aici, pentru ca trebuie sa-si mai astreze o parte din obrez nepatata. Un loc de buna siua cum se zice.
      Nu duc actiunea pana la capat, ca sa cada magareata pe altii. Ei vor sa-si pastreze pozitiie si privilegiile, nu sa raspunda pentru rafuieli politice.

    • Asta ziceam eu inainte sa dea primul comunicat, ca n-are cum s-o faca ca se fac prea de rahat si apoi a venit stirea. Tocmai asta e, ca oricum si-au patat obrazul, de ce s-ar opri la jumate ? Ca sa fie vazuti prost de toata lumea si sa ramana si cu treaba nefacuta ? Mi se pare putin probabil. Sper sa nu ajungem sa ne para rau ca nu a sacrificat Iohannis „regina” si astfel sa piarda meciul definitiv.

  6. Se vede clar ca CCR este aservit! Daca nu aveau cum sa nu decida altceva decat ca presedintele e OBLIGAT de Constitutie sa demita perocurorul la recomandarea ministrului justitiei, acum nu mai stiu cum sa o taraganeze… Astia vor sa ne scoata din Europa! Nu mai pot cu ei! V-am facut bagajele!

    • Esti jalnic de previzibil !

      Cand nu ai ce spune iti pocesti scrisul in ideea ca vor fi unii care sa se ia de el si sa nu-si mai bata joc de lozincile pe care le debitezi.

      Acum, ti se pare ca ai scris un comentariu ironic (dar ironie fina, d-aia de caviar) si atunci ai trecut pe scrisul corect dpdv gramatical, ca sa-ti fie apreciat sarcasmul, ironia.

      PS. Ghinion, asistatule ! Ai fost catalogat, ai fost clasificat : Si pe modulul „analfabet” si pe modulul „stiutor de carte” valoarea ta ramane cea de postac (simbrias) pesedist !

      PPS. O zi buna !

    • A-ți mulțumesc de urare! Ai prins ironia, bănuiesc…

    • @asistat
      Merci, baiete…! Tine de la nenea cu coarne un crâițar… In lipsa noastra poti, te rugam sa ai grija si de gazon..?! E arsita mare si parca vad ca-l pierdem…

    • Veneai cu o “Crăiță”, mai stateam de vorbă, nu-s pe diversitate ca “piața”…

  7. Mi-as dori si-i vad mutra lui Iordache. Cum era aia? Codruta, stay a little longer

    • No, nici vorbă! :)) De unde să știe atâta engleză Iordache? Pe-aia cu ”go!” o mai nimerește și un prost, dar de unde să știe gramatică în engleză , când ei nu știu nici româna cum trebuie…

  8. ”Noi am spus ce trebuie să facă.” Serios? Când i s-a mai spus și de către cine sau care instituție unui președinte de țară ce trebuie să facă? Dar ce, alegătorii lui, vreo 6 milioane, l-au pus acolo de secretar sau scrib? De-aia au umblat unii sute de km să ajungă la coadă la secția de votare? Ca să fie Iohannis la cheremul slugilor țărănușului de Teleorman? Eu nu cred că de-aia!

  9. Ce fel de caracter are numitul Lăzăroiu, care purta numele de Ceaușescu până în 1989, a și profitat de acest nume desigur, ca apoi să și-l schimbe ? A votat termenul de 9 ani, dar nu s-a grăbit să plece. Și desigur că mai sunt și alții cu aceleași maniere la CCR…
    Despre ”prostimea” care votează psd, ce să mai vorbesc, vezi Aña Konda ș.a.

  10. Important: Intre drept si nedrept lupta nu se termina niciodata, ea este una continua.Spicuirile ce urmeaza le asez la baza acestei lupte

    1) Din Declaratia drepturilor si cetateanului din 1879:
    Articolul XVI
    „Orice societate care nu asigură garanţia drepturilor şi nu statorniceşte separarea puterilor este lipsită de constituţie.”

