G4Media.ro

Eurobarometru special al Parlamentului European: 61% dintre români „categoric interesați” de alegerile…

Sursa foto: GEORGES GOBET / AFP

Eurobarometru special al Parlamentului European: 61% dintre români „categoric interesați” de alegerile europene din 2024, peste media UE/ 65% sunt de acord cu susținerea Ucrainei de către UE, sub medie

Un Eurobarometru special în perspectiva alegerilor europarlamentare din 2024 a fost publicat marți, 6 iunie, de Parlamentul European. Din acesta reiese că 41% dintre respondenții din România spun că UE merge într-o direcție bună, peste media europeană care este de 32%. De asemenea, 61% dintre români spun că sunt „categoric interesați” de alegerile europene de anul viitor, față de 56% – media europeană, procentul fiind în creștere față de sondajul anterior, din toamna 2022.

Pe de altă parte, românii se situează sub media europeană când sunt întrebați dacă sunt mulțumiți de diferite aspecte legate de funcționarea UE, spre exemplu: alegeri libere și corecte, libertatea de exprimare, respect pentru drepturile fundamentale. În schimb, sunt mulțumiți peste media europeană în privința luptei UE cu dezinformarea în media și lupta împotriva corupției.

Captură Eurobarometru special nr 99

Legat de măsurile UE pentru susținerea Ucrainei, respondenții din România sunt de acord total sau parțial cu acestea în procent de 65%, în creștere față de sondajul anterior; sub media europeană care este situată la 76%.

Pe același subiect, dar abordat din alt unghi, 69% dintre români, în mod identic cu media europeană, au spus că sunt mulțumiți de modul în care UE a acționat în privința războiului din Ucraina.

Legat de motivul pentru care susținerea pentru Ucraina este ridicată în țările nordice și mai scăzută în țările din sud-est, Philipp Schulmeister, Director for Campaigns and Head of Public Opinion Monitoring a spus că explicațiile nu sunt singulare, dar posibil ca în țările nordice un motiv să fie proximitatea cu Rusia, iar în cele din sud-est, standardul de viață poate fi un motiv, dar mai poate fi o serie întreagă de factori, între care informațiile publice și discursul public.

Jumătate dintre respondenți (50%) spun că nivelul de trai este în scădere și se așteaptă ca acesta să scadă și mai mult. Prin urmare, în mod firesc, cetățenii doresc ca liderii lor să reacționeze și se așteaptă ca UE să ia măsuri. Cu toate acestea, până în prezent, majoritatea consideră că mai sunt multe de făcut. Aproape două treimi (65%, +1 pp) declară că nu sunt mulțumiți de măsuri luate de țara lor pentru a face față crizei, iar 57% (+1 pp) nu sunt mulțumiți de ceea ce a făcut UE în acest domeniu.

Alte constatări din sondaj, detaliate în comunicatul PE:

Aproximativ două treimi dintre respondenții din UE (67%) declară că probabil ar vota dacă alegerile europene ar avea loc săptămâna viitoare. O întrebare similară a fost inclusă în sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din aprilie 2018, cu un an înainte de alegerile europene precedente. 58% dintre respondenți au declarat atunci că probabil ar vota în aceste condiții. Și cetățenii români sunt în prezent mai dispuși să voteze la alegerile europene decât au fost înainte de ultimele alegeri europene. 64% dintre respondenții români declară că probabil ar vota dacă alegerile europene ar avea loc la o săptămână de la data sondajului, față de 60% în 2018.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a declarat următoarele despre rezultatele sondajului: „Alegerile contează. Votul este șansa cetățenilor noștri de a susține chestiunile care sunt importante pentru ei. Fac apel la toată lumea și, în special, la tinerii noștri să meargă la vot și, astfel, să influențeze direcția în care se va îndrepta Uniunea Europeană.”

„Cum alegerile reprezintă piatra de temelie a oricărei democrații, cetățenii europeni consideră că democrația este cea mai importantă valoare pe care Parlamentul European o poate apăra: 37% dintre respondenți consideră că apărarea democrației este prioritară. Ea este urmată de protecția drepturilor omului în Uniune și la nivel mondial (28%) și de libertatea de exprimare și de gândire (27%).”

Eurobarometrul poate fi consultat aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...