G4Media.ro

EXCLUSIV Cum explică primarul din Târgu Mureș candidatura ca independent deși era…

Sursa foto: Facebook Soós Zoltán

EXCLUSIV Cum explică primarul din Târgu Mureș candidatura ca independent deși era membru UDMR / Ce a scris în declarația pe propria răspundere depusă la biroul electoral (document) / Președintele Autorității Electorale: Este caz unic în România

Cazul primarului din Târgu Mureș, Soós Zoltán, care a candidat ca independent la alegerile din anul 2020, deși era membru UDMR, este unic până acum în practica din România, dar mandatul său rămâne valabil, a declarat pentru G4Media.ro președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă. Edilul susține într-un răspuns pentru G4Media.ro că Soós Zoltán nu avea obligația de a-și declara apartenența politică, ci doar faptul că este candidat independent, chiar dacă făcea parte din UDMR. El a completat și o declarație pe proprie răspundere în acest sens, la depunerea candidaturii.

Potrivit metodologiei de depunere a dosarelor de candidatură la alegerile locale din septembrie 2020, publicată în Monitorul Oficial, Soós Zoltán trebuia să își declare apartenența la un partid politic sau organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale sau să precizeze calitatea de independent.

Modelul declarației din Monitorul Oficial:

Sursa: Monitorul Oficial

UDMR nu este înscrisă ca partid politic, ci s-a înregistrat juridic ca organizație. Uniunea Democrată Maghiară din România este „o organizație care susține interesele comunității maghiare din România, asigură reprezentarea politică și publică la nivel național și local a minorității maghiare”, se arată pe site-ul UDMR.

Contactat de G4Media.ro pentru a preciza dacă, la depunerea candidaturii, a scris în declarația pe propria răspundere privind acceptarea candidaturii faptul că este membru UDMR, Soós Zoltán a răspuns inițial printr-un mesaj că „în cazul UDMR nu este relevant, nefiind partid nu se încadrează în nicio categorie”.

Ulterior, purtătorul său de cuvânt a transmis G4Media.ro precizări cu prevederi din legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, referitoare la depunerea candidaturilor.

Soós Zoltán a depus candidatura ca independent, prin urmare nu se impune declararea apartenenței politice a candidatului, nefiind propus de un partid politic sau de o organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale. (…) Dl. Soós Zoltán nu avea obligația de a menționa apartenența politică, ci obligația de a menționa că este candidat independent”, se mai arată în răspunsul transmis de purtătorul de cuvânt al primarului din Târgu Mureș.

Acesta a remis G4Media.ro și declarația pe propria răspundere semnată de către Soós Zoltán la depunerea candidaturii:

Sursa: purtătorul de cuvânt al lui Soos Zoltan

Precizările transmise de purtătorul de cuvânt al primarului:

„1. Conform art. 47 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali,

«Propunerile de candidați se fac în scris, în două exemplare originale și două copii, de către partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, sub semnătura conducerii organizațiilor județene ale acestora și pe baza listei susținătorilor, iar în cazul candidaților independenți, pe baza listei susținătorilor.

Propunerile de candidați trebuie să cuprindă numele, prenumele, locul și data nașterii, domiciliul, conform actului de identitate, denumirea, seria și numărul actului de identitate, ocupația, profesia și apartenența politică a candidaților, iar în cazul alianțelor, și alianța politică sau electorală care i-a propus.

Declarația de acceptare a candidaturii cuprinde numele, prenumele, domiciliul, partidul politic sau alianța care l-a propus, profesiunea, ocupația și apartenența politică a candidatului, consimțământul expres al acestuia de a candida pentru funcția respectivă, precum și precizarea că întrunește condițiile prevăzute de lege pentru a candida.»

Având în vedere dispozițiile legii, precum și ale declarației de acceptare a candidaturii pe care o atașăm prezentului răspuns, reiese faptul că dl Soós Zoltán a depus candidatura ca independent, prin urmare nu se impune declararea apartenenței politice a candidatului, nefiind propus de un partid politic sau de o organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale.  De asemenea, la punctul 3 al notei de subsol din declarație, teza II, se prevede că Pentru candidații independenți se trece mențiunea «independent».

Luând în considerare cele menționate anterior, considerăm că dl. Soós Zoltán nu avea obligația de a menționa apartenența politică, ci obligația de a menționa că este candidat independent.