    2) Din Declaratia Universala a Drepturilor Omului adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 10 de septembrie 1948

    Nota mea : Legiferarea dreptului popoarelor chiar si la revolta violenta sau nu se face din preambul .De acea insurectiile pentru de exemplu statul de drept , libertate, democratie sunt perfect legale si raman asa si daca sunt inabusite in forta pentru momant primand o ratiune de fapt samavolnica. Adica daca Ceausescu ramanea la putere si noi intram in puscarii tot asa se califica revolta noadtra din 1989

    Preambul:
    ……………………………………………………
    Considerind ca este esential ca drepturile omului sa fie ocrotite de autoritatea legii pentru ca omul sa nu fie „silit sa recurga,” ca solutie extrema, la revolta impotriva tiraniei si asupririi, ……………..

  11. Plăvanul va semna si iar o sa va dati seama de calitatea rumegușului pe care il aveti in cap.Mi-e mila de voi!

    • Dupa parerea mea nu i se intinde nicio cursa ! Il vor lasa cateva zile, dupa care Dragnea va da tonul inceperii presiunilor impotriva Presedintelui. Daca nu va semna decretul de revocare pana la sfarsitul sesiunii parlamentare se va face o sesiune extraordinara, va fi suspendat iar Tariceanu va promulga legea de modificare a codului penal care va fi votata tocmai in aceasta sesiune extraordinara.

      PS. Lumea e in concediu in iulie-august astfel ca mari probleme nu vor fi !

      PPS. Stii ce ? Tocmai am devoalat care este cursa !!! :))))

    • Olteţe, linisteste-te : comentariul de mai sus nu iti este adresat tie, ci lui @Anda !

    • Nu e chiar asa, Tariceanu nu poate face chiar orice, uita-te de cat timp dureaza legile justitiei. Opozitia are ocazia sa le trimita si retrimita la CCR cu si fara Iohannis. Deci pana sa ajunga la Tariceanu la promulgare mai dureaza si intre timp revine si Iohannis…

    • Da, ai dreptate, cu atat mai mult cu cat, la o adica, legea poate fi atacata pt neconstitutionalitate in mod repetat, chiar si in lipsa motivelor de neconstitutionalitate !

      PS. Si totusi, care este cursa atunci ?

  12. O țară halandala de nicii dracu nu o mai văzut, fac cei mari de la butoane care cum îl tai capul nu i pasă nimănui de nimic își bat joc de bietul popor român care nui maipoate suporta si o să se intimple o mare catastrofa. ., rușine tuturor politicienilor, rușine. ..!???,……

  13. In sfarsit scăpăm de lck si prezidentul la cutie doar cumintel si ciocu mic si pasu mare ca la defilare

  14. „Nu am dat niciun termen de aplicare, termenul curge de la data publicării. Ești în ilegalitate dacă nu aplici decizia”, a spus Dorneanu, potrivit Digi24.
    Limba asta romana…!
    Ce dracu curge, daca nu e termen?! Apa in capul lui Dorneanu.

  15. Sunt invidios…! Se cam incinge atmosfera si pe la voi, oare o fi de la incalzirea globala…?! Aruncati-l la lei pe Todiras, poate se va indura ceL de Sus si o mai da si cu racoare…! La leii de la B.N.R. , vreau sa zic…

  16. Daca constitutia este suspendata aceasta tara se poate numi ori cum iar in ea ar domni legea pumnului sau armei finca odata cu suspendarea constitutiei se suspenda tot apsolut tot presedint parlament.politie armata judecatorie parchet fisc guvern apsolut tot pana si granitele romaniei dispar analfabetilor finca toate sunt legi in acord cu constitutia iar daca constitutia e suspendata li legile la fel

    • Alo! Tu ai văzut cum ai scris? Dacă scriai doar o dată ”fincă” în loc de FIINDCĂ și nu de două ori, tot era greu de crezut că e din cauza tastaturii. ”Apsolut” nu e în limba română. ABSOLUT, da.

      Dacă te rezumai la a-ți expune opinia era altceva, dar să li te adresezi tu altora cu ”analfabeților”, în timp ce ești un agramat, e prea mult.