G4Media.ro

Euronews: Decizia surprinzătoare a Poloniei de a refuza sistemul german de apărare…

Sursa foto: Wikimedia Commons

Euronews: Decizia surprinzătoare a Poloniei de a refuza sistemul german de apărare aeriană cerând să fie trimis Ucrainei provoacă dezbateri aprise la Varșovia/  Exploatarea sentimentelor antigermane a fost mult timp o strategie politică pentru a câștiga voturi

Un sistem antirachetă pe care Germania s-a oferit să îl trimită Poloniei ar trebui să ajungă în schimb în Ucraina, au anunțat autoritățile de la Varșovia, ceea ce ar putea însemna o escaladare a implicării NATO în războiul din Europa de Est, relatează Euronews.com

Alții cred că refuzul guvernului polonez a fost o greșeală.

Răspunsul surprinzător al Poloniei la oferta Berlinului a fost salutat de Kiev, disperat să își protejeze spațiul aerian în condițiile în care barajele continue de rachete rusești au lăsat fără curent electric în întreaga țară.

Însă ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a subliniat că utilizarea sistemelor de apărare ale NATO în afara teritoriului său trebuie să fie agreată de toate statele membre.

„Este important pentru noi ca Polonia să se poată baza pe aliați pentru a fi alături unii de alții, chiar și în vremuri dificile, și mai ales Polonia în poziția sa expusă”, a declarat Lambrecht reporterilor la Berlin.

„De aceea ne-am oferit să sprijinim poliția aeriană și rachete Patriot, dar aceste Patriot fac parte dintr-o apărare aeriană integrată a NATO, adică sunt destinate teritoriului NATO”, a spus ministrul.

„Dacă sunt folosite în afara zonei NATO, atunci trebuie să fie convenit în prealabil cu NATO și cu aliații”.

În Polonia, criticii partidului populist de guvernământ, PiS, l-au acuzat că sacrifică securitatea țării, cu un război alături în Ucraina, de dragul unei lupte politice interne care exploatează sentimentul antigerman pentru câștiguri pe termen scurt.

Cotidianul Rzeczpospolita a calificat noua propunere a liderilor polonezi drept „șocantă”, argumentând că aceasta ar necesita trimiterea în Ucraina a soldaților germani care operează sistemul.

„Acest lucru, la rândul său, ar implica NATO într-o confruntare directă cu Rusia, lucru pe care alianța a încercat să-l evite de la început”, a scris editorul adjunct Michal Szuldrzynski.

„Această propunere afectează credibilitatea Poloniei și, cel mai rău, securitatea sa. Germanii primesc un semnal clar că nu ne dorim ajutorul lor, astfel că potențialul de apărare al cerului polonez va fi mai mic”, potrivit lui Szuldrzynski.

„În cel mai grav război din Europa din 1945 încoace, aceasta este o greșeală de neiertat”.

Un consilier al președintelui Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că președintele nu a fost consultat cu privire la această decizie. Președintele este comandantul suprem al forțelor armate ale Poloniei și are un cuvânt de spus în chestiuni de securitate națională.

Duda consideră că, dacă rachetele sunt puse la dispoziție de Germania, indiferent unde sunt amplasate, acestea ar trebui, în primul rând, să protejeze teritoriul Poloniei și pe polonezi, a declarat șeful de cabinet al lui Duda, Pawel Szrot.

Partidul PiS, care se va confrunta cu alegerile din toamna anului viitor, în condițiile în care popularitatea sa este afectată de o inflație de 18%, și-a intensificat mesajele antigermane, care au fost mult timp un element de bază al retoricii de campanie a partidului.

Liderul partidului, Jaroslaw Kaczynski, a încercat, de asemenea, să facă legătura între adversarii săi interni, în special Donald Tusk – un fost lider UE – și Germania, afirmând duminică că, dacă partidul lui Tusk va câștiga anul viitor, Polonia se va afla „sub cizma germană”.

Când Germania a oferit recent Varșoviei avioane Eurofighter și baterii de rachete de apărare antiaeriană Patriot, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat inițial că este o ofertă pe care o va accepta cu „satisfacție”.

Oferta a venit după ce doi oameni au fost uciși de un proiectil de apărare ucrainean, aparent rătăcit, care a căzut în Polonia, în apropiere de granița cu Ucraina, la 15 noiembrie.

Dar tonul Poloniei s-a schimbat după ce Kaczynski a acordat miercuri un interviu agenției de știri de stat PAP, spunând că oferta este „interesantă”, dar că „ar fi mai bine pentru securitatea Poloniei dacă Germania ar preda echipamentul ucrainenilor”.

