G4Media.ro

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe avertizează că noul program de guvernare propus de…

Sursa foto: Facebook / Vlad Gheorghe

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe avertizează că noul program de guvernare propus de cabinetul Ciucă poate duce la sancţiuni europene: Prezenţa în guvern a celor care au contribuit la OUG13 nu este de bun augur pentru România

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe atrage atenţia că noul program de guvernare al cabinetului propus la Bucureşti poate duce la sancţiuni europene, dacă nu sunt respectate recomandările privind reformele din justiţie, relatează News.ro.

El precizează că desfiinţarea SIIJ este cerută explicit de toate organismele europene de resort, iar noul program de guvernare nu respectă această cerinţă, ci prevede o „reinventare” a secţiei începând din martie 2022. De asemenea, în opinia sa, prezenţa în guvern a celor care au contribuit la OUG13 nu este de bun augur pentru România.

„România se află încă sub supravegherea Uniunii Europene prin mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV), introdus în 2007 ca să remediem problemele sistemului judiciar şi să continuăm lupta împotriva corupţiei. După ce în ianuarie 2017 am primit recomandări care să ducă la ridicarea MCV-ului, guvernul condus atunci de Sorin Grindeanu a adoptat faimoasa Ordonanţă de Urgenţă 13 privind amnistia şi graţierea anumitor fapte de corupţie, iar modificarea legilor justiţiei în următorii doi ani au anulat progresele României la acest nivel”, aminteşte Gheorghe, unul dintre juriştii care au contestat la Curtea Constituţională acele modificări.

El mai spune că deficienţele din justiţie împiedică punerea în aplicare a legislaţiei, a politicilor şi a programelor UE, iar românii nu se bucură pe deplin de drepturile lor de cetăţeni ai UE.

„Un exemplu este intrarea României în spaţiul Schengen, pentru care suntem tehnic pregătiţi de ani buni. Cât timp încă avem MCV românii nu vor avea aceeaşi uşurinţă de mişcare în spaţiul de liberă circulaţie precum cetăţenii statelor membre deja parte a acestuia”, argumentează europarlamentarul român.

„Există chiar în Parlamentul European voci din partidele acum la guvernare care uită condiţiile clare pe care România trebuie să le îndeplinească în urma celor mai recente rapoarte MCV. Aceste condiţii nu sunt opţionale, ci obligatorii, la fel ca tratatele europene şi deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, a mai spus Vlad Gheorghe, referindu-se în principal la desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Desfiinţarea SIIJ este cerută explicit de toate organismele europene de resort, iar noul program de guvernare nu respectă această cerinţă, ci prevede o reinventare a secţiei începând din martie 2022.

„Carmen Avram, europarlamentar PSD, a declarat că România nu se află într-o situaţie gravă, precum Polonia sau  Ungaria, unde sunt acuzaţii că nu sunt respectate prevederile tratatelor UE. Nimic mai fals! În mai 2021 Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat o decizie clară privind Secţia Specială, pe care CCR-ul condus de Valer Dorneanu a ignorat-o.

Comisia Europeană a cerut Guvernului României clarificări privind această decizie care, citez, neagă dreptul UE. Or, acesta e primul pas procedural spre declanşarea procedurii de infringement, aşa că nu suntem chiar aşa departe de Ungaria sau Polonia, iar prezenţa în guvern a celor care au contribuit la OUG13 nu este de bun augur pentru România”, precizează europarlamentarul USR.

Vlad Gheorghe, parte vătămată în dosarul 10 August, aminteşte şi că în noiembrie 2018 Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind statul de drept din România, în care condamna intervenţia violentă şi disproporţionată a poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti.

„Votul rezoluţiei a fost zdrobitor: 473 voturi pentru, 151 împotrivă şi 40 abţineri. Şi atunci liderul PSD Viorica Dăncilă a încercat să le spună liderilor europeni că statul de drept este respectat în România, dar liderii europeni nu judecă declaraţii, ci fapte. De aceea programul de guvernare trebuie să respecte cu stricteţe cerinţele din Raportul MCV privind desfiinţarea Secţiei Speciale, numirea şefilor de mari parchete, anularea modificărilor la Legile Justiţiei şi funcţionarea CSM şi a Inspecţiei Judiciare”, a conchis europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

31 comentarii

 1. U.S.R.??? Cine sunt ăștia? Ăia cu propaganda pentru injectare-inoculare și drepturile leghebetașilor????

  • Aia care se pisa pe voi și care o sa va trimita la pușcărie!

  • Și-a scos Coruptul Iohannis ( Șeful PSD – PDL) slugile la denigrat USR-ul!

  • Aia mai de care va e frica voua mai usturime.

  • Cine este ciufuliul asta.??!!! Germania va fi sancționată de UE ca la avut pe Hitler??!!

  • „Fetelor” de la usr, nu va mai convine meniul? Luați cu muștar! Ca sa nu va fie greață când va căsătoriți între voi! Vedeți ca vi s-a anulat parada gay din cauza pandemiei! Nu-i nimic, voi sunteți „proud”.

 2. Ba este de foarte bun augur, mai jos decat ultimii in lumea civilizata poti ajunge?

  • Ma a dreacu cum apar ielgibitistii astia cand nu e cum vor ei sau cum le place lor, vedeti-va ma de popanarelile voastre si ne mai lasati in pace drogalailor

  • @Jhon sa ti-o dau eu cu frisca!

 3. Baiatul ăsta era normal înainte de a deveni europarlamentar!

 4. Băiete, voi nu vă mai apropiați de putere in următorii 10 ani!

 5. Măi gheorghe , și tu ești vreun prăduitor de modă nouă adică consultant sau ceva asemănător .

  • Tot criptat esti mai baiete, injecteazate cu ceva logica!

 6. Au năvălit talibanii USR.Sați cuminți 10 ani nu mai pupați guvern.Iar peste 10 ani moare Soroș și vă dispare obiectul muncii.

 7. usr este singurul partid care lupta impotriva coruptiei, hotiei, imposturii, cu ei vom vota

  • 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

  • @ mara
   Oana Bogdan, tu esti, măi ,,roată motrice,, ?
   Nebunateco, vrei traiul la falanster, visezi sa te VOTEZE cat mai mulți, la comun…😂

  • 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄 👌🥕😄

 8. Ce de tembeli au invadat siteul ăsta?!!!

 9. Daca un om a facut o greșeală pe care o regreta si de atunci munceste cu dăruire, fara greseli, este reabilitat. Cu atât mai mult cu cat este mult mai capabil politician decât barfitorii din usr.

 10. !Alx

  Se cuvine sa recunosc ca nu am citit ordonanta 13!

  dar cand am vazut 100.000-200.000 de oameni, in mare parte, banuiesc cu scoala, strigand un *Nu hotarat* amnistierii detinutilor m-am intrebat daca astia sunt normali la cap!

  pai asa ceva nu s-a intamplat de 2000 de ani niciunde pe glob, este fapt unic in istoria umanitatii sa se ceara inchisori si sa nu se amnistieze detinutii!

  amnistierea este unul din faptele fundamentale ale umanismului!

  asa ca acest domn bate campii!