2. În ceea ce privește declarațiile de interese ale domnului primar, publicate pe site-ul primăriei, vă comunicăm următoarele:

  • UDMR nu este înregistrată ca partid politic conform Legii nr. 14/2003, fiind înregistrată ca asociație, sub denumirea de ”Asociația Uniunea Democrată Maghiară din România”
  • Dl Soós Zoltán nu are calitatea de membru în organele de conducere, administrare și/sau control ale UDMR
  • Simpla calitate de membru nu este remunerată, prin urmare dl Soós Zoltán nu a primit nicio indemnizație din partea UDMR

Luând în considerare cele menționate anterior, considerăm că dl. Soós Zoltán nu avea obligația de a menționa calitatea de (simplu) membru al UDMR.”

Purtătorul său de cuvânt Csaba Borsos a transmis anterior G4Media.ro o declarație potrivit căreia Soós Zoltán era membru UDMR când a candidat în 2020, însă conducerea Uniunii i-a dat voie să candideze ca independent:

„Soós Zoltán este membru al UDMR de aproape 15 ani și nu a făcut niciodată un secret din acest lucru. Nici nu ar putea, având în vedere că subiectul a fost abordat și în campaniile pentru primărie.

Conducerea UDMR a acceptat cererea lui de a candida ca independent. Motivul a fost clar. În 2020 Soós a declarat: «Sunt un candidat independent susținut de alte partide și ONG-uri alături de UDMR. Consider acest lucru foarte important, deoarece un oraș nu poate fi condus de un singur partid politic cu sprijinul acestuia. Strada are benzi de dreapta și de stânga, dar nu are ideologie. Faptul că avem nevoie de un transport public competitiv, de locuri de muncă și de o infrastructură funcțională nu este o chestiune de ideologie.»

Primarul a participat ca delegat la numeroase evenimente ale UDMR-ului, printre care cele 2 congrese care s-au ținut după alegeri. În 2021 chiar a luat cuvântul în plen.

Trebuie notat și un alt fapt public: conform legii, UDMR nu este partid politic, ci «o organizație cu o platformă culturală dar care face și politică», așadar aspectul de incompatibilitate sugerat de Transtelex este neîntemeiat.”

  • Contactat de G4Media.ro, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a precizat că, odată ce candidatura primarului a fost validată, nefiind contestată la acel moment, apoi mandatul său de primar a fost validat, neexistând contestații, „nu există niciun argument ca să îi înceteze mandatul de primar, doar în cazul în care ar fi comis o infracțiune constatată printr-o decizie definitivă a instanței”. Președintele AEP a spus că este un caz unic în practica din România, dar nu poate să se pronunțe dacă s-a comis vreo infracțiune în momentul depunerii actelor pentru înregistrarea candidaturii lui Soós Zoltán ca independent. „Doar organele judiciare se pot pronunța”, a adăugat Toni Greblă. Acesta a mai explicat că, dacă un primar este independent, adică nu face parte din nicio formațiune politică, acesta nu are nicio interdicție de a se înscrie într-un partid după ce a câștigat mandatul. Conform Codului administrativ, unui primar îi încetează mandatul doar dacă demisionează din partidul din partea căruia a candidat.

Context. Primarul din Târgu Mureș, Soós Zoltán, este membru UDMR de un deceniu și jumătate, deși în anul 2016 și-a anunțat demisia din organizație, iar la alegerile locale din anul 2020, pe care le-a și câștigat, a candidat din postura de independent, a scris vineri transtelex.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Toata lumea tine minte documentarul Recorder despre consiliera primarului Soos Zoltan, doamna Ionela Ciotlaus. Este cineva care crede ca a actionat de cap.u.l ei?

    „Unul dintre aceste orașe a fost Târgu Mureș, unde candidatul independent Soos Zoltan, susținut de UDMR, a reușit să spulbere vechea clasă politică, detronându-i pe cei care conduseseră orașul în ultimii 20 de ani. Noul primar a câștigat promițând un nou mod de a face administrație: fără corupție și fără clientelism politic.

    Acum, după un an de mandat, principiile vehiculate în campania electorală s-au pierdut pe drum, iar sistemul pilelor politice pare mai viu ca niciodată. Mai multe înregistrări care circulă printre angajații primăriei Târgu-Mureș și care au ajuns în posesia Recorder arată cum consilierii personali ai primarului dictează angajări și aranjează concursuri în favoarea unor membri PSD.”

  2. Toata lumea tine minte documentarul Recorder despre consiliera primarului Soos Zoltan, doamna Ionela Ciotlaus, nu? Este cineva care crede ca a actionat de cap.u.l ei?