De atunci, atât Blaszczak, cât și premierul Mateusz Morawiecki au repetat poziția lui Kaczynski, cel mai puternic lider al țării.

Kaczynski „a înnebunit”, afirmă un lider al opoziției

Exploatarea sentimentelor antigermane a fost mult timp o strategie politică pentru a câștiga voturi în Polonia. Polonezii mai în vârstă poartă încă trauma atrocităților comise de Germania în Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În timpul campaniei electorale, Polonia a cerut Germaniei despăgubiri de 1 250 de miliarde de euro pentru perioada războiului – o sumă pe care Berlinul spune că nu o va plăti.

De asemenea, Kaczynski reproșează Germaniei că a sprijinit eforturile UE de a apăra statul de drept în Polonia și de a inversa schimbările din sistemul judiciar prin reținerea finanțării.

Între timp, invazia Rusiei în Ucraina a creat noi tensiuni. Polonia a fost mult timp un critic al acordurilor de gaz încheiate de Germania cu Rusia și a criticat, de asemenea, ezitarea inițială a Berlinului de a înarma Ucraina.

În Polonia, unii critici au subliniat că guvernul nu numai că refuză o protecție militară mai mare, dar întoarce și spatele finanțării critice din partea UE, miliarde de euro care au fost blocate din cauza refuzului guvernului de a respecta orientările UE privind protejarea independenței judecătorilor.

Marcin Kierwinski, din partea partidului de opoziție Platforma Civică, a declarat că Kaczynski „a înnebunit” pentru că „a respins” rachetele Patriot și finanțarea UE „în timpul războiului și al crizei”.

După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, NATO și-a întărit apărarea de-a lungul flancului său estic, inclusiv în Polonia, în timp ce Varșovia a lucrat pentru a consolida propria armată națională prin achiziții masive de armament.

NATO a desfășurat baterii Patriot americane în Polonia și baterii Patriot germane în Slovacia, precum și un sistem francez echivalent în România.

Politica NATO este de a nu se implica direct în război și de a desfășura bateriile doar pentru a proteja țările membre.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Polonia stie ca pericolul cel mare vine de la rusi. Si ca Ucraina este un aliat mai de nadejde decat Germania. Pentru simplul motiv ca Rusia reprezinta un pericol existential pentru Ucraina (Putin si-a motivat actiunea cu argumentul ca Ucraina nu are dreptul sa existe ca stat, iar ceva mai recent si trambitele lui zic ca nici Polonia nu ar fi chiar indreptatita sa existe ca stat care nu recunoaste suprematia rusiei asupra tuturor slavilor.)

    Fiindca din cand in cand Germania si Rusia au mai batut palma peste Polonia. Nu doar in ultimul secol.
    Linia de aparare in acest moment este in Ucraina.
    Doamna Merkel ne-a spus cu gurita ei ca stia ce planuri avea Putin cu un an inainte de invazie dar interesele Germaniei…

  2. Per total Polonia se dovedeste a fi cu mult peste Germania pe toate palierele politice si nu numai. Bravo Polonia!

  3. E doar un gest de imagine al Poloniei, care stia ca fara acordul NATO si mai ales al SUA nu se pot instala sisteme Patriot in Ucraina.

    • Chiar daca a fost doar un gest…e gresit? Uneori gestul conteaza😁 sau de ce nu un gest face cat o mie de cuvinte sau fapte. Pe nemtoi ii stim,iti sunt aproape doar cand au interes,la ei e mai putin pe chestii de vecinatate,prietenie fraternitate.

    • Da. Un gest care vrea sa atraga atentia.
      Evident trebuie discutat la nivel de organizatie.
      Dar daca Germania isi permite sa se joace cu Rusia pentru altii nu e la fel.
      Sa ai Rusia in coasta e altceva decat sa-ti fie client si partener de afaceri.

  4. Nemtoaica a spus adevarul, asta e regula, nu poti trimite anumite echipamente in afara spatiului unde se aplica standardele si procedurile NATO. E un sistem diferit de IRiS.
    Bineinteles ca pot amplasa sisteme de toate felurile la granita Poloniei, Slovaciei si Romaniei, acoperind de acolo 100-150 km raza din Ucraina. Patriot e bun contra rachetelor balistice de croaziera si raza lunga, in faza cand alea sunt la altitudine. Sigur, contra dronelor si cu ce mai dau rusii masiv, ucrainienilor le-ar fi mai utile niste flak-uri Oerlikon, CIWS-ul american si chiar mitralierele AA de 14.5 ghidate. Astea se pot desfasura langa orase si obiectivele energetice mai usor, mai ieftin, si mai eficient. Ca rusii au cam atins cota de avarie la rachetutele smechere.